Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Temat: Zbędny pobór prądu 0,5A na postoju. Odpowiedzialny jeden bezpiecznik.

Użytkownik Świeżak
    Auto
    147 1.9JTD 8v

Domyślnie Zbędny pobór prądu 0,5A na postoju. Odpowiedzialny jeden bezpiecznik.

Witam.

Moje auto na postoju zjada sobie nie wiadomo czemu 0,5A. Bujałem się trochę z problemem ale dzisiaj postanowiłem przyjrzeć się bliżej.
    Podłączyłem miernik pod akumulator, postawiłem na przedniej szybie i wziąłem się za wyciąganie bezpieczników z tablicy znajdującej się pod kierownicą.
    Wyjąłem wszystkie bezpieczniki po kolei. Zawsze pobór prądu wynosił 0.5A. Wyjątkiem był bezpiecznik F39 (oznaczony na rysunku strzałką).
    Po jego wyjęciu pobór prądu wynosił 0.0A (przynajmniej tak wskazywał mój miernik).

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	bezpieczniki.png
Wyświetleń:	609
Rozmiar:	363.9 KB
ID:	87507

Ucieszony postanowiłem sprawdzić co w aucie działa a co nie działa. Silnik normalnie odpalił, światła też. Okazało się, że wyjęcie bezpiecznika spowodowało całkowite wyłącznie wszystkich nawiewów (nie świecą się nawet kontrolki od podgrzewania tylnej szyby przy pokrętłach). Nie wiem za bardzo jak dalej ugryźć temat, czy dostanie się do instalacji od nawiewów wymaga demontażu całej deski rozdzielczej? Być może ten bezpiecznik odpowiada za odłączenie większej partii urządzeń i to tylko początek dalszych poszukiwań. Czy na forum jest dostępny jakiś schemat instalacji?

Moje auto to 1.9JTD 8V. Dzięki za pomoc.

Użytkownik Romeo Avatar KlaudioOs
    Mieszka w
    Koszęcin
    Auto
    Alfa Romeo 2003' 147 1.9 JTD 140KM BOSE

Domyślnie

F39 to od kilmy był chyba, więc jeżeli masz jakiś nawiew i tak dalej to wiadomo że musi pobierać energię

Użytkownik Świeżak
    Auto
    147 1.9JTD 8v

Domyślnie

Cytat Napisał KlaudioOs Zobacz post
    F39 to od kilmy był chyba, więc jeżeli masz jakiś nawiew i tak dalej to wiadomo że musi pobierać energię
    Na postoju?

Z instrukcji wychodzi, że F39 odpowiada za:

Klimatyzacja
    Skrzynia biegów Selespeed (u mnie brak takiej skrzyni)
    Czujniki obj ́toÊciowe
    Gniazdko diagnostyczne uk∏adu EOBD
    Przystosowanie do zamontowania telefonu komórkowego
    Centralka drzwi po stronie kierowcy
    Centralka w baga ̋niku
    Nawigator (nie rozumiem co to moze byc)
    Obwody +30 (ktoś wie co to za obwody?)

Teraz bądź tu mądry i szukaj ... :/ Czy każde z tych urządzeń gdzieś ma jeszcze po drodze coś co umożliwiło by ich indywidualne wyłączenie? Centralki od zamków mogę odłączyć zdejmując boczek od drzwi. Obstawiam jakieś zwarcie na obwodach od nawiewów klimatyzacji ... rozumiem, że aby się dostać do nawiewów bez ściągania deski rozdzielczej sie nie obejdze ?

Użytkownik Romeo Avatar mattom
    Mieszka w
    dolnoslaskie DZL-> PO
    Auto
    Fiat CROMA 1.9 150ps

Domyślnie

a nie masz przypadkiem wpiętego coś w gniazdo OBD - ostatnimi czasy pojawiały sie auta gdzie ludzie mieli powyciągane kable usb - zeby nie ściągać tej zaślepki tylko podpinać się odrazu w USB
    147 powodów do zadowolenia

Użytkownik Świeżak
    Auto
    147 1.9JTD 8v

Domyślnie

Cytat Napisał mattom Zobacz post
    a nie masz przypadkiem wpiętego coś w gniazdo OBD - ostatnimi czasy pojawiały sie auta gdzie ludzie mieli powyciągane kable usb - zeby nie ściągać tej zaślepki tylko podpinać się odrazu w USB
    nie ... nic z tych rzeczy
    moje dotychczasowe spostrzeżenia są takie, że po włączeniu stacyjki spod środkowej części deski rozdzielczej dochodzą dziwne odgłosy tak jakby kręcił się jakiś silniczek elektryczny ... później przestaje na parę sekund ... później znowu kręci i później juź cisza ....

chyba muszę nagrać jakieś audio/video i zamieścić na forum albo dorwać inna 147 i zobaczyć jak się zachowuje po przekręceniu stacyjki...

rasumując na 99% wina moim zdaniem leży w jakimś mechanizmie od klimy albo nawiewów tylko nie wiem jak się do nich dobrać ..

Użytkownik Romeo Avatar KlaudioOs
    Mieszka w
    Koszęcin
    Auto
    Alfa Romeo 2003' 147 1.9 JTD 140KM BOSE

Domyślnie

te dźwięki ma każdy, to z nawiewów, otwiera się klapa powietrza

Użytkownik Romeo Avatar Jacenty
    Auto
    Alfa Romeo 147

Domyślnie

Cytat Napisał KlaudioOs Zobacz post
    dawno temu mialem problem ze zwiekszonym poborem pradu na postoju, z poczatku myslalem radio, ale pozniej wlasnie ten bezpiecznik F39 pamietam, u mnie wyszlo, ze byl to uszkodzony autoalarm, po latach cos tam zawilgocialo, po jego wyjeciu problem zniknal, sam tego nie wyjmowalem, w serwisie przy okazji sprawdzanai czegos tam goscie wyjelo go z czelusci w glebi pod kierownica

Użytkownik Romeo Avatar mattom
    Mieszka w
    dolnoslaskie DZL-> PO
    Auto
    Fiat CROMA 1.9 150ps

Domyślnie

Cytat Napisał grabsoon Zobacz post
    moje dotychczasowe spostrzeżenia są takie, że po włączeniu stacyjki spod środkowej części deski rozdzielczej dochodzą dziwne odgłosy tak jakby kręcił się jakiś silniczek elektryczny ... później przestaje na parę sekund ... później znowu kręci i później juź cisza ....

chyba muszę nagrać jakieś audio/video i zamieścić na forum albo dorwać inna 147 i zobaczyć jak się zachowuje po przekręceniu stacyjki...

rasumując na 99% wina moim zdaniem leży w jakimś mechanizmie od klimy albo nawiewów tylko nie wiem jak się do nich dobrać ..
    Włóż ten bezpiecznik jeszcze raz
    stań przy otwartej masce i zsuń klemę z akumulatora - wtedy dojdziesz czy to te same dźwięki
    147 powodów do zadowolenia

Użytkownik Świeżak
    Auto
    147 1.9JTD 8v

Domyślnie

Cytat Napisał Jacenty Zobacz post
    dawno temu mialem problem ze zwiekszonym poborem pradu na postoju, z poczatku myslalem radio, ale pozniej wlasnie ten bezpiecznik F39 pamietam, u mnie wyszlo, ze byl to uszkodzony autoalarm, po latach cos tam zawilgocialo, po jego wyjeciu problem zniknal, sam tego nie wyjmowalem, w serwisie przy okazji sprawdzanai czegos tam goscie wyjelo go z czelusci w glebi pod kierownica
    ok w takim razie pozostaje mi odłożyć moje podejrzenia na bok i sprawdzić wszystko (łącznie z zamkiem centralnym). Dzięki za wskazówkę.

Użytkownik Świeżak
    Auto
    147 1.9JTD 8v

Domyślnie

Ok złodziejem prądu okazało się radio. Pytanko czy macie pomysł czy jest to po prostu awaria radia czy może trzeba je jakoś "rozkodować". Poprzedni właściciel dawał mi nawet przy sprzedaży kod do radia (niestety zgubiłem go). Czy usterka radia w tych autach polegająca na poborze prądu zdarzała się i innych użytkowników?