Wczoraj Alfince coś się umyślało dziwnego ;-) A mianowicie jak w temacie: Kiedy wbijam bieg wsteczny otwiera mi się bagażnik. Tak jak bym naciskał przycisk znajdujący się w schowku. Co to może być?
Wczoraj Alfince coś się umyślało dziwnego ;-) A mianowicie jak w temacie: Kiedy wbijam bieg wsteczny otwiera mi się bagażnik. Tak jak bym naciskał przycisk znajdujący się w schowku. Co to może być?
jakieś zwarcie pewnie w klapie lampy cofania - siłownik zamka (może przetarły się kable w tej gumie co do klapy idzie).
Gdzie to dokładnie szukać? Jakieś podpowiedzi?
Przewody w gumie idą po lewej stronie jak się bagażnik otworzy a cała reszta jest pod osłoną (tą czarną) klapy. Bardziej obstawiam przetarte przewody w gumie.
pewnie idą jedną wiązką z przewodami od światła wstecznego. 90% problemów z klapą to własnie przewody w gumie przy zawiasach bagażnika
ale przypadek co najmniej ciekawy![]()
1997 Alfa Romeo 155 2.0 16v
2000 Subaru Forester S-Turbo
2002 Opel Zafira OPC
1999 Volvo V70
Podpowiedź Panowie, nowa poszlaka, a mianowicie: Zauważyłem, że rzecz się dzieje nie kiedy wbijam wsteczny, a kiedy włączam światła, a mianowicie: Bagażnik zamknięty, odpalam auto, włączam światła, bagażnik się otwiera i już nie da się go zamknąć. Kiedy wyciągam bezpiecznik od świateł odpowiedzialny, z tego co widzę za: podświetlenie zegarów i tylnego, prawego światła, problem zawsze otwartego bagażnika znika. Kiedy wkładam bezpiecznik 10tkę, pali go, kiedy 20tkę, czuję zapach topiących się (zapewne) kabli.
Nie wiem co z problemem zrobic, co poradzicie?
Np przecież ludzie Ci napisali gdzie masz szperać
![]()
Alfa Romeo 75 Turbo 1987
alfa Romeo 75 Turbo America 1990
Alfa Romeo Giulietta 1.6 1983
Alfa Romeo 145 1.4 boxer 1997
Alfa Romeo 155 V6 1996
Alfa Romeo 155 V6 1993 3.0 12V przekładka do 1.8 8v 1995