panowie, czy mozecie polecic jakis klej do mocowania nakładek progowych ? swoje uszkodziłem wiec zakupiłem drugie ale musze je przykleic czyms tak jak poprzednie siedziały.
moze macie juz doswiadczenie w tej kwestii...
panowie, czy mozecie polecic jakis klej do mocowania nakładek progowych ? swoje uszkodziłem wiec zakupiłem drugie ale musze je przykleic czyms tak jak poprzednie siedziały.
moze macie juz doswiadczenie w tej kwestii...
Ostatnio edytowane przez Superjahu007 ; 11-03-2009 o 20:34
Polecany na forum jest klej do szyb. Oryginalne są przykręcone od spodu i podklejone na końcach.
witam!!! ja też ostatnio swojej lali zafundowałem nakładki progowe.przykleiłem je na taśmę klejącą dwustronną 3M szer.12 mm
jest to najlepsza taśma na rynku!
tak są montowane fabrycznie do auta i to jest najlepsza opcja.klej do szyb z czasem się odkleja od plastiku.oczywiście od dołu progów specjalne kołki i wkręty (po 7 z każdej strony)
taką taśmę można kupić na allegro za niewielkie pieniądze (ok 40zł cała rolka)
przed przyklejeniem nowej taśmy do nakładki trzeba oczyścić dokładnie resztki starej,przemyć rozpuszczalnikiem NITRO,wszystko dokładnie odtłuścić.
pozdrawiam!!!
moja druga ulubienica...
Może ktoś jeszcze ma doświadczenie z montażem progów i wypowie się w temacie . Generalnie sam mam ten problem a zupełnie o nim zapomniałem. Kupiłem oryginalne progi od SP i wrzuciłem do garażu - same się nie zamontują .
no własnie panowie. oczywiscie od spodu sa wkrety, na srodku spinki - ale wydaje mi sie ze czesc z nich wogóle nie "trzymała" (nakładki juz conieco przeszły bo były zywica łatane). na "górze" natomiast mialem taki jakby klej czarny - cos w stylu takiego jakim sa wklejane szyby do aut - przyznam ze klej ten trzymał bardzo dobrze- az sie zdziwiłem sam jakmocno.
co do tasmy to czy ona uszczelni szczeline pomiedzy progiem a nakładka na tyle aby tam piasek nie wpadał? no i czy tasma ta trzyma mocno ?
jeśli wszystko dokładnie oczyścisz i dopasujesz przed przyklejeniem to na bank musi być dobrze.
jak progi dolegają dobrze to nie ma mowy o zadnych szparach.
dodam że na tą taśmę wszyscy producenci samochodów przyklejają listwy,nakładki,emblematy.bo jest rewelacyjna!Allegro
moja druga ulubienica...
Andro34 powiedz mi czy po przyklejeniu listw tą taśma nic ci sie tam nieodkleja
witam!!! nic mi się nie odkleja i napewno nie będzie się odklejać.tak jak pisałem wyżej wszystko dokładnie oczyściłem i odtłuściłem rozpuszczalnikiem NITRO.
jedna uwaga!trzeba dokładnie przyłożyć nakładkę tak jak ma być,bo jak już taśma przyłapie to amen!!!nie da się nic przesunąć.
ja swoje przyklejałem w ten sposób:
nakleiłem pasek taśmy w odpowiednim miejscu od wewnątrz nakładki (przez całą długość!)
załapałem od dołu na trzy śruby (przód,środek,tył)
zerwałem kawałeczek tej czerwonej folii ochronnej i wystawiłem nad próg
następnie docisnołem i ustawiłem nakładkę na progu tak jak ma być
delikatnie ciągnołem za wystający koniec foli jednocześnie przyklejając próg.
na koniec podokręcałem wszystkie wkręty.
i po zabiegu!
nakładki jeśli nie są pokrzywine lub pogięte pasuję naprawdę bardzo ładnie.
poniżej zdjęcie
pozdrawiam!!!
moja druga ulubienica...
kurde co za zbieg okoliczności. dziś a dokładnie o 20 urwałem na krawężniku dobre 30 cm nakładki progowej i się zastanawiałem na co to przykleić po regeneracji żywicą. a tu pach temat o nakładkach progowych. dzięki
Było Skromne 156 1.8 TS 144 km i mniej skromne 156SW 2,5 V6 i były powody do mruczenia
Jest klekot 159 SW 1.9 JTD i 136 km i nie ma powodów do mruczenia
ALFA-i każdy dzień jest inny