Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Temat: Alfa 147 jtd dziwny wyciek ropy

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Głogów
    Auto
    Alfa 147 1.9 JTD

Domyślnie Alfa 147 jtd dziwny wyciek ropy

Witam. Mam problem z wyciekiem ropy i to raczej w znacznych ilościach.
    Ogólnie szukałem wycieku, ale sam już nie wiem gdzie mam tego szukać. Cieknie gdzieś z przodu auta i najbardziej jest to widoczne pod deszczu, gdyż to wszystko wypływa poza auto. Dziwne jest to o tyle, że wycieki zauważyłem jedynie kiedy auto stoi przechylone czy też z górki lub pod górkę na prostej drodze nie widać wycieków. Ile cieknie hmm zatankowałem samochód za 100zł zrobiłem lekko ponad 100km jazda mieszana czyli coś tu nie gra... Komputer pokazuje normalne wartości od 6.0-9.8 jazda mieszana, na postoju nie wykracza tez poza 9.8-11. Oglądałem filtr paliwa i wyglądał na suchy. Wydaje mi sie, że cieknie z prawej strony patrząc od przodu czyli od strony kierowcy, gdyż jest tam dosyć mocno zapocone wszystko. Tylko z czego tam może lecieć ? Wycieki raczej nie występują podczas jazdy, gdyż ostatnio mając połowę baku zostawiłem auto na parkingu i na drugi dzień świeciła się rezerwa... Wygląda tak jak by paliwo, które wraca uciekało na drogę..
    Ostatnio edytowane przez daarkooo ; 12-01-2014 o 21:51

Użytkownik Rowerzysta
    Auto
    147

Domyślnie

chyba czeka cię kolego gruntowna wymiana przewodów paliwowych. Tego rodzaju usterki ciężko zdiagnozować. A plamy nigdzie nie ma na ziemi?

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Głogów
    Auto
    Alfa 147 1.9 JTD

Domyślnie

No właśnie ciągle nie mogę namierzyć plamy. Jak dosyć mocno popada to dopiero wtedy widać, że wyciekło. Ale specjalnie dzisiaj postawiłem auto na górce i może uda mi się na sucho dopatrzyć się plam.

Użytkownik Pirat drogowy Avatar BB85
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    147 FL 1.9 JTDm 2007 r. Black Line

Domyślnie

Kartony podłóż - szybciej zdiagnozujesz czy rzeczywiście jest wyciek.

Użytkownik Romeo Avatar beriba
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    147 1.9 JTD 16V

Domyślnie

Popatrz też w okolicy pompy wysokiego ciśnienia. U mnie po postoju była plama pod autem ale faktycznie ciekło tylko na odpalonym silniku. Jak namierzyłem co to, to się trochę przestraszyłem ile paliwa ciekło.

wystukane paluchem z telefonu

Użytkownik Świeżak Avatar antares
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    ZAR939 X9 2.4JTD 147KW

Domyślnie

Cytat Napisał daarkooo Zobacz post
    Witam. Mam problem z wyciekiem ropy i to raczej w znacznych ilościach.
    Ogólnie szukałem wycieku, ale sam już nie wiem gdzie mam tego szukać. Cieknie gdzieś z przodu auta i najbardziej jest to widoczne pod deszczu, gdyż to wszystko wypływa poza auto. Dziwne jest to o tyle, że wycieki zauważyłem jedynie kiedy auto stoi przechylone czy też z górki lub pod górkę na prostej drodze nie widać wycieków. Ile cieknie hmm zatankowałem samochód za 100zł zrobiłem lekko ponad 100km jazda mieszana czyli coś tu nie gra... Komputer pokazuje normalne wartości od 6.0-9.8 jazda mieszana, na postoju nie wykracza tez poza 9.8-11. Oglądałem filtr paliwa i wyglądał na suchy. Wydaje mi sie, że cieknie z prawej strony patrząc od przodu czyli od strony kierowcy, gdyż jest tam dosyć mocno zapocone wszystko. Tylko z czego tam może lecieć ? Wycieki raczej nie występują podczas jazdy, gdyż ostatnio mając połowę baku zostawiłem auto na parkingu i na drugi dzień świeciła się rezerwa... Wygląda tak jak by paliwo, które wraca uciekało na drogę..
    IMO podjedź na jakiś najazd, albo do warsztatu na podnośnik weź zmywasz i polej tam gdzie są jakieś mokre ślady, będzie łatwiej znaleźć.

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Głogów
    Auto
    Alfa 147 1.9 JTD

Domyślnie

No i szukałem szukałem i nic. Jedynie co robi plamy to wspomaganie gdzieś puszcza, ale podmyłem i będę sprawdzał gdzie leci. Paliwa nie zauważyłem wszystko suche pompa przewody filtr itd. Z tego co wiem Alfy są kapryśne pod względem elektroniki i była by możliwość żeby wskaźnik tak przekłamywał ? Odpinałem akumulator dzisiaj i zobaczymy może coś pomoże No i szukałem szukałem i nic. Jedynie co robi plamy to wspomaganie gdzieś puszcza, ale podmyłem i będę sprawdzał gdzie leci. Paliwa nie zauważyłem wszystko suche pompa przewody filtr itd. Z tego co wiem alfy są kapryśne pod względem elektroniki i była by możliwość żeby wskaźnik tak przekłamywał ? Odpinałem akumulator dzisiaj i zobaczymy może coś pomoże
    No i szukałem szukałem i nic. Jedynie co robi plamy to wspomaganie gdzieś puszcza, ale podmyłem i będę sprawdzał gdzie leci. Paliwa nie zauważyłem wszystko suche pompa przewody filtr itd. Z tego co wiem alfy są kapryśne pod względem elektroniki i była by możliwość żeby wskaźnik tak przekłamywał ? Odpinałem akumulator dzisiaj i zobaczymy może coś pomoże

Użytkownik Alfa i Omega Avatar largo
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    Alfa 147 1,9 jTD 2004r 154 KM (fabr 115KM)

Domyślnie

Sprawdź złączki przewodów wspomagania przy chłodniczce (tej spiralce przy prawym kole). Niestety przewody wspomagania lubią tam puszczać.
    Niestety w ASO dostępny jest komplet przewodów wspomagania (brak odcinków), jednak można pozakuwać przewody.
    Alfy kapryśne pod względem elektroniki? Chyba starszym francuzem nie jechałeś nigdy