Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 16

Temat: Jak odnowić wyblaknięte plastiki?

destikero
    Gość

Domyślnie Jak odnowić wyblaknięte plastiki?

Witam,

mam bardzo wyblaknięte plastiki podszybia (zewnętrzne).
    Listwy plastikowe na przednim zderzaku oraz plastikowa ramka pod tablicą rejestracyjną też nie prezentują się najlepiej. Daleko im do pierwotnej czerni. Są beznadziejnie szare

Jak to odnowić bez malowania? Czy jest jakiś tani, prosty, trwały i skuteczny [ ] sposób, żeby takie plastiki odnowić i nadać im piękną, głęboką, salonową czerń?

Powiedzcie mi, że tak Powiedzcie mi, jak...

Pozdrawiam,
    Paweł

Użytkownik Alfista Avatar zieloo007
    Mieszka w
    Racibórz
    Auto
    Była 156 1.9 jtd, jest Toyota Avensis t27 '18

Użytkownik Maniak resoraków Avatar kaczorrek
    Mieszka w
    Łagiewniki
    Auto
    Alfa Romeo 156 1.9 JTD

Domyślnie

ja po ostatnim mysiu kupilem jaks srodek w sprayu do oodnawiania plastikow (koszt ok 10 zl).jutro sprawdze dokladnie jak sie nazywa ale napewno z firmy k2... efekt jest ciekawy

Użytkownik Znawca Avatar Izane
    Mieszka w
    Mysłowice- Śląskie
    Auto
    Alfa 159 1.9JTDm, MiTo 1.4 155KM Były: Alfa Romeo Giulietta QV TCT,Alfa Romeo 156 2.4JTD

Domyślnie

http://www.forum.alfaholicy.org/zrob...podszybia.html

Wystarczy troche poszukać w dziale Zrób to sam
    Alfa Romeo 159 1.9 JTDm 150@190 KM
    Alfa Romeo MiTo 1.4 T.B. 155KM
    Alfa Romeo Giulietta Quadrifoglio Verde TCT '16

Alfa 156 2.4 JTD CF2 136@175 KM 370 NM Sportpack

"Moja jest tylko racja i to święta racja. Bo nawet jak jest twoja, to moja jest mojsza niż twojsza. Że właśnie moja racja jest racja najmojsza!"

Użytkownik Alfista Avatar Andrzejsr
    Mieszka w
    Rzeszów
    Auto
    156sw 2.5V6, 166 3.2V6, 156 2.0TS 'cup'

Domyślnie

Cytat Napisał destikero Zobacz post
    Witam,

mam bardzo wyblaknięte plastiki podszybia (zewnętrzne).
    Listwy plastikowe na przednim zderzaku oraz plastikowa ramka pod tablicą rejestracyjną też nie prezentują się najlepiej. Daleko im do pierwotnej czerni. Są beznadziejnie szare

Jak to odnowić bez malowania? Czy jest jakiś tani, prosty, trwały i skuteczny [ ] sposób, żeby takie plastiki odnowić i nadać im piękną, głęboką, salonową czerń?

Powiedzcie mi, że tak Powiedzcie mi, jak...

Pozdrawiam,
    Paweł
    Bardzo dobre opinie ma Black Wow:
    http://www.youtube.com/watch?v=qnYbPIE7GrE

a z tańszych i popularnych albo wspomniane czernidło (ja akurat nie sonax ale K2 czasem stosuję), albo jak ma być super tanio (ale nie będzie aż tak czarno ) - SILOL z apteki (choć ja nie lubię tego silikonowego blasku, wolę mat) A ostatnio z ciekawości wypróbowałem płyn do plastików autoland matowy i muszę powiedzieć że całkiem fajnie wygląda po nim, nie jak taxi z palkiem. I w sumie niewiele gorszy daje ten tani autoland niż o wiele droższy Zymol Vinyl (też do wnętrza przewidziany) , a nawet autoland zdaje się dłużej wytrzymuje (choć oba nie są w tym rekordzistami bo są do wewnąrz zalecane)
    Aha, podobno niektórzy do plastików stosują "wosk" turtle ICE - nie do tego celu był stworzony ale faktycznie plastików nie brudzi.
    Bo te wyblaknięcia czarnych kiedyś plastików w dużej części pochodzą od smarowania ich przypadkowo woskami - po 1-2 dniach wyłazi wtedy na nich białawy nalot trudny do usunięcia.
    Mnie bardziej wkurza folia czarna matowa na słupkach. W pierwszej alfie mam ją pięknie czarną, ale dbałem jak i o resztę. A w drugiej używce - poprzednik chyba miesiącami zostawiał na lakierze i m.in tych słupkach kupki ptasie i się wżery porobiły z innym odcieniem czerni. Nijak tego nie mogę usunąć, także czernidłami. Black Wow nie próbowałem, taniej chyba będzie nową folią okleić?

Użytkownik Romeo Avatar andro34
    Mieszka w
    Płońsk-holandia
    Auto
    Alfa Romeo 156 1,9 JTD 2005r i AR 147 JTDm 2005r.

Domyślnie

według mnie najtrwalszym sposobem na odnowienie szarych plastików jest pomalowanie ich dobrym czarnym akrylowym sprayem (matowy)

jest to jednorazowy zabieg na bardzo długi czas bez konieczności jego ponawiania.

w mojej alfie malowałem w ten sposób dwa lata temu podszybie i wciąż wygląda bardzo świeżo.

moja druga ulubienica...

Użytkownik Alfista Avatar Andrzejsr
    Mieszka w
    Rzeszów
    Auto
    156sw 2.5V6, 166 3.2V6, 156 2.0TS 'cup'

Domyślnie

Cytat Napisał andro34 Zobacz post
    według mnie najtrwalszym sposobem na odnowienie szarych plastików jest pomalowanie ich dobrym czarnym akrylowym sprayem (matowy)

jest to jednorazowy zabieg na bardzo długi czas bez konieczności jego ponawiania.

w mojej alfie malowałem w ten sposób dwa lata temu podszybie i wciąż wygląda bardzo świeżo.
    No ale jest ryzyko połamania przy wyciąganiu ich...
    A nie łuszczy się farba później ? trzeba jakoś specjalnie przygotować ten plastik wcześniej ?

MarcinTM
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał andro34 Zobacz post
    A od słońca i temperatury nie robią się później plamy, odpryski? Kiedyś tak robiłem w innym aucie - super oczyszczone, odtłuszczone - pomalowane i po nie całe pół roku paskudnie wyglądało.\

Jednak wole coś wcierać niż malować ;-).

Użytkownik Alfa i Omega Avatar Falcon40
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9JTDm 150KM '07

Domyślnie

Cytat Napisał Andrzejsr Zobacz post
    Mnie bardziej wkurza folia czarna matowa na słupkach. W pierwszej alfie mam ją pięknie czarną, ale dbałem jak i o resztę. A w drugiej używce - poprzednik chyba miesiącami zostawiał na lakierze i m.in tych słupkach kupki ptasie i się wżery porobiły z innym odcieniem czerni. Nijak tego nie mogę usunąć, także czernidłami. Black Wow nie próbowałem, taniej chyba będzie nową folią okleić?
    Kolego, mam ten sam problem w swojej Belli. Poprzedni wlasciciel troszke ja zaniedbal od strony wizualnej i kolor tego czarnego tworzywa na slupkach jest niejednolity, a w dodatku z jednej strony mam odprysk (srednica okolo 1cm), ze lakier przeswituje. Mowisz ze to folia? Jaki moze byc koszt wymiany?

Administrator ds. gadżetów Maniak resoraków Avatar flatbeet
    Mieszka w
    Świdnica
    Auto
    AR Brera 2.4 JTDm

Domyślnie

odkopuje temat. przymierzam się jutro do tego zabiegu ale póki co, jak na teraz, to chcę podejść do tematu wg pomysłu kolegi andro34 czyli po prostu farba w spray'u i pomalować na kilka warstw. będzie trwale i możliwie najczarniej mam na aucie dwa napisy malowane od szablonu farbą w spray'u, z półtora roku już tak jeżdżę i nic się nie dzieje pod wpływem warunków atmosferycznych.