Strona 1 z 4 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 33

Temat: ABS ASR nie działa

Użytkownik Rowerzysta
    Auto
    Alfa 147 JTD

Domyślnie ABS ASR nie działa

Witam, mam kłopot bo od paru dni podczas jazdy lub od razu po uruchomieniu silnika wykukają 3 lampki. Abs Asr i hamulec ręczny. Kiedy się świecą to żaden z systemów nie działa. Są momenty gdy lampki się nie świeca i wszystko działa poprawnie, jednak problem jest bardzo częsty.
    Podłączyłem dzisiaj ją pod kompa i wyskoczyły następujące błędy:
    pod. ABS:
    C1276- Przekaźnik elektrozaworów ABS/ESP
    C1522- Brak połączenia ster. ABS z tablicą przyrządów
    pod. Silnik:
    U1706 - Sieć CAN ECU - ABS (NCM - NFR)
    Wie ktoś o co może chodzić ?

Użytkownik Maniak resoraków Avatar kajzer
    Mieszka w
    Katowice
    Auto
    147 1.9 JTDm 2006r

Domyślnie

Czesc, troche o tych błędach pisze na forum, na pewno trzeba by sprawdzic wszystkie połaczenia z przekaźnikiem abs/esp i cała reszte polaczeń, druga sprawa kiedy to wariuje ten system to wina SŁABEGO AKUMULATORA - warto sprawdzić no i bezpiecznik pod maska.

Użytkownik Rowerzysta
    Auto
    Alfa 147 JTD

Domyślnie

System wariuje i na zimnym i na rozgrzanym silniku, bezpieczniki zarówno te pod maską jak i wewnątrz są ok.
    Jeśli chodzi o aku to co prawda z tydzień temu mi się rozładował całkiem bo auto stało z 2 tyg na mrozie (awaria sprzęgła i wizyta u mechanika) no ale naładowałem i pali znakomicie. Błędy zaczęły wyskakiwać z 2 dni po tym. Może to mieć jakiś związek?

ViP Ogier Avatar grzesiek87
    Mieszka w
    Piła
    Auto
    147, 159 i Giulietta

Domyślnie

jak długo ładowałeś ten akumulator? To że Ci pali to nie do końca znaczy że jest w pełni naładowany. Podładuj go jeszcze i wtedy patrz czy nie masz błędów.

PS jak Ci się rozładował do zera to juz może nie być z niego pożytku
    - Alfa Romeo 147 1.9 JTD 115KM Distinctive + Pakiet Zima

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar Smith
    Auto
    chwilowo brak

Domyślnie

żaden akumulator... jak zaraz po odpaleniu zapali się kontrolka ABS itd. i zaraz zgaśnie to fakt - jest to ostrzeżenie, że akumulator nie ma w sobie takiego powera jakby samochód chciał. Jedziesz, samochód się podładuje i jest spokój.
    Co do kontrolek wyskakujących w czasie jazdy to masz dokładnie ten sam problem co ja niestety. Tyle, że u mnie akurat błąd U1706 nie wyskoczył, pozostałe dwa tak. Błąd C1522 możemy raczej traktować jako anomalię, wielu osobą wyskakuje raz na jakiś czas, ale jest to błąd chwilowy - nie warto sobie nim zawracać głowy... z kolei błąd C1276 to już grubsza sprawa i niestety nie śpię przez niego od 3-4 miesięcy. Jednego dnia błędu nie widzę, drugiego wyskakuje po każdym odpaleniu samochodu i przejechaniu 1-5km. Raz była przerwa w awarii która trwała chyba 1,5 miesiąca !

co zrobiłem w kierunku usunięcia awarii ?
    - wymieniłem centralkę ABS (czarna skrzynka przykręcona na pompie ABS) - nie pomogło
    - wymieniłem czujnik pedału hamulca - nie pomogło
    - ktoś mi doradził wymianę bezpiecznika ABS... uznałem to za głupotę, ale dobra, 4zł nie bolą - wymieniłem dzisiaj, ale wątpię aby to pomogło
    - umówiłem się na poniedziałek do ASO - mam już dość zamartwiania się, wolę dać komuś w łapę i niech mi to zrobi.

w tej chwili jedyne co zostało z mojej listy podejrzanych to :
    - przerwa na kablu zasilania - dlaczego ? ano dlatego, że jak np. wyciągnie się bezpiecznik ABS na włączonym zapłonie (co odcina prąd) to wyskakuje ten sam błąd czyli C1276
    - śniedź w kostkach połączeniowych lub na którejś z mas
    - zapowietrzone hamulce - ale raczej odpada bo nie odczuwam aby takie u mnie były, nie jechałem samochodem z bardziej czułymi i mocnymi hamulcami

Użytkownik Rowerzysta Avatar kamel85
    Mieszka w
    Świnoujście / Zamość
    Auto
    Była AR 147 JTD 115 KM 2004, JEST AR 159 TI 1,9JTDm 150KM 2008

Domyślnie

Jakiś czas temu miałem podobny problem z pojawiającymi się ikonkami od ABS, ASR i hamulca ręcznego, nie podłączałem jednak pod komputer i nie wiem czy były jakieś błędy. Jednak przez przypadek natrafiłem na winowajcę, mianowicie zaśniedziała była kostka, ta która podłączona jest do ABS-u, tuż za akumulatorem, po wyczyszczeniu styków i kostki problem ustąpił.

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar Smith
    Auto
    chwilowo brak

Domyślnie

chodzi Ci o kostkę por skrzynką bezpieczników (tą pod maską) czy o wtyczkę wpiętą bezpośrednio do centralki na pompie ABS ?

Użytkownik Rowerzysta
    Auto
    Alfa 147 JTD

Domyślnie

jutro sprawdzę na mierniku stan akumulatora i tą kostkę.
    Smith napisz jeśli Aso rozwiąże Cie problem.

Użytkownik Rowerzysta Avatar kamel85
    Mieszka w
    Świnoujście / Zamość
    Auto
    Była AR 147 JTD 115 KM 2004, JEST AR 159 TI 1,9JTDm 150KM 2008

Domyślnie

Chodzi mi o kostkę wpiętą bezpośrednio do centralki na pompie ABS-u.

Użytkownik Świeżak Avatar Fr4cTiv0
    Mieszka w
    Lublin
    Auto
    159 TBi

Domyślnie

Witam, również mam problem z kontrolką ABS. Dzisiaj rano kilkukrotnie odpalałem samochód i cały czas wyskakiwało ABS system failure, po czym pojechałem na parking, kilka razy przyhamowałem, zatrzymałem się i o dziwo "coś" słyszałem, po czym się naprawiło i abs działał normalnie. Jak wracałem w pracy ten sam problem, o dziwo jak odwiozłem kolegę pod blok, odpaliłem samochód ponownie i znowu zadziałało. Ktoś ma pomysł co się może dziać? Pod kompa będę miał możliwość podpiąć się dopiero za kilka dni.