Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 14

Temat: FiatEcuScan- jestem laikiem i nie mam pojęcia jak to podłaćzyć

Użytkownik Rowerzysta Avatar piotrwachnik
    Mieszka w
    Polkowice
    Auto
    Alfa 147 1.9 JTDm Wersja SPORT RED LEATHER

Domyślnie FiatEcuScan- jestem laikiem i nie mam pojęcia jak to podłaćzyć

Witam, wiem, że ten temat był juz ruszany w innym wątku, ale dotyczył on innego modelu alfy. Tak jak pisze w temacie jestem kompletnym laikiem i nie mam za bardzo pojęcia o co chodzi itd. Chciałbym sie właśnie podszkolić w tym temacie. Zamówiłem kabel http://infohelp.pl/pl,product,107749...eo,lancia.html i odszukałem wersję FIAT ECUSCAN 3.3. Zainstalowałem tą wersję 3.3. w komputerze i podpiąłem się pod gniazdo w samochodzie. kiedy próbuje się łąączył wyskakuje mi błąd, że nie mogę sie połączyć przez port com1 bo jest wyłączony. Sprawdzałem w ustawieniach FES i faktycznie ustawione to jest na port com3 zamiast port com1. Ale kiedy otwieram listę, żeby to zmienic to nie ma do wyboru com1. Pomóżcie drodzy. Nie wiem czy ten moj zestaw jest wystarczający do tego, żeby rozpocząć zabawę z diagnostyką, czy jeszcze muszę coś dokupić. Dodam, że próbowałem przełącząć pomiedzy przyciskami na kablu i podłączałem na włączonym silniku. Pozdrawiam

Użytkownik Świeżak Avatar antares
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    ZAR939 X9 2.4JTD 147KW

Domyślnie

Cytat Napisał piotrwachnik Zobacz post
    Witam, wiem, że ten temat był juz ruszany w innym wątku, ale dotyczył on innego modelu alfy. Tak jak pisze w temacie jestem kompletnym laikiem i nie mam za bardzo pojęcia o co chodzi itd. Chciałbym sie właśnie podszkolić w tym temacie. Zamówiłem kabel http://infohelp.pl/pl,product,107749...eo,lancia.html i odszukałem wersję FIAT ECUSCAN 3.3. Zainstalowałem tą wersję 3.3. w komputerze i podpiąłem się pod gniazdo w samochodzie. kiedy próbuje się łąączył wyskakuje mi błąd, że nie mogę sie połączyć przez port com1 bo jest wyłączony. Sprawdzałem w ustawieniach FES i faktycznie ustawione to jest na port com3 zamiast port com1. Ale kiedy otwieram listę, żeby to zmienic to nie ma do wyboru com1. Pomóżcie drodzy. Nie wiem czy ten moj zestaw jest wystarczający do tego, żeby rozpocząć zabawę z diagnostyką, czy jeszcze muszę coś dokupić. Dodam, że próbowałem przełącząć pomiedzy przyciskami na kablu i podłączałem na włączonym silniku. Pozdrawiam
    zainstalowałeś kabel w kompie ?? - czytaj sterowniki usb które powinny być dodane
    wejdź w menadżera urządzeń i sprawdź jaki port COM został stworzony podczas instalacji
    po ustaleniu wejdź w ustawienia FES i tam zmień na odpowiedni port com
    powinno pomóc
    ewentualnie jeszcze trzeba zrobić konfig com w menadżerze urządzeń zgodnie z instrukcją producenta kabla

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar drift-r
    Mieszka w
    Szczecin/Łódź (czasem)
    Auto
    AR 147 1.6TS Distinctive 2001

Domyślnie

Zamiast za 65 mogłeś kupić takie kabel za 36zł no ale ok. Pytanie podstawowe - czytałeś instrukcję instalacji dołączoną do kabla?

Mieszka w
    Polkowice
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał drift-r Zobacz post
    Zamiast za 65 mogłeś kupić takie kabel za 36zł no ale ok. Pytanie podstawowe - czytałeś instrukcję instalacji dołączoną do kabla?
    Kłopot polega na tym, że nie było żadnej instrukcji obsługi ani sterowników. Ma ktos pomysł jak można zdobyc takie sterowniki?

ViP Znawca Avatar cinas
    Mieszka w
    Tomaszów Maz. czasem Piła
    Auto
    Alfa 159 SW -> 2007->1.9 16v JTD->136KM

Domyślnie

Sterwonik musisz na necie znależć FTDI Driver
    http://www.ftdichip.com/Drivers/VCP.htm

Było Skromne 156 1.8 TS 144 km i mniej skromne 156SW 2,5 V6 i były powody do mruczenia
    Jest
    klekot 159 SW 1.9 JTD i 136 km i nie ma powodów do mruczenia
    ALFA-i każdy dzień jest inny

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar drift-r
    Mieszka w
    Szczecin/Łódź (czasem)
    Auto
    AR 147 1.6TS Distinctive 2001

Domyślnie

Dlatego warto było poczytać wcześniej na forum. Polecany Viaken - zawsze daje płytkę ze sterownikami i instrukcją - a ma ten kabel za 36zł.

Mieszka w
    Polkowice
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał cinas Zobacz post
    Sterwonik musisz na necie znależć FTDI Driver
    http://www.ftdichip.com/Drivers/VCP.htm
    sterownik znalazlem ale nie ma tam zadnej ikony setup zeby to zainstalowac. kiedy daje zeby system znalazl automatycznie sterownik i wskazuje lokalizacje gdzie sciagnalem ten sterownik to tez lipa. znalazlem takie sterowniki i sciagnalem je, zainstalowalem i niby ok, ale kiedy podlaczam kabel ponownie to wyskakuje ze nie zostalo to urzadzenie zainstalowane poprawnie

- - - Updated - - -

Cytat Napisał drift-r Zobacz post
    Dlatego warto było poczytać wcześniej na forum. Polecany Viaken - zawsze daje płytkę ze sterownikami i instrukcją - a ma ten kabel za 36zł.
    no moj blad ale chcialbym jakos to uruchomic zeby dzialalo.

Użytkownik Alfa i Omega Avatar maestro
    Auto
    Alfa Romeo 166

Domyślnie

jak laczysz sie z autem to powinno wyszukac nowe urzadzenie, jak nie to dodaj sprzet w panelu sterowania, dajesz sterowniki z lokalizacji i idzie. potem w menedzerze masz napisane na jakim porcie masz ten kabel (ja mam np na COM14).

Użytkownik Romeo Avatar RoBeRt 147
    Mieszka w
    Ostrów Wlkp./ Kalisz
    Auto
    ALFA 147 2002r.1.9JTD 8V 115KM 6b ;)

Domyślnie

jak zainstalujesz tak jak pisze kolega maestro to w FES jak wejsziesz w ustawienia w zakladke interfejsy wybierasz (do tego kabla) "K-line/VAGCOM" ina dole masz "szukaj interfejsów" jak to klikniesz to Ci wyskoczy jaki COM masz i automatycznie Ci go wybierze... sam 2h temu to przerabiałem... ja kupiłem u Viakena i płytke mam i jak kupiłem 2 kable ten co ty masz i ELM327 aha i na kablu musisz wybrac co chcesz diagnozowac czy poduchy czy ABS czy silnik...

Mieszka w
    Polkowice
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał RoBeRt 147 Zobacz post
    jak zainstalujesz tak jak pisze kolega maestro to w FES jak wejsziesz w ustawienia w zakladke interfejsy wybierasz (do tego kabla) "K-line/VAGCOM" ina dole masz "szukaj interfejsów" jak to klikniesz to Ci wyskoczy jaki COM masz i automatycznie Ci go wybierze... sam 2h temu to przerabiałem... ja kupiłem u Viakena i płytke mam i jak kupiłem 2 kable ten co ty masz i ELM327 aha i na kablu musisz wybrac co chcesz diagnozowac czy poduchy czy ABS czy silnik...
    koledzy udało się Po wielkich staraniach ale mam jeszcze jeden problem. kiedy chce np zmierzyc mase powietrza itd to od razu mnie rozlacza. podczas polaczenia pojawia mi sie komunikat NIEZGODNY KOD ISO. chyba oznacza to, że mam nielegalne oprogramowanie prawda? Macie może jakieś dojście do wersji, która bedzie działać?