Tak jak w tytule,robił ktos,jest to wogole mozliwe aby zamontowac zimny dolot ?
Tak jak w tytule,robił ktos,jest to wogole mozliwe aby zamontowac zimny dolot ?
Od zawsze marzył mi się typowy CAI od K&N czyli Typhoon Kit ale cena z taki zestaw rzędu 1600zł to dużo za dużo.. i można zrobić samemu taki albo lepszy mając rury kwasówkę lub alu i pospawać je po prostu..
Zrobiłem flanszy wycinaną laserowo CNC na przepływkę, kupiłem parę kolanek 90stopni, trochę prostej rury.. wszystko w wymiarze minimalnie (mm) większym niż seria plastikowa ale tak żeby z przepustnicą schodziło się na równo.. Do tego pare gumowych łączników, opasek metalowych.. na koniec stożek w obudowie Simota i wlot powietrza trafiony na allegro za grosze od 147 GTA.. i powstał Nam typowy CAI biorący powietrze z nadkola z lewego wlotu obok kierunkowskazu najbardziej..
Brzmi to naprawdę mega (zwłaszcza z moim podwójnym wydechem).. zwłaszcza jak się wkręca.. i może jakieś minimalne odczucia mocy są na + to hamownia wyraźnie powiedziała wynik seryjny, bez zmian
Fotki z budowy:
Efekt końcowy, malowany proszkowo na czarny połysk:
PS. Jakby ktoś przepływki nie widział dałem ją w tym samym miejscu co seria ale od dołu rury.. dla lepszej estetyki..![]()
Trzeba przyznać, że całkiem fajnie Ci to wyszło. Zastanawiam się tylko, czy te rury nie łapią ciepłoty od silnika i nie jest to czasem to samo co seria? Ale nawet jeśli tak jest, to chyba warto było wprowadzić tą modyfikację, skoro twierdzisz, że dźwięk jest jak najbardziej na +, co dla mnie osobiście byłoby ważne. Co do przepływki to miałem małą zagwozdkę gdzie ona się znajduje
.
Może i łapią ciepłotę od silnika ale tak samo jak seryjny plastikwięc sądzę że nie ma co płakać nad tym..
Zresztą raczej nikt się tym nie przejmuje.. zobacz tu:
K&N
Novitec
Autodelta robi tylko dokładkę za puszkę filtra a rury plastikowe zostawia jak są..
Dźwięk mojej na hamowni więc jakby w ruchu:
http://www.youtube.com/watch?v=iY_hxdZadXE
W kwasówce walory akustyczne pójdą x2-x4 bo dźwięk wpada w rezonans..chyba że wolisz mieć nieco komfortu.. choć na wyższych biegach w prędkościach autostradowych już jest ciszej
A co do trzymania serii.. nie robiłem pomiaru przed modem bo już wtedy i tak miałem wydech cały zmieniony więc seria by to nie była.. ale silnik był po dogłębnym remoncie i wszystko miał/ma nowe.. więc nie miał najmniejszego powodu żeby serii nie trzymać..
Zresztą ten film mówi całą prawdę o dolotach zimnego powietrza
http://www.youtube.com/watch?v=gCi2yo4UqPI
Żaden patent pod maską sam z siebie mocy nie doda.. a nawet może być spadek.. jedynie dodaje mocy patent zastosowany na końcu że rura wyciągnięta została na zewnątrz auta![]()