Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 22

Temat: Słaby ręczny

Użytkownik Znawca Avatar Kali_33
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    GTV 2.0TS 1997

Domyślnie Słaby ręczny

wymieniłem linki, klocki i tarcze a ręczny nadal nie blokuje kół, na przeglądzie też wyszedł cienko aczkolwiek koła hamują równo. Nożny też chyba jest taki sobie, przynajmniej w ogóle nie czuć żeby tył hamował (po mocniejszym hamowaniu i puszczeniu pedału hamulca tył nie opada). W sejo mam z tyłu bębny i są jak żyleta, a w alfie tarczówki i tragedia z jazdą bokami :-)
    Poprzednie tarcze też miałem pordzewiałe, nowe też zaczyną mieć wżery, mają wszędzie szare plamki, dziś przeczyściłem tarcze i klocki papierem ściernym żeby usunąć ten nalot/rdzę - bez efektu. Tarcze i klocki nie są najwyższej jakości (Roadhouse), ale wydaje mi się że to nie jest przyczyną. Co z tym robić?

Adampoz
    Gość

Domyślnie

klocki muszą się dopasować do tarczy, a co do jakości klocków do siły hamowania ma bardzo duże znaczenie, poprzednio na tylnej osi miałem klocki Lukasa a teraz ferrodo to powiem szczerze że te drugie są kiepskie bo są twarde z jednej strony starczą na dłużej ale skuteczność jest ich mniejsza jak równo hamują to jest ok.

Użytkownik Alfista Avatar lesio146
    Mieszka w
    SZAMOTULY(PYRLANDIA)
    Auto
    159 JTDm ; 156 V6 Qsystem

Domyślnie

Cytat Napisał Kali_33 Zobacz post
    wymieniłem linki, klocki i tarcze a ręczny nadal nie blokuje kół, na przeglądzie też wyszedł cienko aczkolwiek koła hamują równo. Nożny też chyba jest taki sobie, przynajmniej w ogóle nie czuć żeby tył hamował (po mocniejszym hamowaniu i puszczeniu pedału hamulca tył nie opada). W sejo mam z tyłu bębny i są jak żyleta, a w alfie tarczówki i tragedia z jazdą bokami :-)
    Poprzednie tarcze też miałem pordzewiałe, nowe też zaczyną mieć wżery, mają wszędzie szare plamki, dziś przeczyściłem tarcze i klocki papierem ściernym żeby usunąć ten nalot/rdzę - bez efektu. Tarcze i klocki nie są najwyższej jakości (Roadhouse), ale wydaje mi się że to nie jest przyczyną. Co z tym robić?
    Rozbierz raz jeszcze.Zacznij od rozłączenia linek od zacisków!wyjmij klocki,wkręć tłoczki,zamontuj.Nacisnij kilkakrotnie na pedał hamulca i dopiero podłącz linki.Ręczny brzytwa.
    Były inne wcześniej. Teraz 159 i 156 oraz 155 do sprzedania.

Użytkownik Quadrifoglio Verde
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    AR156 1,6TS 1999 r.

Domyślnie

To by wyglądało na to, że masz zapieczone tłoczki.

Użytkownik Znawca Avatar Kali_33
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    GTV 2.0TS 1997

Domyślnie

Cytat Napisał SG0240 Zobacz post
    To by wyglądało na to, że masz zapieczone tłoczki.
    a tłoczki powinny się wkręcać lekko czy z siłą? bo jak pamiętam były z tym problemy.

selius
    Gość

Domyślnie

Jesli reczny odbija to z tloczkami wszystko ok. Moim zdaniem wina lezy po stronie wyregulowania. Pod mieszkiem recznego masz regulacje linek, podciagnij je i bedzie wszystko ok.

Użytkownik Alfista Avatar lesio146
    Mieszka w
    SZAMOTULY(PYRLANDIA)
    Auto
    159 JTDm ; 156 V6 Qsystem

Domyślnie

Cytat Napisał selius Zobacz post
    Jesli reczny odbija to z tloczkami wszystko ok. Moim zdaniem wina lezy po stronie wyregulowania. Pod mieszkiem recznego masz regulacje linek, podciagnij je i bedzie wszystko ok.
    Jest smoregulacja.Pod mieszkiem jest tlko naciąg linki.Aby samoregulacja zadziałała należy zastosować procedurę jaką opisałem.
    Były inne wcześniej. Teraz 159 i 156 oraz 155 do sprzedania.

selius
    Gość

Domyślnie

Tylko ze jak ja wymienialem linki recznego to nic takiego nie robilem jak opisujesz... Wymienilem, wyregulowalem i reczny brzytwa.

Użytkownik Romeo Avatar andro34
    Mieszka w
    Płońsk-holandia
    Auto
    Alfa Romeo 156 1,9 JTD 2005r i AR 147 JTDm 2005r.

Domyślnie

w swojej alfie kilka miesięcy temu wymieniałem obie linki oraz klocki.ważne jest aby wkręcić tłoczki (ciężko się to robi,trzeba jednocześnie wciskać i kręcić najlepiej "morsem")

trzeba dokładnie przesmarować ślizgi i dźwignię w którą wczepiona jest linka.
    jeśli wszystko chodzi bez oporów i zacięć oraz jest dobrze wyregulowane to po przejechaniu ok 1 tyś.km ręczny powinien blokować tylne koła po energicznym zaciągnięciu dźwigni.

moja druga ulubienica...

Adampoz
    Gość

Domyślnie

Bo przy wymianie linki nie trzeba cofać samo regulatora, a przy wymianie klocków "musisz" tak zrobić jak napisał lesio146. No jak nie zrobisz to możesz mieć słaby, ale niekoniecznie.