Witam.
Na początek zaznaczę, że nie mam Alfy, jednak moje autko ma to samo serducho - 1,9 JTD 16V 140KM. Szukałem pomocy na forum Fiata, ale kiepsko to idzie
Opiszę mój problem w nadziei, że znajdzie się ktoś zorientowany w temacie i podpowie co i jak..
Przy 100km/h na 6 biegu zerwał mi się pasek rozrządu..
Autko jest już u mechanika - diagnoza na dziś - jeden krzywy zawór na bank + 11 pękniętych dźwigienek zaworowych - wobec takiej ilości popękanych dźwigienek mechanik zalecił jednak otwarcie głowicy i sprawdzenie jak to wygląda od środka (gdyby były pęknięte np 3 dźwigienki możnaby się pokusić o założenie nowych i pomiary sprężania).
Już na dzień dzisiejszy naprawa wygląda tak - 500 pln za dźwigienki, jakieś 500 pln za planowanie, nową prowadnicę krzywego zaworu, test szczelności głowicy itp, mechanik 350pln, nowy rozrząd z pompą wody 410pln.
Wobec powyższego - jutro będę wiedział jak wygląda sprawa z zaworami i co gorsza - jak wyglądają tłoki.. Jeśli któryś tłok jest ruszony myślę, że bardziej opłacalną formą naprawy będzie kupno używanego silnika i przełożenie osprzętu + nowy rozrząd..
I teraz mój problem..
Mam silnik 1,9 JTD 16V 140KM, w Alfie występował taki sam od 2003 roku. Mało jest jednak takich silników - a jeśli już są - trochę strach kupować 7 letni motor o przebiegu niby 45 tys km (bo przecie sprzedawcy się zarzekają, że tyle właśnie te silniki mają).
Informacja jaką chciałbym uzyskać to ta, czy nowsze wersje silników - JTD 16V 150KM podpasują do mojego osprzętu? (Chciałbym kupić sam słupek, no chyba, że będzie komplet w dobrej cenie) Z tego co przeszukałem internet to różnica jest podobno jedynie w programie - uszczelki pod głowicę, kolektory (sprawdzone w sklepie internetowym) są te same. Jedynie rozrząd jest inny - i nie wiem gdzie tutaj leży różnica..
Jedno co mnie zastanawia to fakt umieszczenia bagnetu sprawdzania poziomu oleju. U mnie bagnet ten jest od środka (bliżej kabiny) - w nowszych silnikach (np. od Fiata Croma 1,9 16V 150KM czy Opla Vectra 1,9 CDTI 16V 150KM) bagnet ten jest od strony czoła samochodu (bliżej chłodnicy) - czy jest to jakaś przeszkoda w montażu?
Z góry dzięki za wszelkie sugestie i podpowiedzi.