Witam
Pytanko mam ile bylo odceni srebrnego w alfie 156sw? Chce kupic blotnik w kolorze zeby nie malowac a niewiem czy kolorow srebrnych jest wiecej ?
Witam
Pytanko mam ile bylo odceni srebrnego w alfie 156sw? Chce kupic blotnik w kolorze zeby nie malowac a niewiem czy kolorow srebrnych jest wiecej ?
Odcieni koloru srebrnego (wizualnie) było co najmniej 2 ciemno srebrny wpadajacy w szaro srebrny i jasno srebrny.
Moim zdaniem kolor powinno dobierać się po kodzie. Na przednim pasie pod klapą lub na klapi tylnej powinna znajdować się tabliczka z numerem kodu lakieru.
Kolorów srebrnych było co najmniej 3. Najjaśniejszy "Grigio Chiaro", czyli kod lakieru 612 plus różne jego warianty (np 612A, 612B), oznaczające odpowiednią mieszankę pigmentów i ziarna składających się na bazę metaliczną, potem trochę bardziej metaliczny (nie pamiętam dokładnie kodu) i wreszcie najbliższy kolorowi metalicznemu o kodzie VR651 "Grigio Stromboli". Te dwa pierwsze są do siebie dość podobne i ciężko laikowi czasem odróżnić, więc uważaj, żeby Ci nie wcisnęli innego koloru. Twój kod albo rozpoznasz po numerze nadwozia albo poszukaj naklejki na klapie bagażnika z prawej strony powyżej mocowania siłownika. Jeszcze mała podpowiedź, że ten lakier lekko ciemniejszy był stosowany dopiero od roku 2002 w modelach z FL wnętrza lub po całkowitym FL, natomiast ostatni który Ci podałem był dużo ciemniejszy więc nie trudno go odróżnić od tych najjaśniejszych.
Jak coś to polecam poszukanie koloru na tej stronie: http://www.standox.pl/portal/pl?page=
Wybieramy Znajdź kolor a potem w zaawansowanym szukaniu wpisujemy np model 156 i rok 2000. Po tym ukaże nam się paleta kolorów które były w tym modelu w tym roku. Dodatkowo mamy podaną recepturę, nazwę, kod i inne dane.