Witam,
Od czasu do czasu pojawia się błąd VDC,
ale po podłączeniu do komputera nie mogę nigdzie znaleźć tego błędu oraz jego przyczyny.
Gdzie to się chowa ?
Witam,
Od czasu do czasu pojawia się błąd VDC,
ale po podłączeniu do komputera nie mogę nigdzie znaleźć tego błędu oraz jego przyczyny.
Gdzie to się chowa ?
Łączyłeś się z kompem czy z absem?
Alfa Romeo 166 V6 3.2 Ti
Alfa Romeo 166 2.4 JTDm 20V
Alfa Romeo 156 SW 2.4 JTDm 20V 228KM 460Nm - wspomnienie
Parę razy pojawił mi się w GT błąd VDC i ABS, ale wystarczy zgasić silnik i na nowo zapalić i błąd znika. Słyszałem gdzieś, że to od słabego aku, ale ręki nie dam sobie za to uciąć. Najczęściej pojawiało się to zimą.
najprawdopodobniej jak wyżej czyli spadki napięcia wtedy najszybciej błędy łapie VDC i ABS
Kolejna alfa kolejne problemy
To bardzo prawdopodobne, że to akumulator - doświadczyłem tego na własnej skórze. Pewnie nie dostaje odpowiedniego zasilania
w FES tym kablem http://allegro.pl/interfejs-fiatecus...311926561.html
po kolei wszystkie przełączniki i skanowanie
oraz tym kablem http://allegro.pl/nowy-polski-elm327...280399875.html
skan wszystkiego
nie znajduje mi żadnego błędu.
jak za pomocą pierwszego kabla, po przestawieniu go na abs, chce się połączyć z absem to wywala mi na zegarach całą litanię błędów ale w programie też nie widzi nic. Po wyłączeniu i ponownym włączeniu błędów na wyświetlaczu brak.
czyli problemy z napięciem od tego żaden błąd nie będzie zapisany
mi po podlączeniu kabla nie raz nie działa obrotomierz i VDC
Kolejna alfa kolejne problemy
dziś pokazał się błąd c1505 - czujnik skrętu.
co z tym dalej ?
Dodam jeszcze ze FES nie rozpoznaje ABSu.
sprawdzałem wszystkie pozycję po kolei i błąd niezgodności iso nie występuje tylko przy Bosch ABS 5.7 VDC
Ostatnio edytowane przez UserX ; 16-06-2013 o 19:29
Jak nie ma błędu ISO przy ABS 5.7 VDC to znaczy, że masz taki układ zamontowany - najlepszy.
W pełnej wersji FES/MES można zrobić kalibrację czujnika skrętu - najczęstszy problem po naprawie zawieszenia i zmianie zbieżności.
próbowałem zrobić kalibracje w FES, ale za każdym razem wyświetla błąd kalibracji
robiłem to na niebieskim kablu.
nie sprawdzałem na elmie,