chcialbym sam wymienic przegub zewnetrzny tylko prosze o jakies rady ico w jakiej kolejnosci
chcialbym sam wymienic przegub zewnetrzny tylko prosze o jakies rady ico w jakiej kolejnosci
Z własnego doświadczenia wiem, że warto zaopatrzyć się w dobry klucz. Mnie zastopował fakt, że w warsztacie nie było nasadki o tak cienkich ściankach by dało się go wcisnąć...
"Amatorzy zbudowali Arkę, profesjonaliści Titanica."
tak jak kolega wyżej pisze potrzebna nasadka 36 cienkościenna czyli kupujesz zwykłą i na kątówce szlifujesz na około aż będzie pasowała, odkręcasz śrubę (porządna dźwignia sie przydaje).
Skręcasz mocno koła żeby przegub wyszedł z piasty.
To ta prostsza część bo zbić sam przegub to czasami jest masakra tak jak u mnie było. Musiałem całą półoś wyciągnąć (wtedy wylatuje olej ze skrzyni), no chyba, że w bokserze jest inaczej ale nie sądzę.
Zbijasz przegub z półosi i tyle montaż w kolejności odwrotnej. Dokręcasz śrubę momentem 220 - 280 Nm, zabijasz zabezpieczenie na nakrętce.
Stary przegub tym trudniej zbić im dłużej było jeżdżone na uszkodzonym.
Po zbiciu starego przegubu lepiej wcześniej się upewnić czy nowy jest w 100% taki sam jak stary. I jeszcze czasami lepiej dokupić dodatkowe opaski na gumę bo stare często się niszczą a nowe które są w pudełku razem z nową gumą często są bardzo słabej jakości, i np po dwóch tygodniach jazdy guma się zesuwa z nowego przegubu dostaje się woda piasek itp, i znowu musimy wymieniać to samo.
klucz juz mam ale co w jakiej kolejnosci
Ściągasz koło ktoś wchodzi do środka auta i naciska na hamulec odkręcasz śrube od piasty rozmiar 36 ,zdejmujesz hamulce i tarcze , luzujesz sobie w którymś miejscu całą zwrotnice (może odkręcić ją od amortyzatora albo wybić sworzeń wahacza) po to bu można było z nij wyjąć gwint przegubu.W tym momencie likwidujemy dużą opaske z gumy i młotkiem wybijamy przegub.
Przy montażu pamiętaj do nowego przegubu nie żałuj Sobie smaru musisz zapełnić nim cały przegub i trochę nową gumę(cały czas o smarze grafitowym.Nowy przegub trzeba delikatnie nabić na półoś (pamiętaj o pierścieniu zabezpieczającym), i wszystko skręcasz do kupy.
Alfa Romeo 155 1.8 8v 1993r.
Alfa Romeo 166 3.0 V6 2000r.
Alfa Romeo 145 1.9 JTD 1999r.
Słuchaj, nie jestem fachowcem, nie wiem jak wyglada sprawa w boxerku, ale przy wymianie SAMEGO przegubu zewnetrznego nie jest konieczne zdejmowanie tarczy i hamulca.
Ale ja nie jestem fachowcem, po prostu przy wymianie u mnie nie było takiej konieczności, fachura dał radę bez tego. Przy mocno skręconych kołach, dało się wyciągnąć przegub do tyłu po odkręceniu śruby i natłuczeniu sie młotem![]()
"Amatorzy zbudowali Arkę, profesjonaliści Titanica."
No właściwie tak, ja za pierwszym razem chyba ściągnąłem (też nie jestem fachowcem)
Alfa Romeo 155 1.8 8v 1993r.
Alfa Romeo 166 3.0 V6 2000r.
Alfa Romeo 145 1.9 JTD 1999r.
ale przeciez tam jest zawleczka i wystarczy ją rozeprzeć szczypcami i przegub sam schodzi z półosi, wiec nie wiem co wy tam zbijacie młotkiem z półosi??
tą nakrętke najlepiej rozwiercic nie trzeba sie tak potem męczyc z jej odkręceniem..