Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 27

Temat: Okropny pisk podczas jazdy

Użytkownik Rowerzysta Avatar MyPPx
    Mieszka w
    Okolice Krakowa
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 JTDm 150KM

Domyślnie Okropny pisk podczas jazdy

Witam serdecznie moja AR 156 sedan prze lift strasznie piszczy podczas jazdy, (tak aż ludzie zatykają uszy na przystankach), podczas hamowania niknie i wydobywa się z przedniego kola. Wyczyściłem prowadnice zacisku, tłoczek - i nic nie pomogło. Klocki były taniej firmy Hart i nierówno starte na górze więcej na dole mniej. Wymieniłem klocki na nowe, próba jazdy i to samo ? Tarcza kiepsko wygląda też nierówno dość starta i do tego po wewnętrznej stronie wielki rowek wytarty na środku.

Czy to będzie wina tarczy ? Nie chciałbym się wdawać w duże koszty i jeździć po mechanikach. Czy może łożysko lub maglownica ?

Dodam że czasem pisk niknie podczas skręcania.

Proszę o pomoc
    Ostatnio edytowane przez MyPPx ; 13-07-2014 o 08:08

Użytkownik Romeo Avatar ramzesss3
    Mieszka w
    Dąbrowa Górnicza
    Auto
    alfa romeo 156 1.9 JTD + włoski skuter ferro :)

Domyślnie

Prawdopodobnie tarcze mam podobny problem tylko ze moja bella przy chamowaniu strasznie piszcze fakt byle jakie klocki ale tarcze tez robia swoje po wewnetrzneej stronie sa defeekty mowili ze po wymianie na cos lepszego bedzie cisza.

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar Robertonsky@gma
    Mieszka w
    UK
    Auto
    Alfa Romeo 156 2.5 v24, W-168 , Vectra 1.9 150

Domyślnie

Jeżeli tarcze mam już dość zpracowaną i klocki także to zazwyczaj staram sie wymienić cały kąplet.... Załorzyłeś nowe klocki do urzywanych tarcz powierzchnia styku nie jest regularna i może z tąd bierze sie to piszczenie....

Ja bym kupił nowe tarcze i jeszcze spróbował załorzyć te nowe klocki

syfon
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał Robertonsky@gma Zobacz post
    Jeżeli tarcze mam już dość zpracowaną i klocki także to zazwyczaj staram sie wymienić cały kąplet.... Załorzyłeś nowe klocki do urzywanych tarcz powierzchnia styku nie jest regularna i może z tąd bierze sie to piszczenie....

Ja bym kupił nowe tarcze i jeszcze spróbował załorzyć te nowe klocki
    ,, zpracowaną''
    ,, kąplet''
    ,, załorzyłem''
    ,, urzywanych''
    ,, z tąd''
    ,, załorzyć''
    Trzy zdania i sześć rażących błędów ortograficznych. W zasadzie siedem bo w jednym słowie są dwa:-)
    Ja bym kupił słownik ortograficzny. Są pewne granice.

Dodano po 5 minutes:

MyPPx
    Z tego co piszesz wynika, że masz zniszczone i klocki i tarcze. Wymiana jednego elementu, bez wymiany drugiego w Twoim przypadku skończy się ponownym zniszczeniem obu elementów.
    Kup nowe tarcze i klocki jakiejś lepszej firmy niż najtańszy Hart i jak chcesz zaoszczędzić i umiesz, to wymień je sobie sam. Ale wydaje mi się, ze lepiej żebyś oddał auto do warsztatu, bo raczej masz jeszcze jakiś inny problem w układzie hamulcowym. To piszczenie raczej nie wynika z faktu zniszczonych tarcz i klocków. Trzeba by dobrze wyczyścić zaciski, prowadnice, sprawdzić tłoczki hamulcowe i przewody.
    Nie baw się w druciarstwo, klocki i tarcze do Alfy to tania sprawa a posłuży Ci lata.
    Ostatnio edytowane przez syfon ; 14-07-2014 o 09:40 Powód: Dodano

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar Robertonsky@gma
    Mieszka w
    UK
    Auto
    Alfa Romeo 156 2.5 v24, W-168 , Vectra 1.9 150

Domyślnie

Wyrzej wymieniony post nic nie wnosi Poza napiętnowaniem mojej ort. . A pozatym autor nadmienił że nie chce Generować dodatkowych kosztów...

syfon
    Gość

Domyślnie

Wyrzej wymieniony post nic nie wnosi Poza napiętnowaniem mojej ort. . A pozatym autor nadmienił że nie chce Generować dodatkowych kosztów...
    Moim zdaniem wnosi.
    To forum publiczne. Jestem jego aktywnym członkiem już ponad cztery lata.
    I postrzeganie nas Alafaholików, przez pasjonatów innych marek nie jest mi obojętne.
    Dla mnie liczy się nie tylko to co się pisze, ale też i jak się to robi. Nie chciałbym, żeby postrzegano nas jako grupę osób która nie umie poprawnie trzech zdań napisać.
    Błąd się zdarzy każdemu. Sam się czasami rumienię jak przeczytam co napisałem.
    Ale zrobienie siedmiu rażących błędów ortograficznych, w trzech prostych i krótkich zdaniach, uważam za rzecz wymagającą interwencji.
    Druga sprawa.
    To, że autor nie chce doatkowych kosztów to jasne. Ale doradzanie innej naprawy niż wymiana kompletu, w wypadku kiedy sam pisze, że i tarcze i klocki ma zniszczone, to jest właśnie marnotrawienie kasy. No i dodatkowo napisałem, że to piszczenie u niego nie bierze się ze zniszczonych klocków czy tarcz. Gdyby piszczały podczas hamowania to O.K. Ale u niego ewidentnie klocki drą po tarczy kiedy on nie hamuje.

Dodano po 5 minutes:

,, Wyrzej''
    ,, pozatym''
    Naprawdę przemyśl formę w jakiej wyrażasz swoje myśli, bo kiepsko to wygląda.
    Na innych forach moderacja karze ,za tego rodzaju chaos słowny, połączony z błędami.
    Ostatnio edytowane przez syfon ; 14-07-2014 o 10:52 Powód: Dodano

Użytkownik Alfista Avatar lesio146
    Mieszka w
    SZAMOTULY(PYRLANDIA)
    Auto
    159 JTDm ; 156 V6 Qsystem

Domyślnie

Cytat Napisał MyPPx Zobacz post
    Witam serdecznie moja AR 156 sedan prze lift strasznie piszczy podczas jazdy, (tak aż ludzie zatykają uszy na przystankach), podczas hamowania niknie i wydobywa się z przedniego kola. Wyczyściłem prowadnice zacisku, tłoczek - i nic nie pomogło. Klocki były taniej firmy Hart i nierówno starte na górze więcej na dole mniej. Wymieniłem klocki na nowe, próba jazdy i to samo ? Tarcza kiepsko wygląda też nierówno dość starta i do tego po wewnętrznej stronie wielki rowek wytarty na środku.

Czy to będzie wina tarczy ? Nie chciałbym się wdawać w duże koszty i jeździć po mechanikach. Czy może łożysko lub maglownica ?

Dodam że czasem pisk niknie podczas skręcania.

Proszę o pomoc
    Nie będę już po koledze syfon powtarzał co trzeba zrobić.
    Dodam tylko od siebie że zakładanie g...ch klocków w imię "oszczędności"to jest prawdziwe generowanie kosztów.Wcale nie musisz zakładać z najwyższej półki wystarczą zwykłe np.TRW.Tarcze najtańsze także daruj sobie.
    Były inne wcześniej. Teraz 159 i 156 oraz 155 do sprzedania.

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    ChanceToHova
    Auto
    już tylko 166

Domyślnie

Tak miałem identyczną sytuację. Podczas jazdy pojawiał się ciągły pisk, gdy delikatnie musnąłem tylko pedał hamulca to pisk ustawał. U mnie problem występował z tyłu pojazdu, ale po wymianie klocków i tarcz pisk ustąpił.
    Tak więc jak wciskasz hamulec i pisk ustaje, wymieniaj klocki + tarcze.
    Na przód z tego co się orientuję nie ma co oszczędzać na częściach. Jest post o klockach i tarczach, poczytaj.

Użytkownik Alfista Avatar lesio146
    Mieszka w
    SZAMOTULY(PYRLANDIA)
    Auto
    159 JTDm ; 156 V6 Qsystem

Domyślnie

Cytat Napisał PeterSkY Zobacz post
    Tak więc jak wciskasz hamulec i pisk ustaje, wymieniaj klocki + tarcze.
    .
    Jak pisk ustaje po dotknięciu pedału hamulca tzn że klocek trze o tarcz.I nie oznacza konieczności wymiany czegokolwiek.Powodem jest nie odbijający tłoczek,jeśli osłona jest cała wystarczy wyjąć tłoczek wyczyścić i nasmarować.
    Drugi możliwy powód to zapieczone prowadnice zacisku.Czyszczenie i smarowanie załatwi sprawę.
    Trzeci to klinujący się klocek w jarzmie(tanie klocki często trzeba potraktować pilnikiem bo wymiaru nie trzymają).Tu też wystarczy czyszczenie i troszeczkę smaru miedzianego.
    Były inne wcześniej. Teraz 159 i 156 oraz 155 do sprzedania.

syfon
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał MyPPx Zobacz post
    Klocki były taniej firmy Hart i nierówno starte na górze więcej na dole mniej. Wymieniłem klocki na nowe, próba jazdy i to samo ? Tarcza kiepsko wygląda też nierówno dość starta i do tego po wewnętrznej stronie wielki rowek wytarty na środku.

Popatrz co napisał autor tematu.

Cytat Napisał lesio146 Zobacz post
    Jak pisk ustaje po dotknięciu pedału hamulca tzn że klocek trze o tarcz.I nie oznacza konieczności wymiany czegokolwiek.Powodem jest nie odbijający tłoczek,jeśli osłona jest cała wystarczy wyjąć tłoczek wyczyścić i nasmarować.
    Drugi możliwy powód to zapieczone prowadnice zacisku.Czyszczenie i smarowanie załatwi sprawę.
    Trzeci to klinujący się klocek w jarzmie(tanie klocki często trzeba potraktować pilnikiem bo wymiaru nie trzymają).Tu też wystarczy czyszczenie i troszeczkę smaru miedzianego.
    Masz rację. Też wcześniej napisałem, że to nie wina zużycia tarcz i klocków. Przyczyną piszczenie leży gdzieś, gdzie napisałeś. Mogą być jeszcze przytykające się przewody hamulcowe.
    Ale nie oznacza to, że on nie musi wymieniać tarcz i klocków. Jak wyglądają tak jak opisał, to też musi.