Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Temat: Blokujące się hamulce

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    wrocław
    Auto
    alfa romeo 156 1.9

Domyślnie Blokujące się hamulce

Witam

W piątek wymieniłem przednie tarcze i klocki hamulcowe ( zużyte) przy tej robocie od razu wyciągnąłem tłoczek w zaciskach przednich wymieniłem stare uszczelki na nowe, przesmarowałem prowadnice odpowietrzyłem i wymieniłem płyn hamulcowy (wszystko w porządku było) poskładałem koła jadę...po paru hamowania (słabych na nowych tarczach) koła przednie zaczęły się blokować tak jakbym cały czas trzymał naciśnięty pedał hamulca...wracam znów wszystko rozbieram wszystkie koła sprawdzam zaciski tłoczki prowadnice, wymieniam i cały płyn we wszystkich kołach(oczywiście przy wciskaniu tłoczków otwarte miałem odpowietrzniki żeby stary płyn nie cofać do zbiornika) znów zakładam koła jadę i to samo zaraz po zahamowaniu koła same hamują. Wracam...znów odpowietrzam i bez silnika i z silnikiem wszystko ok...W końcu po konsultacjach z mechanikiem stawiamy, że jakiś syf się dostał do pompy ABS...popuszczamy cztery przewody odchodzące z ABS na każde koło słychać syknięcie i widać płyn...ciśnienie z kół zeszło można auto toczyć. Wyciągamy pompę ABS może da się ją wyczyścić niestety porażka na całej linii nie potrafimy dostać się do jej cylinderków... zamówiłem używaną...jak to nie będzie jej wina to co jeszcze? żadne węzyki mi nie puchną nie są też mokre nie ma wycieków. Wygląda tak, jakby ciśnieni po hamowaniu nie spadało tylko zostawało a za to pompa ABS odpowiada sterując każdym kołem...proszę o jakieś uwagi i podpowiedzi...

- - - Updated - - -

Założyłem, że pompa zassała jakiś syf przy wymianie i odpowietrzaniu płynu...bo przed wymianą tarcz wszystko działało...żadnych błędów ABS nie ma...

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Kęty
    Auto
    Była 164 3,0 QV 90r. 164 3,0 93 r. 164 3,0 Super 96 Jest 164 TS 8v 1990r Spider TS 2.0 199

Domyślnie

Najczęstszą przyczyna są przewody elastyczne gumowe do cylinderków. Blokują pojedyncze kola najczęściej przód ale to nie reguła.

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    wrocław
    Auto
    alfa romeo 156 1.9

Domyślnie

u mnie blokują się trzy koła...

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie! Avatar Panixxx
    Mieszka w
    Pszczyna
    Auto
    Alfa Romeo 147 Quadrifoglio Verde, Alfa Romeo 156 2,4 JTD 175KM, 159 2,0 MJTD

Domyślnie

u mnie takie objawy były jak padło serwo, też po wymianie płynu i przewodów

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    wrocław
    Auto
    alfa romeo 156 1.9

Domyślnie

Faktycznie padlo serwo na moim sa podane numery 0204021689 wpisujac je w alledrogo.pl wyszukuje mi rozne marki samochodow w ktorych tez zastosowano takie serwo i tu moje pytanie
    Czy te serwa sa dla roznych aut takie same czy musze szukac wyciagnietego z alfy
    I drugie pytanie czy w kazdej alfie 156sa takie same serwa nie kazda aukcja ma podane numery serwa

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    wrocław
    Auto
    alfa romeo 156 1.9

Domyślnie

serwo wymienione i wszystko działa. Z ciekawości rozebrałem stare serwo gdzie było uszkodzenie...nie wiem...W każdym razie numery na serwie 204024671 są jednoznaczne numerom 0204021689 (takie nabyłem z rozbitego JTS 2.0)