Napisał
Belfer27
To, że Ty byś chciał kupić paliwo tańsze, ale nie koniecznie dobre (fakt kupowanie od kogoś znajomego nie jest gwarancją jakości tego paliwa...) nie znaczy, że ja też mam takie zapędy.
Gdybym chciał kupić tańszy ON w mojej okolicy, to wystarczy tylko na CB spytać i praktycznie każda ilość "oszczędności" jest dostępna od kierowców TIR'ów.
Poza tym mieszkając w mieście z rafinerią pod nosem nie jest trudno o paliwo wszelakiego rodzaju z nie koniecznie legalnych źródeł. Osobiście wolę jednak tankować na systematycznie kontrolowanej stacji paliw znanego koncernu i spać spokojnie a do tego co jakiś czas odbierać nagrody z programu lojalnościowego. Biorąc pod uwagę, że silniki JTD są bardzo wrażliwe na jakość ON nie zaryzykował bym tankowania czegoś tańszego, ale nie koniecznie sprawdzonego. Natomiast co do ceny ropy z TIR'a, to aktualnie oscyluje ona w granicach 2,50-3 zł za litr, więc dwa razy tańsza nie jest niż na stacji, a sposób jej przechowywania i sterylność tego procesu widziałem nie raz na własne oczy i nie chciał bym tego zalać do innego pojazdu, jak Ursus C330.