Ja raczej nie będę oryginalny, ale polecam zestaw tarcze i klocki TRW zestaw na co dzień spisuje się bardzo dobrze
Ja raczej nie będę oryginalny, ale polecam zestaw tarcze i klocki TRW zestaw na co dzień spisuje się bardzo dobrze
Dzięki bocian za odpowiedź ,szkoda że sprzedawca tego nie wiedział![]()
Ostatnio edytowane przez nowy156 ; 01-10-2014 o 21:28 Powód: uzupełnienie
ze standartowych polecam zestawy ATE. Zazwyczaj maja dobre tarcze i klocki. Zalezy tez kto do jakiej jazdy potrzebuje.. Jesli chodzi o tarcze standart to brembo (produkowane w polsce) ma zla opinie i sie krzywia.
ATE jest bardzo dobrym i renomowanym producentem, jednak ceny jak za komplety są dosyć wysokie. Wybierając z półki premium lepiej zakupić komplet tarcz hamulcowych wraz z klockami Textar - moim prywatnym zdaniem dużo lepsze rozwiązanie. Z średniej półki cenowej aktualnie dobrym rozwiązaniem które zdaje egzamin w wersjach Tuning oraz zwykłej gładkiej tarczy, Rotinger lub Mikoda solidne Polskie firmy nigdy nie było z nimi problemów.
Klocki hamulcowe Steinhofa też dają rade, bardzo ładnie układają się na tarczy, dobrze hamują fiat nie montował w salonach dziadostwa.
Z tego co wiem są to legendy, i tak naprawdę nikt tego nigdy nie potwierdził![]()
Ja zalozyłem tarcze brembo gładkie, Żadne wiercone czy nacinane. Do tego klocki ferodo premier i hamują rewelacyjnie. Nic się nie krzywią bo to jakiś mit. Przejechane jak narazie 4500km bez zastrzeżeń.
ATE klocków i tarcz zdaje się (?) nie produkuje, tylko zamawia u właściwych producentów, więc mogą być różne w różnym czasie.
Co do krzywienia się tarcz brembo - były jakieś badania itp? bo na kilka kompletów, to jeden pogiąłem - ewidentnie i wyłącznie z własnej winy, jak to niedoświadczony - jeżdżąc po torze długo nonstop, bez schładzania ich, w dodatku były już blisko granicznej swej grubości.
Klocki ferodo premier czy performance + takie gładkie brembo i jest super.
Używałem też klocków ferodo DSUNO - żyleta jak diabli ! , ale tarcze w oczach zjadały ( w porównaniu do powyższych, bo producent chwali się że niby są przyjazne dla tarcz - może w odniesieniu do innych z serii racing). Plus wrażenia akustyczne - piszczenie i optyczne - pylenie ponad wszelkie normy. Na nie-sportową jazdę, bez sensu choć fajnie poczuć jakie są różnice i jaki jest możliwy potencjał w hamulcach swojego auta.
Brembo + Ferodo to faktycznie popularne połączenie - tylko szkoda że Brembo z "powłoką antykorozyjną" są ciężej dostępne.
Co mnie zaciekawiło, to brak w Ferodo z serii DS tych blaszek mających "wyciszać" pracę klocków - cóż, albo cisza, albo osiągiChociaż to w sumie słuszne działanie, bo np w ostro traktowanych klockach ABE (oczywiście nie w moim aucie), te blaszki po prostu odpadły, a lakier którym były pokryte - stopiło
Połączenie TRW+TRW też daje radę - jeden z Forumowiczów założył i sobie chwalił jakiś czas temu - trzeba zapytać jak po prawie roku to się spisuje.
Textar jakiś taki na naszym rynku niedoceniony, a produkty fajne jakościowo, tarcze zabezpieczone, ładne żółte pudełkoNo i klocki nie śmierdzą tak jak chociażby Breck - koleżanka kupiła, miała w reklamówce, no i za nic w świecie nie mogła połapać się co tak śmierdzi
![]()
Części do AR i nie tylko. Na stronie tylko część asortymentu.
Rozrządy, hamulce, zawieszenie.
Zaktualizowane ceny i poszerzony asortyment:
www.a-moto.pl
textar naprawde rules. teraz testuje w gtv na tył mniej znaną markę meyle. narazie jest bardzo bardzo dobrze.
Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk
ABE bym nawet wrogowi nie polecił. To raczej zwalniacze niż hamulce.
Dziś kupiłem w sklepie najbliższym Ferrodo PREMIER za ok 150 pln,jednak po VIN nie można było dobrać,taką słabą wyszukiwarkę mieli ale udało mi się po wyglądzie rozpoznać mam nadzieję,jutro spróbuję założyć.