No i egr zaslepionyZaslepka z blachy stalowej ocynkowanej moc wrocila tylko MCSF pozostał...
No i egr zaslepionyZaslepka z blachy stalowej ocynkowanej moc wrocila tylko MCSF pozostał...
Swoją jak kupiłem to EGR był już zaślepiony, po podpięciu do kompa pokazywał błąd z EGR, ale problemów czy różnorodnych negatywnych objawów z tym związanych nie było. Od dłuższego czasu EGR wymazany z ECU![]()
EGR mam już zaślepiony 2 lata. W zimie samochód nagrzewa się po 15-20 km. Ale cieszę się że nie dostaje syfu![]()
Zastanawiam sie, czy w starym, poczciwym 1.9jtd 115km ze sprawnym egr nie wyjac zaslepki na zime, co by porównać czasy nagrzewania.
Czy w ogole jest wieksza roznica w jezdzie miejskiej.
No własnie. Przydałby się taki rzetelny test.
I. Układ z działającym EGR:
spaliny z dolotu są chłodzone w chłodniczce spalin, trafiają do komory spalania i obniżają temperaturę spalania w cylindrach silnika. To pozwala na dopalenie NOx i po to jest EGR.
II. Układ z zamkniętym EGR:
Spaliny nie dostają się do komory spalania. Temperatura spalania w cylindrach jest wyższa niż w przypadku działającego EGR. NOX-y nie są dopalane.
Odpowiedzcie sobie na pytanie, w którym przypadku temperatura wzrośnie szybciej. Podczas spalania z niższą temperaturą w cylindrach, czy z wyższą temperaturą ?
A, tu taki mały wykres temperatur zależnych od % otwarcia EGR obrazujący jak to wygląda. Jak widać gdy EGR ma 0% otwarcia temperatura jest wyższa.
![]()
Ostatnio edytowane przez @sdero ; 14-12-2016 o 21:48
Chip tuning, EGR off , DPF off, SCR off, Lambda off , modyfikacja dawki startowej oraz inne.
Więcej informacji: www.conmir.pl, lub Fanpage na FACEBOOK
Trochę o korektach - > Motoblog - wpływ korekt pod obciążeniem
Trochę o DPF - > Motoblog - co warto wiedzieć o DPF
Jakbyś jeszcze podał o ile temp. spalania wzrasta po zaslepieniu zaworu egr to już byłoby super.
Ogolnie Jtd to nie sa na zime
@Sdero- lecz powiem Ci, że podczas upałów i długiej trasy (kilkaset km nonstop) i jezdzie w terenach pagorkowatych gdzie zapinasz biegi 2 i 3 to silnik grzeje sie niesamowicie temp. oscyluje blisko 100st. C
Dodam, że nowy płyn i olej już nie bylejaki.
Natomiast nie wiem jak tutaj sprawa ma sie z Egr w tym przypadku? Czy np. w lecie możo bardziej grzać silnik za sprawą wiekszej temp spalania?
Tutaj wracamy własnie do pytania pierwszego.
Jeszcze mam pytanie przy jakich obrotach silnika ten zawór zamyka się całkowicie jeżeli pedału gazu nie wciskamy do oporu, tylko spokojnie przyspieszamy?
Różnice są właściwie pomijalne. Ta cała sprawa szybszego grzania z działającym zaworem, to po prostu czyjeś "gdybanie" i jak to bywa na forach bezmyślnie powtarzane.
Na przykład w nowszych układach zawór EGR nie otwiera się do chwili gdy silnik nie osiągnie odpowiedniej temperatury. Po co ? Żeby się wolniej nagrzewał ?
Jeśli chodzi ci o obawy przed zbyt wysoką temperaturą, bo rozumiem, że o to chodzi, to w lecie silnik tak jak w zimie osiągnie swoją właściwą temperaturę, o którą zadba układ regulacji temperatury cieczy chłodzącej. Zauważ, że przecież w górnym zakresie obrotowym EGR jest cały czas zamknięty i nie ma to skutków ubocznych. Jadąc powiedzmy autostradą z silnikiem pracującym w zakresie powyżej 3000 obr. EGR jest cały czas zamknięty. Temperatura silnika jest utrzymywana w normie, a obciążenie jest przecież znaczne. Owszem jest dodatkowo czynnik chłodzący powietrza, czego nie ma na niższych obrotach ale na niższych obrotach obciążenie z kolei jest niższe. I tak się koło zamyka
Jeśli pytasz o normalną jazdę bez gwałtownego wciskania gazu, to wygląda to tak jak na poniższym rysunku. Przedstawia on mapę EGR z samochodu AR 159. Jak widać granicą bezwzględnego zamknięcia EGR jest 3250 obrotów. W 159 na wolnych obrotach zawór jest zamknięty.
![]()
Chip tuning, EGR off , DPF off, SCR off, Lambda off , modyfikacja dawki startowej oraz inne.
Więcej informacji: www.conmir.pl, lub Fanpage na FACEBOOK
Trochę o korektach - > Motoblog - wpływ korekt pod obciążeniem
Trochę o DPF - > Motoblog - co warto wiedzieć o DPF
Dzień dobry. Mam takie może głupie pytanie. Na stronie kolegi CONMIR przeczytałem że jest u niego możliwe programowe zaślepienie EGR-u przez OBD. Wiem z dobrego źródła że po założeniu mechanicznej blokady EGR-u zdarza się że samochód nie przechodzi przeglądu. Czy przy zastosowaniu programowego wyłączenia również jest takie ryzyko? Dziękuję za odpowiedź![]()