Witam tak jak w temacie zabralem sie za wymiane oleju ale niestety nie moge odkrecic tej sruby co jest na misce olejowej w celu spuszczenia oleju tam jest torx i jest tak rozjechany ze masakra co mi doradzicie
Witam tak jak w temacie zabralem sie za wymiane oleju ale niestety nie moge odkrecic tej sruby co jest na misce olejowej w celu spuszczenia oleju tam jest torx i jest tak rozjechany ze masakra co mi doradzicie
Klucz do rur tylko taki z wiekszych i puści też tak miałem
Miałeś dużo szczęścia jeśli odkręciłeś kluczem do rur.
Nie wolno się z tymi korkami mocować, bo albowiem, gdyż ponieważ, możesz uszkodzić gwint->nie wkręcisz korka z powrotem->auto stoi->ty wku..ny.
Na takie niespodzianki są wysysarki do usuwania oleju z silnika, wyciągają olej otworem po magnecie.
Klucz do rur jak kolega wyżej pisał i da radę. Też miałem (w sumie mam) ten problem i przy najbliższej wymianie muszę też korek dokupić.
dokładnie, korki w miskach są z glinu "aluminiowe" i jak ktoś raz nieumiejętnie odkręcał, np za małym torksem albo objechanym już kluczem, to potem rozwalił korek, a glin jest miekki no i tyle.. najlepiej albo poczekać tydzień z wymianą i dokupić od razu korek albo próbować "znachorstwa" i odkręcać korek np kluczem do rur..
korek jest po to bo to "najniższy" element miski i jak są jakieś brudy, opiłki etc to spadają po odstaniu do właśnie okolicy korka (tak samo skrzynia biegów) odsysanie może nie dać takiego efektu bo nie odessie akurat tego brudu który zostanie.
u mnie pomogło dospawanie nakrętki i wymiana na nowy (allegro 25zł)
a ja już drugą wymianę kręcę narzędziem potocznie zwanym żabką![]()