Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 29

Temat: nie działają kierunkowskazy i awaryjne

mrutyś
    Gość

Domyślnie nie działają kierunkowskazy i awaryjne

mam mały problem. Mianowicie któregoś pięknego dnia (czwartek) przestały działać kierunkowskazy oraz awaryjne. Trochę mnie to zdziwiło ale że byłem w sklepie postanowiłem wrócić do domu i to zobaczyć dokładnie o co chodzi. "Niestety" problem zniknął po 30 minutach postoju pod sklepem i się nie pojawił więcej do czasu... a właściwie do dzisiaj. Wygląda to tak że po wrzuceniu kierunkowskazu nie dzieje się nic... nie zapala się ani kierunkowskaz ani też lampka sygnalizująca na desce rozdzielczej, na początku podejrzewałem że może bezpieczniki, ale nie działają też awaryjne więc bezpieczniki sprawne bo kierunkowskazy są na bezpieczniku numer 9 a awaryjne na 14. Później przełączniki od kierunków ale on chyba też sprawny bo dlaczego przez niego by miały nie działać awaryjne. Teraz myślę że to może być przekaźnik. Nie wiem jak tu sprawa wygląda.

Czy od kierunkowskazów i od awaryjnych jest jeden przekaźnik? Gdzie się on znajduje? A może ktoś miał taki problem i mógłby napisać jak go rozwiązał.

dodam tylko że szukałem w wyszukiwarce i zapytałem też wujka google... niestety ani jedno ani drugie nic nie pomogło. Dlatego też zakładam ten temat. Wszystkim pomocnym będę ogromnie wdzięczny. Jeśli to coś pomoże chodzi o AR 156 2.0 TS

Użytkownik Romeo Avatar rafal_n5
    Mieszka w
    Rzeszów
    Auto
    AR147 1.9jtd16v, AR 159 1.9jtdm 8v

Domyślnie

przełącznik od awaryjnych,jak szwankuje to nie będzie też kierunkowskazów,a na początek sprawdź jego połączanie elektryczne z kostkami,jak ok to może jakaś podmianka na sprawny

brutoos
    Gość

Domyślnie

Jest jeden przekaźnik od awaryjnych i kierunków. W moim przypadku zrobił się zimny lut - 50 pln u elektryka za przelutowanie. Objawy jak u Ciebie - czasem działał, czasem nie; czasem dłużej, czasem krócej.

dragon7
    Gość

Lightbulb

Witam miałem dokładnie ten sam problem winny był przerywacz znajduję się pod kierownicą można kupić tani zamiennik już w cenie około 20zł, coś lepszego typu np. Hella to wydatek około 90-100zł.

Pozdrawiam

mrutyś
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał rafal_n5 Zobacz post
    przełącznik od awaryjnych,jak szwankuje to nie będzie też kierunkowskazów,a na początek sprawdź jego połączanie elektryczne z kostkami,jak ok to może jakaś podmianka na sprawny
    włożyłem z drugiej alfy przełącznik i to nie to niestety... po obstukaniu obudowy kierownicy zaczęło działać na chwilkę więc myślę że to...

Cytat Napisał dragon7 Zobacz post
    winny był przerywacz znajduję się pod kierownicą
    więc idę to sprawdzić...

międzyczasie przy podpinaniu innego przełącznika powstało zwarcie i spaliłem bezpiecznik od awaryjnych, wymieniłem go ale straciłem cały prąd w kokpicie, nie działa sterowanie szyb, lusterek, nawiewy i klima... i nie wiem gdzie może być jakiś główny bezpiecznik od tego bo wszystkie pod maską jak i przy kierownicy oraz w schowku bezpieczniki sprawne wie może ktoś co może być

---------- Post dodany o godzinie 15:32 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 14:25 ----------

Cytat Napisał mrutyna Zobacz post
    wymieniłem go ale straciłem cały prąd w kokpicie, nie działa sterowanie szyb, lusterek, nawiewy i klima..
    ok w kokpicie już mam prąd bezpiecznik pod kierownicą w skrzynce tej wyżej standardowych 7,5 a wie ktoś może jak wygląda ten przerywach od kierunkowskazów

---------- Post dodany o godzinie 16:27 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 15:32 ----------

http://allegro.pl/item984377144_fiat...inal_nowy.html

to takie coś?
    Ostatnio edytowane przez mrutyś ; 06-04-2010 o 13:40

Użytkownik Znawca Avatar krawat
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR 155v6; AR Stelvio Q

Domyślnie

Przerywacz to przerywacz to raczej ten... Pytanie tylko i tu musi ktos madrzejszy ode mnie wypowiedziec czy w AR jest 1 przerywacz od kierunkow i od awaryjnych ... Bo spotkalem sie ze sa dwa osobne obwody...

kiciel
    Gość

Domyślnie

Mmutyna a po tym zwarciu nie wyskoczył Ci bład air baga ? poniewaz mialem dokladnie taka sama przygode z takim samym skutkiem. a po zmianie bezpiecznika kontrolka swieci.

mrutyś
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał kiciel Zobacz post
    Mmutyna a po tym zwarciu nie wyskoczył Ci bład air baga ?
    nie, po poszukiwaniach przez 20 minut bezpiecznika, który został spalony i jego wymianie wszystko wróciło jak dawniej. Niestety nadal nie wiem w którym dokładnie miejscu pod kierownicą może być ten przerywacz od kierunków i jak wygląda

---------- Post dodany o godzinie 03:10 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 03:10 ----------

Cytat Napisał michalepwa Zobacz post
    czy w AR jest 1 przerywacz od kierunkow i od awaryjnych ... Bo spotkalem sie ze sa dwa osobne obwody...
    ale to dwa od razu by padły... e chyba mało prawdopodobne, więc raczej będzie jeden

---------- Post dodany o godzinie 03:11 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 03:10 ----------

Cytat Napisał dragon7 Zobacz post
    Witam miałem dokładnie ten sam problem winny był przerywacz znajduję się pod kierownicą
    napisał byś jak on wygląda, albo dokładniejszą lokalizację kolor czy coś co pomogło by mi w jego poszukiwaniach
    Ostatnio edytowane przez mrutyś ; 08-04-2010 o 02:19

Użytkownik Znawca Avatar krawat
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR 155v6; AR Stelvio Q

Domyślnie

Cytat Napisał mrutyna Zobacz post
    napisał byś jak on wygląda, albo dokładniejszą lokalizację kolor czy coś co pomogło by mi w jego poszukiwaniach

Najprościej to jeśli daje oznaki życia... to będzie to denerwujące pykanie spróbuj go znaleźć na słuch... Zwykle dobiega ono z okolic zegarów/górnej części kierownicy...

Użytkownik Romeo Avatar rafal_n5
    Mieszka w
    Rzeszów
    Auto
    AR147 1.9jtd16v, AR 159 1.9jtdm 8v

Domyślnie

o ile pamiętam to przerywacz znajduje się w skrzynce bezpieczników tej koło koło kierownicy