Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 37

Temat: jak dobrze ocenić stan dwumasy???

Użytkownik Romeo Avatar rafal_n5
    Mieszka w
    Rzeszów
    Auto
    AR147 1.9jtd16v, AR 159 1.9jtdm 8v

Domyślnie

sprawa się trochę wyjaśniła ewidentnie te dźwięki pochodzą z okolic dwumasu-sprzęgła ,przynajmniej na razie nadwozie nie drga,ale jak się przysłucha to podczas ruszania ten dźwięk słychać bardziej.Także czeka mnie wymiana koła,ale to raczej już na wiosnę chyba że się wcześniej rozleci

Użytkownik Ogier Avatar x69xxx69x
    Mieszka w
    Gać
    Auto
    Była: Alfa Romeo 156 1.6 T.Spark, Alfa Romeo GT 1.9 JTD 2007

Domyślnie

Podepnę się pod temat. Od jakiegoś czasu zauważyłem, że przy wbitej jedynce i zaciągniętym ręcznym przy "szarpnięciu" sprzęgłem słychać takie stuknięcie. To samo słychać przy zdjętym kole na biegu jak się rusza piastą. Przy jeździe też to słychać po puszczeniu sprzęgła przy zmianie biegu. Mogą to być objawy dwumasy? Mój silnik 1.9 JTD 150KM.

Użytkownik Pirat drogowy
    Mieszka w
    Dębica
    Auto
    BMW E46 330i

Domyślnie

Cytat Napisał x69xxx69x Zobacz post
    Podepnę się pod temat. Od jakiegoś czasu zauważyłem, że przy wbitej jedynce i zaciągniętym ręcznym przy "szarpnięciu" sprzęgłem słychać takie stuknięcie. To samo słychać przy zdjętym kole na biegu jak się rusza piastą. Przy jeździe też to słychać po puszczeniu sprzęgła przy zmianie biegu. Mogą to być objawy dwumasy? Mój silnik 1.9 JTD 150KM.
    Nie znam się ale według mnie jeśli to byłby dwumas szarpanie byłoby ciągłe, a pojedyncze stuknięcie co opisujesz to raczej luz na przeniesieniu napędu (przeguby, półosie?).

Mieszka w
    Gać
    Auto

Domyślnie

No właśnie, samochód nie szarpie, płynnie przyspiesza, przy gaszeniu ładnie gaśnie bez stuków, dlatego piszę tutaj. Mam nadzieję ,że to przegub.

Użytkownik Alfa i Omega Avatar Ka-Ka
    Mieszka w
    Lubin
    Auto
    MAZDA RX-8 była:AR 159 SPORTWAGON 1.9JTDM/AR 156 Grigio Lipari 1.9 JTD M-jet Sportwagon

Domyślnie

No właśnie, samochód nie szarpie, płynnie przyspiesza, przy gaszeniu ładnie gaśnie bez stuków, dlatego piszę tutaj. Mam nadzieję ,że to przegub.
    Nie wiem czy w dobrą stronę idę... Przy hamowani (gwałtowniejszym) też słychać ten stuk? Czy tylko jak operujesz sprzęgłem i skrzynią?

Mieszka w
    Gać
    Auto

Domyślnie

Nie przy hamowaniu gwałtownym wydaje mi się ,że jest cicho. Przy gwałtownym wciśnięciu i puszczeniu gazu też cisza. Tylko przy puszczeniu sprzęgła, jak puszczam sprzęgło podczas jazdy bardzo płynnie to cisza.

Użytkownik Alfista
    Mieszka w
    Gorzyczki okolice Wodzisławia Śląskiego
    Auto
    Same ALFICE

Domyślnie

Cytat Napisał Ka-Ka Zobacz post
    Nie wiem czy w dobrą stronę idę... Przy hamowani (gwałtowniejszym) też słychać ten stuk? Czy tylko jak operujesz sprzęgłem i skrzynią?
    Jeżeli natomiast słyszał by taki stuk, co co w tedy sprawdzić?

Użytkownik Pirat drogowy Avatar Lucas
    Mieszka w
    Chojna
    Auto
    AR 156 2.4JTD '99 136KM, AR 156 SW TI 20V 175km

Domyślnie

Wahacze.
    AR 156 2,4JTD 136KM '99 Blue Cosmo met.
    Nissan Navara 4x4 D22 DoubleCab 2,5TD 103KM '01
    Polcomtex.pl - usługi brukarskie

Użytkownik Alfa i Omega Avatar Ka-Ka
    Mieszka w
    Lubin
    Auto
    MAZDA RX-8 była:AR 159 SPORTWAGON 1.9JTDM/AR 156 Grigio Lipari 1.9 JTD M-jet Sportwagon

Domyślnie

Cytat Napisał majster Zobacz post
    Jeżeli natomiast słyszał by taki stuk, co co w tedy sprawdzić?
    Śruby od sanek. Takie stuknięcie jest w momencie dodania gazu/ujęciu lub wciśnięciu sprzęgła i gwałtownym hamowaniu. W zależności jak mocno poluzowana tak mocno słychać puknięcie u mnie na początku była tak jakbym mocno o fotel się oparł. Później drogi 3-miasta doprowadziły do "stukania totalnego"(Śruba była poluzowana tylko/aż o pół obrotu)
    Ale jak kolega mówi, że raczej przy mieszaniu skrzynią i w przypadku lekkiego puszczenia sprzęgła tego nie słychać to raczej nie to Dla pewności można sprawdzić 15min roboty.

Użytkownik Rowerzysta Avatar krzywda
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    była 156 1.9 JTD 16V 2004r

Domyślnie

U mnie tez bylo slychac takie stukniecie, nawet bez zacisnietego recznego, ale przy ruszaniu - parkowaniu, jak tylko puszczalem sprzeglo powoli i auto zaczynalo sie toczyc. Podczas jazdy przy zmianie biegu po puszczeniu sprzegla rowniez. Potem doszlo skrzypienie - trzeszczenie przy powolnym ruszaniu. Po wymianie kompletnego sprzegla i dwumasy wszystko sie uspokoilo, wiec kolego nie chce byc zlym prorokiem ale obstawialbym dwumase u Ciebie. Moj silnik 1.9 JTD 16V 140km.