witam
Zabieram się w sobotę do wymiany żarówki ksenonowej od strony kierowcy.
Moje pytanie brzmi: jak najprościej i najszybciej do niej się dostać, co trzeba wykręcić/wyciągnąć a czego nie dotykać?
Może są jakieś tutoriale do tej operacji?
witam
Zabieram się w sobotę do wymiany żarówki ksenonowej od strony kierowcy.
Moje pytanie brzmi: jak najprościej i najszybciej do niej się dostać, co trzeba wykręcić/wyciągnąć a czego nie dotykać?
Może są jakieś tutoriale do tej operacji?
Ostatnio edytowane przez spoker ; 10-02-2010 o 19:57
mialem ten sam problem
prawdopodobnie trzeba zderzak odkrecic zeby sie dostac do lampy od dolu bo od gory nic nie zdzialasz.
a co dokladnie ci sie dzieje?
palnik przestał świecić, czasami nie startował, było zauważalne lekkie mruganie no i w końcu przestał świecić, mam od kolegi zapasowy palnik D2S i chciałem go podmienić żeby się upewnić ze to jest przyczyna.....bo jeśli nie to pozostaje albo zapłonnik albo przetwornica.
Hello do wymiany palnika nie musisz ściągać zderzaka,wystarczy odkręcić obudowę ta która osłania sterowniki w nadkolu i już masz w miarę dobry dostęp.
pewnie dobrze o tym wiesz, ale chciałem przypomnieć, że ksenony powinno się wymieniać oba, nie pojedynczo. Chyba, że podnieniasz tylko jedną w celu sprawdzenia.
pozdrawiam![]()
Witam
Nie wiem jak jest u Ciebie, ale ja musiałem popuścić śruby mocujące komputer nad lewym nadkolem, wyciągnąć komputer (nie rozpinając go) i odsunąć go na bok, ponieważ jeszcze między komputerem, a lampą mam głośnik syreny alarmu, to jego też wykręcam (jedna śrubka) i wówczas mam dostęp do reflektora. Dekielek trzyma się na trzech wkrętach i najlepiej jest je wykręcać jakimś któtkim wkrętakiem, najlepiej malutkim elektrycznym lub "łamanym".
Pozdrawiam
dzieki za rady, oczywiscie wiem ze palniki ksenonowe wymienaimy parami, najpierw sprawdze czy to napewno palnik czy cos innego.....
pozdrawiam
dzieki za wszelkie sugestie, wczoraj dokopałem sie do żarówki i okazało się, że to ona jest spalona, szybka podmiana na nową i po problemie.