Witam. Wymieniam właśnie łożysko przód w 147 mojej kobiety i postępuję wg. takiego schematu :
Wszystko wykonane w domowych warunkach bez wyciągania zwrotnicy, użycia prasy i innych specjalistycznych urządzeń. Czas pracy około 3 h.
Proszę przeczytajcie i odpowiedzcie na pytanie poniżejZ góry dzięki i pozdrawiam.
1 - Zdjecie koła, odbezpieczenie nakretki 36 ( jak wiadomo jest zaklepana a wiec cienkim srubokrętem ją prostuję )
2 - Zakładam koło przykręcam chociaż na dwie 3 śruby zostawiam na biegu i hamulcu ręcznym auto wsadzam nasadkę ( cienka ścianka ) i luzuję nakrętkę. JA to robiłem kluczem udarowym i zwykłą rączką teleskopową od klucza do kół. Jak nakrętka puści ( tylko ją luzujemy nie odkręcamy ! ) podnosimy auto zwalamy koło odkręcamy śrubę 36 do końca.
3 - Następnie odkręcamy zacisk hamulcowy 2 śruby od wewnętrznej strony. Ściągamy go i podwieszamy na drucie albo lince elastycznej tk zeby nie wisiał na przewodzie ( ja używam " trytytek " zapinam o miejsce na śrubę i sprężynę amortyzatora tak żeby nie przeszkadzał) następnie zdejmujemy tarcze hamulcową możliwe, że będzie przykręcona jedna śrubka pomiędzy śrubami od koła ale z reguły tej śruby nie ma bo jest zerwanaodkładamy tarcze na bok.
4 - Teraz czas na troche druciarstwa ale wg mnie to najprostszy sposób bo piasta tak czy inaczej powinna zostać wymieniona razem z łożyskiem ! ( jej koszt w inter cars 113 zł ) Wycinamy mały trójkąt szlifierką tak jak na zdjęciu poniżej :
to umożliwi nam wykręcenie śrub mocujących same łożysko. Są 4 takie śruby a wiec po odkręceniu każdej po prostu obracamy piastę z wyciętym otworem i odkręcamy je wszystkie.
5 - za pomocą młotka małego przecinaka albo grubego płaskiego śrubokręta zbijamy łożysko z piastą celując w szczelinę pomiędzy łożyskiem a zwrotnicą.
U mnie po delikatnym opukaniu wszystko wyskoczyło bez problemu.
6 - czyścimy miejsce na nowe części ( można dać trochę smaru na końcówkę przegubu ja użyłem miedzianego )
7 - Przykręcamy nowe łożysko(obudowę) 4 x śruba na imbus
8 - Smarujemy smarem nową piastę ( element który będzie wprasowywany w wcześniej przykręcone łożysko ) delikatnie nabijamy je dużym młotkiem gumowym ALE DELIKATNIE ABY TYLKO załapało. Następnie przykładamy nową nakrętkę 36 i delikatnie dociągamy piastę do łożyska. Na koniec zaklepujemy nakrętkę tak aby się nie odkręciła.
9 - zakładamy tarcze , przykręcamy zacisk , koło , opuszczamy auto i gotowe.
I teraz pytanie czy mój tutorial ma sens ? Aktualnie jestem na punkcie 7 ( akurat czekałem na nową piastę ) jakieś podpowiedzi ? sugestie ? Zwłaszcza interesuje mnie czy nie będzie problemu w punkcie 8 ? Robił to ktoś w taki sposób ?