Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Temat: Podsufitka demontaż jak?

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar wiluxx
    Mieszka w
    TKN
    Auto
    156 1.8 TS

Smile Podsufitka demontaż - relacja montaż anteny CB

Koledzy i Koleżanki, może ktoś miał już okazję demontować podsufitkę, mam antenę GSM na dachu i chce w jej miejsce zamontować antenę CB, zrobiłem wstępne podejście żeby się dostać tam ale jednak potrzebuje pomocy, mam pytania:
    - czy podsufitka jest na spinki? bo zdemontowałem tylne osłony te przy szybie, zdemontowałem "trzymaczki", odchyliłem uszczelki w drzwiach, ale niestety podsufitka trzyma się jeszcze przy górnej krawędzi tylnej szyby ;/
    - trzeba całą demontować, da się odchylić tylną część bez jej uszkodzenia, czy lepiej zabrać się do tego od przodu auta?

Chyba zajmie mi to trochę czasu, więc pewnie trzeba będzie urlop wziąć na tą akcję
    Każda informację będzie cenna

Pozdr
    Ostatnio edytowane przez wiluxx ; 02-04-2010 o 15:47

Keeperek
    Gość

Domyślnie

ona jest chyba klejona. Jak montowałem relingi to ją odkleilem i teraz lubi sobie poskrzeczeć.

Mieszka w
    TKN
    Auto
    156 1.8 TS

Domyślnie

Zrobione, zajęło mi to jedyne 2 godziny
    Jeżeli ktoś będzie szukał jak się do tego zabrać opisze jak ja to zrobiłem.
    Za pierwszym razem próbowałem zabrać się do podsufitki od tyłu, ale jednak łatwiej od przodu czyli demontujemy:
    1) daszki przeciwsłoneczne oraz wszystkie 3 "trzymajki" te nad głowami
    2) ostrożnie zdejmujemy osłony słupków przedniej szyby, jak się uda spinki się nie połamią
    3) kolejny krok, zdejmujemy uszczelki we wszystkich drzwiach w okolicy podsufitki i słupka środkowego
    4) mając odsłonięty słupek środkowych (po wymontowaniu dolnej części) odkręcamy gdzieś tak po środku śrubę mocującą górną część, oraz u góry (tak gdzie są krateczki) delikatnie odchylamy żeby wyskoczyła spinka, następnie osuwamy osłonę na dół tak żeby nie opierała się na nich podsufitka.
    5) odchylamy w górnej części osłony słupków przy tylnej szybie.
    6) zdejmujemy światełko nad lusterkiem, wypinamy je odkręcamy 3 śruby, następnie odchylając możemy wypiąć wtyczkę z lampki nad pasażerem

Jeżeli mamy już wszytko poodkręcane i nic nie trzyma podsufitki, bierzemy się za jej odczepienie mocowana jest na rzepy:
    - po stronie kierowcy jest jeden rzep, ja z tej strony zacząłem
    - na środku są kolejne 3 rzepy, odchyliłem delikatnie podsufitkę i raz od strony kierowcy raz od pasażera wsuwałem rękę w stronę rzepów i jakoś puściły.
    - opiąłem też pasażerów z tyłu

Podsufitka się osunęła, patrzyłem tylko czy gdzieś się nie napręża żeby się nie złamała.
    Nie demontowałem jej całej, bo nie mogłem dostrzec czy z tyłu jest na rzepy czy zatrzaski, nie chciałem czegoś uszkodzić.

Antenkę GSM odkręca się od góry. Trochę gimnastyki i w jej miejsce zamontowałem antenę Midland PC-4.

I ot tak wyglądała cała operacja montażu anteny CB w miejsce GSM.

Może się komuś przyda.

Pozdro
    Ostatnio edytowane przez wiluxx ; 02-04-2010 o 15:46

Keeperek
    Gość

Domyślnie

A więc tam są rzepy. Pewnie taka taśma z jednej strony klej z drugiej rzep? U mnie właśnie słychać takie skrzeczenie pewnie sie ta taśma odkleiła, ale jakoś nie chce mi się za to zabierać .. sporo pracy przy tym.

Mieszka w
    TKN
    Auto
    156 1.8 TS

Domyślnie

Tak właśnie poprzyklejane są te rzepy do dachu i do podsufitki, spróbuj docisną w tych miejscach co pisałem, może rzep złapie. Bo one bardzo dobrze trzymają tzn w oryginale. Jak je rozczepiałem to musiałem użyć trochę siły.
    A pracy trochę jest, myślę że tera zajęłoby mi to mniej czasu za pierwszym razem robiłem wszytko powoli żeby czegoś nie zepsuć
    Jak zdemontowałem uszczelki osłony słupków to zobaczyłem jaki kolor powinna mieć podsufitka. Kolejny etap to jej mycie.

JFC
    Gość

Domyślnie

Można prosić o zdjęcie jak wygląda ta antena na dachu (no dokładnie to jak wygląda samochód z anteną), też mam od gsm i też się zastanawiałem na włożeniem od cb.

Mieszka w
    TKN
    Auto
    156 1.8 TS

Domyślnie

Foty anteny Midland Alan PC4 (robione tel).
    Dodam że antena bez strojenia miała SWR 1.3 po w sunięciu bacila 1.2 więc całkiem dobry sprzęcik

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Czechowice
    Auto
    Giulietta Veloce 200/420 by Cinsoft

Domyślnie

chcialbym podkleic podsufitke w moim SW bo irytujaca brzeczy w czasie jazdy na wysokosci tylnych zaglowkow, tylko mam pytanie: chce tam dojsc od tylu bo jest najwygodniej tylko nie wiem jak zdjac ta plastikowa maskownice zakanczajaca podsufitke w bagazniku. Bardzo prosze o podpowiedzi bo nie chce niczego polamac.

Użytkownik Alfa i Omega Avatar kuris
    Mieszka w
    Żywiec
    Auto
    156 SW 1,9JTD / 146 1,6 Boxer

Domyślnie

wiluxx a jak wyglada sprawa u ciebie z dachem po zamontowaniu anteny to znaczy czy się nie wygina czy ta część dachu jest usztywniona bo mam zamiar wsadzić tam 1,5meta bacik i zastanawiam się czy nie bedzie gieło dachu przy wiekszych prędkościach.

Mieszka w
    TKN
    Auto
    156 1.8 TS

Domyślnie

W moim przypadku nic się nie wygina, dach jest nieruszony. Ale przy długich antenach można się zabezpieczyć od spodu zapodać grubszą blaszkę powiedzmy 10x10 cm i wtedy przykręcić , nie powinno nic się odkształcić.
    Ostatnio edytowane przez wiluxx ; 14-02-2011 o 00:46
    AR 156 1.8 TS '98 MOD0.66 SportPack 3 + LPG STAG-4 plus + MJ