Chciałbym się dowiedzieć jaka jest przyczyna cięknięcia spod uszczelki wału korbowego od strony rozrządu?, co prócz normalnego zużycia może powodować taką przypadłość ?. Dzięki za odp i pozdrawiam.
Chciałbym się dowiedzieć jaka jest przyczyna cięknięcia spod uszczelki wału korbowego od strony rozrządu?, co prócz normalnego zużycia może powodować taką przypadłość ?. Dzięki za odp i pozdrawiam.
Zatkana odma.
A sprawdz z ciekawości rury idące do separatora (ten przy EGR) czy nie masz tam lodu. Chwila moment - obcęgi i śrubokręt.
Odma nie jest zatkana, widzę że z tygodnia na tydzień coraz bardziej cieknie...
- - - Updated - - -
Co jeszcze może być tego przyczyną ?.
Zużyty uszczelniacz, wadliwy uszczelniacz (jeśli był założony nowy), rysa/uszkodzenie powierzchni z którą uszczelniacz współpracuje, nadmierna ilość gazów w skrzyni korbowej.
Podobno mechanik przy wymianie rozrządu dał nowy, jednak był to człowiek, który oszukał mnie na potęgę praktycznie na wszystkim - zresztą do poczytania w temacie o mojej belli, więc pewnie go nie wymienił. Lukass powiedz mi a skąd bierze się nadmierna ilość gazów w skrzyni korbowej ?.
Tam normalnie występują gazy, jednak są one odprowadzane za pomocą odmy i idą spowrotem do dolotu i do przepalenia.
Jeżeli odma jest zatkana, gazy nie mają ujścia i robi się tam ciśnienie (nadmierna ilość gazów) i albo wywala bagnetem olej, albo wypycha uszczelniacze.
Nie wiem jak w dieslu jest odma, więc ci nie powiem. To oczywiste jest że od starości uszczelniacz będzie cieknął.
Nawet nie tak od starości, jak od zużycia. Im starszy, tym bardziej zużyty (chyba że auto stało).
Mozliwe ze nie wymienil uszczelniacza.Sprawdzi sie tylko organoleptycznie. Jak wali dosc mocno powietrze po wyjeciu bagnetu to odma mozliwe ze przymarzla. Sa dwa separatory - mozna tak okreslic.Jeden to ten okragly kolo EGR a drugi z tylu silnika - ida do niego rury odmy -spoko poznaszPod aku tez masz rure od odmy do dolotu. Rozkrecaj i nie boj zaby, jedna rzecz wyeliminujesz.Opalarka czy suszarka potrzebna by zmiekczyc przewody i ogrzac rece. Jak to bedzie OK to trza uszczelniac dac nowy.Ja stosuje oringi i simmeringi firmy Eriks.Jak bedziesz potrzebowal to moge zapytac o dostepnosc i cene (wymiar podaj).