Strona 1 z 4 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 36

Temat: Spadek mocy?? Dymi z rury na czarno JTD

dobrzan87
    Gość

Domyślnie Spadek mocy?? Dymi z rury na czarno JTD

Mam mały problem.Jestem posiadaczem alfy 147 1.9 jtd(115KM).Wczoraj coś mi strzelilo z rury wydechowej i zaczelo sie dymic.Auto stracilo mocy, zaczelo wiecej palic oraz przy dodaniu wiecej gazu z rury leci czarny dym.Dzwiek turbiny przy tych 2 tys obrotow tez sie zmienil.Wczesniej mial taki charakterystyczny sportowy dzwiek a teraz jest inny.

RAFALPD7
    Gość

Domyślnie

To pewnie turbo wyciągnęło nogi. chyba regeneracja się kłania. jeśli nie dostarcza odpowiedniej ilości powietrza silnik nie pracuje normalnie-diesle muszą mieć odpowiedni nadmiar powietrza aby spalanie oleju było prawidłowe. w przeciwnym wypadku za Tobą robi się zasłona dymna.
    Istnieje też możliwość że silnik pobiera olej silnikowy poprzez nieszczelności w obrębie turbosprężarki,a wtedy do rozbiegnięcia się silnika blisko. nie życzę tego nikomu.Możliwe że to wina inst. wtryskowej ale na tym słabo się znam.Tak więc na pewno bezpośrednią przyczyną jest niedomiar powietrza w stosunku do ilości wtryskiwanego paliwa,a pośrednią-to już niech rozstrzygają Ci co diesle przynajmniej posiadają,a jeszcze lepiej jak znają te silniki jak własną kieszeń.

Pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez Majkel ; 01-07-2010 o 22:51

Użytkownik Romeo Avatar rafal_n5
    Mieszka w
    Rzeszów
    Auto
    AR147 1.9jtd16v, AR 159 1.9jtdm 8v

Domyślnie

Cytat Napisał RAFALPD7 Zobacz post
    To pewnie turbo wyciągnęło nogi,chyba regeneracja się kłania-jeśli nie dostarcza odpowiedniej ilości powietrza silnik nie pracuje normalnie-diesle muszą mieć odpowiedni nadmiar powietrza aby spalanie oleju było prawidłowe,w przeciwnym wypadku za tobą zasłona dymna.Istnieje też możliwość że silnik pobiera olej silnikowy poprzez nieszczelności w obrębie turbosprężarki,a wtedy do rozbiegnięcia się silnika blisko-nie życzę tego nikomu.Możliwe że to wina inst. wtryskowej ale na tym słabo się znam.Tak więc na pewno bezpośrednią przyczyną jest niedomiar powietrza w stosunku do ilości wtryskiwanego paliwa,a pośrednią-to już niech rozstrzygają Ci co diesle przynajmniej posiadają,a jeszcze lepiej jak znają te silniki jak własną kieszeń.

Pozdrawiam
    nie pisz od razu takich czarnych scenariuszy.Najlepiej zrobić diagnozę komputerową która wiele wyjaśni

RAFALPD7
    Gość

Domyślnie

Nie chciałem nikogo straszyć-instynktownie to napisałem.Co prawda to prawda nowoczesne diesle mają sporo elektroniki,czujników itp.,które często są stosunkowo łatwe do uszkodzenia lub wręcz delikatne.Masz rację rafal n5 na stacji diagnostycznej na pewno potencjalna awaria przepływki czy innego sensora wyszłaby na jaw

Użytkownik Znawca Avatar sedici
    Mieszka w
    OPL & (ANsbach) DE
    Auto
    Bravo1,6Mj , Astra J

Domyślnie

spokojnie , pękła któraś z rur dolotu powietrza
    this is my truth tell me yours
    "Polityka została wymyślona po to, aby kłamstwo brzmiało jak prawda." G.Orwell
    http://www.youtube.com/watch?v=liSxjtd16xQ - bastard

RAFALPD7
    Gość

Domyślnie

w sumie logiczne-powietrze z ucieka które jest słyszalne dlatego zmienia odgłos pracy turbo, moc spada,powietrza mało i czarny dym.

Administrator ds. społecznych Fachowiec Avatar Majkel
    Mieszka w
    Koszalin, Gdynia
    Auto
    Ducati Hypermotard 796

Domyślnie

Sprawdź czy nie spadła rura z intercoolera. Jak spadnie to będzie taki warkot. Troche jakby tłumik mial dziurke
    Alfa Romeo Brera 3.2 V6 JTS Q4
    Wcześniej:
    Alfa Romeo 159 1.9 JTDm 8V 160KM
    Alfa Romeo 156 Crosswagon Q4
    Alfa Romeo 156 1.9 JTD 110CV
    Alfa Romeo 147 2.0 16V Selespeed
    Alfa Romeo Spider 916 1.8 16V
    Alfa Romeo 166 3.0 V6
    Alfa Romeo 147 1.9 8V JTD
    Lancia Delta 1.8 8V
    Alfa Romeo 156 SW 1.8 16V M1.5.5
    Alfa Romeo 164 2.5 TD VM
    Alfa Romeo 146 1.6 Boxer
    Lancia Dedra Kombi 1996 1,6 MPI
    Alfa Romeo 155 2.5 V6
    Alfa Romeo 33 1.7 Boxer

Użytkownik Romeo Avatar Gopcio
    Mieszka w
    Dąbrowa Górnicza
    Auto
    Alfa Romeo 147 1,9 JTD 115KM 2002r

Domyślnie

A moze EGR ? mój szef mial takie podobne obiawy jak wlasnie mu umarł EGR gdy dawal gaz auto kopcilo i nie chcialo jechac a pod gorki to stawał
    Było AR 145 Boxer 1,6 ---> Blu Inca AR 147 JTD 1,9 115KM +

danielmodena
    Gość

Domyślnie Powodem moze byc dziura w rurze od intercoolera

Dwa lata temu mialem identyczny przypadek w mojej alfie, nagle stracila moc, powyzej 2 tys. obrotow gwizdala a rury lecialy kleby czarnego dymu. Pojechalem do mechanika i od razu zdjagnozowal dziurawa rure pomiedzy intercoolerem a turbo. jest to wada konstrukcyjna w tym modelu. Konstruktorzy uzyli za dlugiej sruby mocujacej pod spodem drazek zmiany biegu i przy kazdej zmianie ta sruba dotyka do rury, ktora wykonana jest z tworzywa ABS. Po paru latach wypada w tym miejscu dziura. Wazne zeby przy wymianie tej rury sciac/spilowac/wymienic na krotsza te srube zeby nie wracac do tematu. Koszt okolo 100 euro.
    Pozdrawiam

JVC
    Gość

Domyślnie

Podpinając się pod temat: mam podobny problem, otóż po troszkę dłuższej trasie (ok. 700km) zacząłem słyszeć jak gdyby w okolicach przednich lewych drzwi takie nieprzyjemne gwizdanie powietrza (od 2tys. obr). Przedtem to był taki przyjemny pomruk turbiny a teraz odgłosy jak z odkurzacza... Dodatkowo przy gwałtownym przyśpieszeniu z niskich obrotów, bella zostawia za sobą ścianę czarnego dymu... Czy to można podciągnąć pod ten problem z pękniętą gdzieś rurą? Czy trzeba szukać czy bella gdzieś oleju nie wsuwa?