Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 15

Temat: [156] 2.0 TS 155 KM kopci na biało, zapach benzyny z rury

Użytkownik Embrion
    Mieszka w
    Polkowice
    Auto
    Alfa 156 SW 2.0 T.S 155KM 2000 rok

Domyślnie [156] 2.0 TS 155 KM kopci na biało, zapach benzyny z rury

Witam serdecznie, jest to mój 2gi post, poza przywitaniem oczywiście. Pacjentem jest Alfa 156 sw 2.0 TS 155 km z 2000 r prod. Otóż czy na zimnym czy na ciepłym silniku kopci na biało a z wydechu czuć benzyną. W dodatku pali jak smok, za 50zl ~50km, zamówiłem przepływkę oryginalną Boschowską, ale to chyba nie załatwi sprawy. Czy problemem może być któryś lejący wtrysk? Czy próbować je czyścić/regenerować, czy wymienić na używki? A jeśli problem tyczy się czegoś innego prosiłbym o rady, bo nie chce mi się go lać co 2 dni po 100pln (dodam że w mieście je strasznie, na trasie 30km przy 100-140km/h duzo lepiej, ale to norma). Pozdrawiam Michał!'

EDIT: dodam, że w autku nie czuć pełnej mocy, ale kwestią świec i rozrządu zajmę się w przyszłym miesiącu
    Ostatnio edytowane przez Henndryk ; 18-11-2015 o 22:06

Użytkownik Pirat drogowy
    Auto
    156 1.9 jtd 16v 150 km sportwagon

Domyślnie

Kolego, kompa podepnij i zrób logi to będziesz wiedział czy leją wtryski i przepływke zbadasz i kilka innych spraw.

Użytkownik Pirat drogowy Avatar lufa
    Mieszka w
    Czerwienne
    Auto
    Alfa Romeo 156 1.9 JTD 2005, Crosswagon 1.9 JTD 16V 2005, GTV Spider 2.0 TS 1999, AR 166 3.0 V6 2002

Domyślnie

to nie diesel że będzie kopcił na biało jak leją wtryski. W benzynie dymił by na czarno. Na biało może być że poszła uszczelka głowicy lub sprawa z pierścieniami lub głowicą. Możesz sprawdzić odmy silnika tak profilaktycznie ale raczej coś z tych pierwszych moich teorii.

Użytkownik Quadrifoglio Verde
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    AR156 1,6TS 1999 r.

Domyślnie

Wygląda na padniętą uszczelkę pod głowicą.
    Chociaż ja kiedyś miałem podobny przypadek tylko, że była lekko pęknięta głowica i płyn chłodniczy dostawał się do oleju.
    Też kopcił na biało i palił jak smok, ale łatwo było postawić diagnozę, bo oleju mi "przybywało".

Użytkownik Embrion
    Mieszka w
    Polkowice
    Auto

Domyślnie

Rozumiem i z góry dziękuję za szybką odpowiedź Panowie, wirtualne piwko leci do Was! Mam nadzieję, że to nie uszczelka, choć jest dużo argumentów ku temu , płynu chłodniczego za bardzo mi nie ubywa z moich obserwacji. Zdiagnozuję problem jutro, ale chciałbym oddać samochód do jakiegoś fachowego warsztatu, żeby było to zrobione porządnie. @SG0240 znasz może godny polecenia warsztat na dolnym śląsku? Nawet i Wrocław, mam godzinkę jazdy

Użytkownik Quadrifoglio Verde
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    AR156 1,6TS 1999 r.

Domyślnie

Widziałem pozytywne komentarze dla Irbisu z ul.Paprotnej we Wrocławiu.
    Generalnie z tego co wiem, to zajmują się włoszczyzną i przynajmniej mają czym i pojęcie, jak ustawić rozrząd w TS-ie, a to ważna sprawa - szczególnie jeśli trzeba będzie demontować głowicę.

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Świdnica
    Auto
    Była: Alfa Romeo 156 Selespeed, Alfa Romeo 156 Crosswagon

Domyślnie

Pali ci zdecydowanie za dużo, jakiś kosmiczny wynik. Zapach benzyny i lekkie kopcenie przy odpalaniu to normalne gdyż to wina dopalania mieszanki, sprawdź świece.

Użytkownik Pirat drogowy Avatar lufa
    Mieszka w
    Czerwienne
    Auto
    Alfa Romeo 156 1.9 JTD 2005, Crosswagon 1.9 JTD 16V 2005, GTV Spider 2.0 TS 1999, AR 166 3.0 V6 2002

Domyślnie

Cytat Napisał Zygmunt Zobacz post
    Zapach benzyny i lekkie kopcenie przy odpalaniu to normalne gdyż to wina dopalania mieszanki, sprawdź świece.
    Mam pytanie jakie kopcenie po uruchomieniu?????? jakie dopalanie mieszanki i od kiedy jest to normalne????? A jeżeli według Ciebie kolego to normalne to po co mił by sprawdzić świece :-) nie rozumiem bo nie znam silnika spalinowego który po uruchomieniu KOPCI na biało i to normalne. Mylisz z pojawieniem się pary z wydechu po ok. 2-3 min po odpaleniu szczególnie w benzyniaku ale delikatne parowanie a nie kopcenie.

Użytkownik Embrion
    Mieszka w
    Polkowice
    Auto

Domyślnie

Dziękuję za zainteresowanie tematem Panowie. Po weekendzie pojadę sprawdzić czy jest to uszczelka pod głowicą oraz sprawdzę stan świec. Jak tam kolega wyżej pisał, to nie jest "delikatne kopcenie" przy odpalaniu lecz niestety kopci jak smok z wydechu i czuć zapach być może niedopalonej mieszanki, więc świece są temu winne na pewno, ale stawiałbym jeszcze na uszczelkę(oby nie). No cóż nie ma co wróżyć z fusów, dam znać jak uporam się z problemem, będzie przynajmniej informacja dla potomnych. Raz jeszcze dzięki za zainteresowanie tematem!

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Świdnica
    Auto
    Była: Alfa Romeo 156 Selespeed, Alfa Romeo 156 Crosswagon

Domyślnie

Samochód wyposażony jest w cztery świece duże i cztery małe tzw. dopalające mieszankę, w przypadku spalenia jednej ze świec może powodować nadmierne kopcenie. Kolega sprawdzi w serwisie autko i napisze nam diagnozę, dlatego proszę się nie bulwersować bo na forum to każdy jest super mechanikiem, tylko w rzeczywistości kiepskim. Ja posiadam takie autko i piszę jedną z możliwości (doświadczenie). Do mojego Selespeeda też wielu się mądrzyło, a teściu miał rację i to bez komputera.