Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Temat: Umiera selespeed, albo skrzynia biegów

Kapsel
    Gość

Domyślnie Umiera selespeed, albo skrzynia biegów

Witajcie, ja tu pierwszy raz i od razu w potrzebie...

Otóż, mam ja sobie 156-tkę ze Selespeedem z '99 r. Ogólnie znam się na mechanice samochodowej jak przedszkolak na programowaniu, ale Alfa raczej posłuszna była i przez rok ekscesów z mechaniką nie odnotowałem.
    Od pewnego czasu jednak zdarzyło się kilkakrotnie, że w czasie jazdy nagle skrzynia samoistnie zrzucała bieg na luz, selespeed sygnalizował wtedy błąd mrugającym numerem biegu (takim jaki był ostatnio). Działo się to w zasadzie tylko gdy miałem 2 lub 4. Wyłączenie i ponowne włączenie silnika likwidowało problem (czasem kilka razy musiałem spróbować).

Głupio zrobiłem, bo myślałem że to ot takie sobie kaprysy, a widać jakaś usterka jednak. Ostatnio w upały auto w korku doznało poważniejszej awarii, tj. ponowny rozruch nie pomagał. Odczekałem nawet godzinę (w nadziei że się schłodzi) i też nic. Następnego dnia kolega podjechał żeby mnie poholować (zostawiłem auto na pasie zieleni ;] ), a ona znów ruszyła jakby nigdy nic. Do domu dojechałem bez problemu wtedy (~10 km).
    Miałem niby do warsztatu z nią skoczyć, ale następnego dnia znów przyszło mi jechać do znajomych (głupi jestem i wtedy Alfa padła już konkretnie. Co ciekawe bieg wg selespeed stał na 4, silnik pozwalał się zapalić. Po iluśdziesięciu próbach wskoczył luz (N), ale co jakiś (przy włączaniu) czas jednak 4 znów.

Kupiłem olej (Tutela CS Speed), sprawdziłem poziom w zbiorniku (chyba wyrównawczym? po prawej stronie pod maską z korkiem z symbolem skrzyni biegów), wyszło że oleju nieco za mało. Dolałem, i zaraz z 4 biegu gładko wskakiwał luz, ale nie odpalała wciąż.
    Na grupie dyskusyjnej pl.misc.samochody poradzili kupić kabel elm327 i podłączyć komputer. Po tygodniu doszedł kabel, ale nie udało mi się nawiązać połączenia z samochodem (port widzi, lampki czasem pomrugają, ale komunikacji nie ma, próbowałem AlfaDiag demo, pcmscan i dedykowanym dodanym do kabla). Tymczasem jednak Alfa nagle po tym tygodniu odpaliła znów jakby nigdy nic. Próba powtórzona parokrotnie - zawsze odpalała.

Przejechałem nią tym razem ok 1 kilometra i znów zeskoczyła na luz, stoi teraz na przypadkowym parkingu... a ja nie wiem co dalej robić

Domniemywam, że:
    - coś pada w module SeleSpeed albo samej skrzyni,
    - może mieć to związek z przegrzewaniem,
    - najpewniej nie obejdzie się bez warsztatu.

Teraz pytanie do Was - co robić?
    - kolega zobligował się pomóc, wynająć lawetę i zawieźć gdzie tam wymyślimy,
    - autko stoi w Dąbrowie Górniczej, najbliżej mam ASO Ganinex z Katowic, ale wszędzie odradzają... nie warto tam wieźć?
    - jeśli nie Ganinex, to gdzie zawieźć? mam gdzieś wizytówkę jakiegoś zakładu z Katowic (ul. Chromika), gdzie ponoć robią dobrze i mięli nawet zdjęcie Alfy na wizytówce, warto tam próbować?
    - wg informacji zdobytych na pl.misc.samochody normalny (zwykły) warsztat się selespeed nie podejmie bo to rzadko spotykany system - prawda to? (a może jednak to nie on winny usterki?)
    - cokolwiek innego co mogę zrobić, zdiagnozować?

Trochę już nie mam siły z tym, dziś wiem że było jechać na warsztat od razu jak się działy te dziwy, ale nie pomyślałem to teraz mam
    Za wszelkie sugestie i pomysły "co dalej" (albo raczej "gdzie teraz") z góry dzięki!

amon
    Gość

Domyślnie

sprawdź błędy jakie wykazuje SS. Prywieź to do mnie do Skierniewic (oczywiście wymontowane SS) to coś ci z tyn zrobię, albo lepiej do płocka. W ubiegłym tygodniu robiłem całą swoją skrzynię (dokładnie sprzęgło) oraz demontowałem SS.

Administrator Quadrifoglio Verde Avatar Piotriix
    Mieszka w
    PL
    Auto
    Alfa psuje się w dniu zakupu i ten stan trwa aż do dnia sprzedaży.

Domyślnie

Darmowy fiatecuscan i jazda z kabelkiem.
    Błędy SS.
    Narazie odepnij akumulator na conajmniej 15.Obok akumulatota tak ponizej pomiedzy silnikiem a akumulatorem masz wtykę i przekaznik jedno i drugie wyczyść.W skrzynce bezpieczników przekaznik czarny 50 A też wyczyść.
    Dorażnie powinno pomóc.Ale warto sie dokładnie przyjżeć SS.
    Aha błędy zczytaj SS ale też z ecu silnika oraz z ABS.Najlepiej zapisz na kartce.
    Poszukaj na forum w dziale zrób to sam.Masz tam jak zrobić kalibrację sprzęgła.Zrób fiatecuscanem koniecznie wersją 2.1 kalibrację skrzyni.
    Sprawdz też poziom aleju w samej skrzyni a nie tylko w SS
    Ps.A na przyszłość używaj szukajki bo na forum są juz podobne problemy opisane

---------- Post dodany o godzinie 19:49 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 19:48 ----------

Aha akumulator odepnij PO ZCZYTANIU BŁĘDÓW
    Kto chce szuka sposobu,
    kto nie chce szuka powodu.
    155 V6 LPG-163 KM-była
    156 V6 LPG-190 KM-była
    147 2.0TS 150 KM Selespeed LPG.-była
    166 2.0 V6 TB -215 KM- LPG-była
    Giulietta 1.4 TB -207KM -LPG -jest

Lancia Delta 1.8 TBI 283KM -jest

Marcinpog
    Gość

Post Sprzeglo , 147 2.0 150 km

Cytat Napisał amon Zobacz post
    sprawdź błędy jakie wykazuje SS. Prywieź to do mnie do Skierniewic (oczywiście wymontowane SS) to coś ci z tyn zrobię, albo lepiej do płocka. W ubiegłym tygodniu robiłem całą swoją skrzynię (dokładnie sprzęgło) oraz demontowałem SS.
    Witam,
    Jestem nowym uzytkownikiem alfy 147 2.0 150km selespeed!!
    Wszystko smiga super poza... no wlasnie!!
    Jak wrzucam jedynke i daje gazu to czasami autko od razu dostaje kopa i jedzie super ale czasami musze troche noge na gazie potrzymac zanim rusze!! mam wrazenie ze zasprzegla ale jest to moj pierwszy polautomat wiec nie bardzo wiem jak sie za to zabrac!!
    Jezeli mozecie pomozcie!!!

Cyzia91
    Gość

Domyślnie

Witam, mam alfę romeo 147 2.0 TS selespeed o 1.5 roku, miałam problem z selespeedem już rozwiązany. Wybijało biegi z 5 na N później coraz gorzej z 3 tez, a nie raz było tak, że się zatrzymałam i już nie mogłam nic zrobić, a jak już po wielu próbach i wbiło 1 to przejechałam trochę i 2 już nie chciało wbić.. albo mrugała kontrolka selespeed system feilure itd.. no dramat.. jak już było auto uziemione tak, że strach było nim jeździć, żeby czasem podczas jazdy się tak nie stało zaczęłam już szukać cudotwórców. Oczywiście nie wspomnę o wcześniejszych jazdach rok temu po innych różnych "mechanikach od alfy".. wszystkie moje jazdy do nich gdzie twierdzili, że się znają kończyły się kalibracją i nie potrzebnym wydawaniem 350 zł.. dramat.. =/ byłam na arkuszowej w Warszawie, gdzie też niby się alfami zajmują i co? stwierdzili że nie widzą żadnego problemu i też kalibracja.. No i z 2 miesiące temu auto zostało w garażu, bo bałam się jeździć, wtedy znalazłam Pana Dominika z pod Poznania. Twierdził, że potrafi naprawić każdego selespeeda, więc nie szkodziło nam spróbować, coś trzeba było zrobić. Mieszkamy pod krakowem, więc wycieczka do Poznania takim autem nie wróżyła niczego dobrego, tak więc wymontowaliśmy pompę hydrauliczną i cały układ selespeed. Pan Dominik wysłał dokładną instrukcję demontażu aktywatorów, więc mechanik poradził sobie bez problemu i wysłaliśmy to do Pana Dominika. Nikomu nie chce się po prostu z tym bawić! z naprawą tego, bo to trochę się namęczyć trzeba, ale jest to naprawialne!! Pan Dominik rozebrał aktywatory, (gdzie mechanicy twierdzą, że są one nie rozbieralne) wymienił oringi i wszystkie uszczelnienia. Pompę rozebrał wymienił szczotki i też jakieś tam uszczelnienia (chociaż to tylko na 60 tys km pomoże) i wysłał nam z powrotem. Po założeniu powinno było wszystko działać, ale coś było nie tak. Jeździł ale ruszał dopiero na 1 od jakiś 3-4 tys obrotów, na innych biegach trochę lepiej, ale szarpało później znowu 1 nie mogło wbić, no czary jakieś, nie wbijał 2 i 4 od niższych biegów a 4 tylko z 5 wbijał, a jak przy zwalnianiu miał na 2 wbić to wyrzucał na neutral.. I wtedy znaleźliśmy kolejnego znawce!! Alfa serwis w Moglilanach (Pan Krzysztof), pracował kiedyś w alfie, też na tym zęby zjadł. Pojechaliśmy tam ledwo co z biegami 1, 3 i 5 i zostawiłam auto. Pan Krzysztof znalazł przyczynę okazało się że jakiś czujnik wybierania biegów na skrzyni czy coś było nawalone i jeszcze jakieś inne elektroniczne rzeczy. Ale gdyby nie Pan Dominik to musiałabym nowy aktywator kupować a to nie małe pieniądze. Jeśli ktoś ma bliżej do Poznania to bardzo polecam Pana Dominika!!! Naprawdę za nieduże pieniądze takie cuda robi!! Tel 667612467 email: alfaserv@wp.pl Jeśli będzie miał auto na miejscu na pewno go naprawi!!! A jeśli ktoś ma bliżej do Krakowa to alfa serwis w Mogilanach (od selespeedów Pan Krzysztof) http://www.alfaserwis.supertraders.pl/ albo http://www.alfaserwis.com.pl/index.php Zarówno Pan Dominik jak i Pan Krzysztof znają się na rzeczy i wiedzą jak się zabrać do tego auta!! Na prawdę polecam!!!!! problemy ze zmianą biegów w końcu się skończyły!!

Administrator Quadrifoglio Verde Avatar Piotriix
    Mieszka w
    PL
    Auto
    Alfa psuje się w dniu zakupu i ten stan trwa aż do dnia sprzedaży.

Domyślnie

W ilu tematach jeszcze to napiszesz?
    Kto chce szuka sposobu,
    kto nie chce szuka powodu.
    155 V6 LPG-163 KM-była
    156 V6 LPG-190 KM-była
    147 2.0TS 150 KM Selespeed LPG.-była
    166 2.0 V6 TB -215 KM- LPG-była
    Giulietta 1.4 TB -207KM -LPG -jest

Lancia Delta 1.8 TBI 283KM -jest

Użytkownik Pirat drogowy Avatar fkkamil
    Mieszka w
    Kraków/Dęblin
    Auto
    Alfa Romeo 147 1.9 JTD 115KM Progression

Domyślnie

A ja Pana z Mogilan nie darzę sympatią. Zestaw naprawczy do wysprzęglika wcisnął mi za 80zł czyli o 60 zł za drogo..taki niesmak bo zrobił mnie w kuku.

Użytkownik Embrion
    Auto
    147 2.0TS Selespeed

Domyślnie

i udało się koledze Kapsel naprawić selespeeda?
    MAm podobny przypadek