Witam
temat daje tutaj jak by ktos chciał zadac pytania
nie spotkalem sie z lusterkiem fotochrom w 147 wiec postanowilem zamontowac bo w innych pojazdach mam lub miałem
co potrzebujemy :
1 lusterko fotochrom wraz z aluminiowym mocowainem (zawsze tak sprzedaja) z : laguny II scenica megane II vel satis clio III espace II/III (mozna zakupic tez citroena c5 peugeot 406 / 607 / 407 tam tez jest mozliwosc przystosowania w moim 607 jest podobna buodwa)( z laguny II i scenica sa po 40-50zł reszta jest taka sama a kosztuje wiecej z niewiadomych powodowz peugeota i citroena jest z opcja wylaczania na przycisk ) z megane II i scenica sa 2 kabelki z pozostalych 3 ( +/-/+wstecznego - automatyczne rozjasnianie )
zdejmujemy nasze lusterko podbijajc je od gory ( NIE ODKLEJAMY !!! klips zostaje na szybie a stopa z lusterme wychodzi bo jest na szynie )
lusterko mocowane jest do podstawy 1 srubka odkrecamy ja
bierzemy nowo zakupione lusterko i zdejmujey je z podstawy ( od tyłu) jest pierscien zaciskowy ktory sciagamy i wyciagamy mocowanie z lusterka
obcinamy kostke do ktorej ida kable z lusterka przez jego mocowanie
robimy mala dziurke w obudowe lusteka obok mocowania podstawy i tamtedy przepychamy kable na zaewnatrz lusterka
zabieramy sie za mocowanie :
z lusterka zakupionego obcinamy ta kulke na kotrej obraca sie lusterko wraz z kawalkiem mocowania----> (przed) I=o
tak aby zostało cos takiego (PO) I= =o <-- nas intersuje to czerwnnoe
ta kuleczka jest z otworkiem przez ktory przechodzil kabel od zasilania szukamy srubki ktora przejdzie przez ta dziurke
poprzednio odkrecilismy stare lusterko od orginalnej podstawy wiec mamy podstawe z dziurka teraz zabieramy nasza obcieta kuleczke i przykrecamy do podstawy i mamy nowe mocowanie
zakladamy lusterko na kuleczke zakladamy pierscien zaciskowy kabelki przedluzamy i dajemy ladny pancerzyk i chowamy pod podsufitke nad lusterkiem
sciagamy lampke oswietlenia kabiny podpiany mase i + i koniec
montujemy lusterko na szybe i mamy lusterko samosciemniajace sie w alfie![]()
dostepne kolory : czarne / szare
koszt 40-50zł czas pracy 30 min
narzedzia :
kleszcze do zalozenia obreczy zaciskowej
srubokret +
piłka do metalu aby obciac mocowanie od lusterka fotochromowego =o
lutownica / tasma izolacyjna ( lutownice mozna pominąc
pancerzyk na kabelek lub co kto woli do osloniecia kabli
instrukcja non profit mam nadzieje ze nie pjawia sie dystrybutorzy nowych lusterek na forum![]()
fotka lusterka z laguny w alfie wyglada jak orginal nie widac zadnych zmian czy domowej roboty mocowanie na szybe pozostaje orginalne
nie wiem jak wygladaja inne mocowania ale to sprawdzi sie pewnie w tych 2 modelach ja robilem u dziewczyny w 147
![]()