Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Temat: Przeróbka fotela

RubeSoul
    Gość

Lightbulb Przeróbka fotela

Witam wszystkich dzisiaj wpadł mi do głowy pomysł przerobienia fotela kierowcy mam fotele ze skóry od wersji angielskiej i zastanawiam mnie czy dało by rade przełożyć sam mechanizm z mojego welurowego fotela do tego ze skóry? Próbował może ktoś takiej operacji?

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Belfer
    Mieszka w
    Gorlice
    Auto
    Chwilowo: 156 GTA Q2, 159 TBI, Lancia Phedra FL, 147 2.0 3D, RAV4 04' i GT JTD

Domyślnie

Jest to opisane na przykładzie 156. Skąd my mamy wiedzieć czy masz 3 lub 5 drzwi, czy masz regulację lędźwi itd. Nie pisząc tego nie dajesz ludziom szansy na pomoc.

RubeSoul
    Gość

Domyślnie

przepraszam. nie myślałem ze to ważne 3D i regulacja góra/dół w oparciu 2 pokrętła.

Użytkownik Znawca Avatar wheelerwasp02
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Alfa Romeo 147 1.6TS 120KM

Domyślnie

Ja to zrobiłem i mam dwa przednie z full regulacją fajna sprawa i skóra jak nowa z angola tańsza niż europejska.. także do roboty!
    Pozdrawiam Kuba

Pomogłem kliknij "Podziękuj"

RubeSoul
    Gość

Domyślnie

jak zdołam to zrobię !

jazke
    Gość

Domyślnie

jakis link do tematu?

Mieszka w
    Warszawa
    Auto

Domyślnie

Zacznij od oddzielenia siedziska od oparcia.. zdemontuj z siedziska stelaż.. i masz już samo siedzisko (te od pełnej regulacji, góra, dół).. potem przechodzisz do oparcia (tego z regulacją ledźwiową).. z oparcia musisz rozpiąć na dole materiał i odczepić gałkę.. i podciągnąć go do góry i rozsznurować tak żeby móc zdjąć całkowicie i wtedy od środka odpinasz zagłówek.. i ściągasz zagłówek i cały materiał.. masz już gołe oparcie.. teraz tak samo rozbierz skórzany fotel.. bierzesz skórzane oparcia obicie zakładasz je na góre oparcia tego co ma regulacje ledźwiową wkładasz skórzany za główek potem ściągasz skóre niżej, musisz ją zasznurować i naciągnąć potem opuszczasz do samego dołu i zapinasz dolne mocowanie.. musisz zrobić jedno cięcie ostrym nożem żeby ten "kwadrat" od gałki mocowania ledźwiowego wypuścić na zewnątrz.. i wtedy wkładasz gałkę i oparcie masz gotowe.. Bierzesz skórzane siedzisko i przykręcasz do niego stelaż z pełną regulacją od siedziska nie skórzanego i potem przykręcasz oparcie i gotowe.. masz fotel z pełną regulacją..

Jeśli któreś fotele mają podgrzewanie to musisz przenieść razem z materiałem gąbkę.. bo podgrzewanie jest klejone do gąbki.. a jeśli fotel z anglika miał podgrzewanie to będziesz musiał zrobić w swoim plastiku dziure na guzik lub dokupić nowy plastik z gotowym otworem w aso.. koszt 87zł.. ja kupiłem nowy

No i jak mówię fotel kierowcy gotowy ..

Do rozbiórki potrzebujesz DOBRE klucze torx.. i ampulowe.. i mały śrubokręt płaski do podważania gałek, pokrywek.. no i nożyk tapicerski..

Jakby co rozbiórka fotela i sznurowanie materiału jest w eLearnie..
    Pozdrawiam Kuba

RubeSoul
    Gość

Domyślnie

Dobrze mam pytanie z innej beczki. fotele mają podgrzewane siedzenia a moje wcześniejsze nie miały. Czy nic w elektryce nie muszę zmienić?

Mieszka w
    Warszawa
    Auto

Domyślnie

Będziesz musiał dociągnąć grubszy kabel + i minus.. do obu foteli.. a w fotelu nic..
    Pozdrawiam Kuba

RubeSoul
    Gość

Domyślnie

a może jakiś bezpiecznik zastosować tak centralnie masę i prąd podłączyć? ?