Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 49

Temat: Przegub jak sprawdzić czy zewnętrzny czy wewnętrzny?

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar alces1
    Mieszka w
    Żegocina
    Auto
    AR 159 JTDm Ti, AR Giulietta Sport, AR Spider 3.0 V6

Domyślnie

Sam już nie wiem co mam myśleć.
    Oprócz wcześniejszych objawów obecnie doszło stukanie podczas jazdy na wprost. Jest to rytmiczne pukanie, którego częstotliwość rośnie wraz ze wzrostem prędkości.
    Tak więc puka zarówno przy skręconych kołach i ruszaniu, jak i przy jeździe na wprost, ale są to dwa inne dźwięki.
    Znajomy mechanik po przejażdżce stwierdził, że skoro wymieniłem przegub zewnętrzny, a problem pozostał, to nie ma innego wyjścia tylko trzeba wymienić wewnętrzny...
    No i chyba tak też zrobię, chociaż zastanawiam się nad tym, czy przypadkiem tego pukania nie powoduje uszkodzona półoś(?)
    Co powiecie o firmie Holzer - dobry wybór dla przegubu?
    Pozdrawiam.
    - Rafał
    Ostatnio edytowane przez alces1 ; 23-09-2010 o 11:26

Sprzedam naklejki: koniczynki QV 3D
    http://www.forum.alfaholicy.org/pozo..._dostepne.html

Użytkownik Romeo Avatar michal87tg
    Mieszka w
    Tarnowskie Góry
    Auto
    AR 156 po FL SportWagon 1.9 JTDm

Domyślnie

ale co półoś ma do tego? na niej są dwa przeguby które mogą pukać ale może być tak że masz uszkodzony wewnętrzny daj znać czy objawy ustąpiły po wymianie wewnętrznego

tomek156jtd
    Gość

Domyślnie przgóby

witam
    zauważyłem że u mnie coś grechoce z prawej strony przodu pojazdu, ale tylko jak cofam i kręcę w lewą strone. zdaza się to bardzo rzadko. czy to może byc juz przegób? jesli tak to który ? dzięki

Mieszka w
    Żegocina
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał michal87tg Zobacz post
    ale co półoś ma do tego? na niej są dwa przeguby które mogą pukać ale może być tak że masz uszkodzony wewnętrzny daj znać czy objawy ustąpiły po wymianie wewnętrznego
    Nie wiem co może do tego mieć półoś, ale jestem już tak zirytowany tą sytuacją, że szukam chyba irracjonalnych przyczyn.
    Dzisiaj przyszedł przegub (wewnętrzny), mam nadzieję, że będzie pasował. Wszystko okaże się jutro, bo rano odstawiam Alfę do warsztatu.
    Pozdrawiam.
    - Rafał

Mieszka w
    Żegocina
    Auto

Domyślnie

Odebrałem dzisiaj Alfę po wymianie przegubu wewnętrznego.
    Cykliczne pukanie ustało niemal całkowicie, jednak słychać delikatnie pukanie podczas ruszania przy skręconych w lewo kołach. Czyli przegub zewnętrzny. No, ale jak, skoro jest nowy (wymieniony jakieś 8.000km temu), a dzisiaj przy okazji wymiany wewnętrznego mechanik sprawdził i jest OK... Dosłownie ręce opadają...
    Jakieś sugestie?
    Pozdrawiam.
    - Rafał

Mieszka w
    Tarnowskie Góry
    Auto

Domyślnie

a może jakiś element zawieszenia bądź nadkole albo coś innego delikatnie haczy?

Mieszka w
    Żegocina
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał michal87tg Zobacz post
    a może jakiś element zawieszenia bądź nadkole albo coś innego delikatnie haczy?
    Zawias po remoncie, nadkole itp są wystarczająco daleko od koła by miały coś z tym wspólnego...
    Pozdrawiam.
    - Rafał

Mieszka w
    Tarnowskie Góry
    Auto

Domyślnie

to jest bardzo ciekawe ja w zeszłą zimę miałem przypadki że zaczynało mi szarpać kierownicą i nie dało się jechać ale to tak szarpało że bałem się że auto w poślizg wpadnie i zatrzymałem się pokręciłem kołami sprawdziłem nic nie było ruszyłem ustało było może tak ze 3 razy i od tamtej pory nic podobnego się nie stało...

Użytkownik Maniak resoraków Avatar Bielik
    Mieszka w
    Siedlce
    Auto
    Alfa Romeo 156 1,9 JTD

Domyślnie

Ja też podczepię się pod temat.
    Dzisiaj jadąc do Wawy w połowie drogi zaczęło coś pukać w prawym przodzie. Dojechawszy na miejsce sprawdziłem koło (myślałem, że może poluzowały się szpilki), ale wszystko było w porządku. Po załatwieniu sprawy wyruszyłem w powrotną drogę, przez klika km była cisza, ale stukot/zgrzytanie etc. powróciły. Było raz głośniej, raz ciszej, tempo zgrzytu/stukania było raz szybkie, raz wolne. Nasilało się przy wciskaniu pedały gazu, przestawało po zdjęciu nogi z "gazu".
    Po dojeździe do domu i po odczekaniu ok. 3h wybrałem się do swojego mechanika, o zgrozo jadąc do niego nic nie było słychać. Sprawdził przegub zewn., którego wymieniał z miesiąc temu, był ok, wahacze etc., podniósł auto pokręcił kołem i dalej nic. Miał już zrezygnować, ale zakręcił jeszcze raz i cud coś się odezwało.
    Wysłuchał, że to może być przegub wewn., poruszył nim ręką i okazało się, że to on rzęzi. Nie wiem tylko czy to jedyna przyczyna, czy jedna z kilku....

P.S.
    Występuje to w jeździe na wprost, raczej nie zauważyłem hałasu przy skręconych kołach, odzywa się przy gwałtownym ruszaniu, hamowaniu w ostatniej jego fazie kiedy auto już się zatrzymuje, itd. Przy nasilaniu hałasu przenosi się to na kierownicę.
    "Przyczajony coupe, ukryty sedan - Alfa Romeo 156 1,9 JTD"

Użytkownik Romeo Avatar sebaaaaaaaa
    Mieszka w
    Płock
    Auto
    Była Alfa Romeo 156 1.9 JTD 105 KM Była Alfa Romeo 166 2.4 JTD Jest Alfa Romeo GT 1.9J

Domyślnie

Panowie no u mnie tez coś się dzieje. Wracając ostatnio z Bydgoszczy też zaczęło mi coś walić w prawym kolo ale tylko jak dodawałem gazu. Wróciłem do domu na drugi dzień jeździłem było cicho ale po jakimś czasie to samo. Ale teraz od dwóch dni jest cisza :| no i nie wiem co mam sobie myśleć już :|