Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 16

Temat: Bulgotanie pod deską rozdzielczą

Użytkownik Dwusuwowiec
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Auto
    brak alfy

Domyślnie Bulgotanie pod deską rozdzielczą

Witam. Dzisiaj zauważyłem w mojej belli taki kaprys. Mianowicie jak auto stoi i pracuje na wolnych obrotach i dodam troszeczkę gazu to słychać tak jakby bulgotanie pod deską rozdzielczą od strony kierowcy. Dodam również, że dzisiaj musiałem dolać pół litra płynu chłodniczego bo nie wiem gdzie mi to nagle ubyło. Najlepsze jest to że wszędzie jest sucho i nie widziałem żadnych zewnętrznych wycieków. Chciałbym również zaznaczyć, że od około tygodnia czasu jak rano odpalam bellę to strasznie silnikiem trzęsie i słychać przez parę sekund głośne nieregularne stuki po prawej stronie silnika kiedy silnik troszkę się zagrzeje objawy te zanikają oczywiście podczas odpalania słychać straszny pisk na pasku od alternatora. Pewnego dnia nie wiem dlaczego na środku materiału wygłuszającego pod maską na wysokości kolektora ssącego zobaczyłem super wielką dziurę i resztki materiału z tego wygłuszenia i też nie wiem skąd mi się to wzięło. Proszę o pomoc bo nie wiem co to może być a nie chcę żeby mechanik zdarł ze mnie ostatni grosz. Dziękuję za jakąkolwiek pomoc w tym temacie.

Użytkownik Rowerzysta Avatar r0bertos
    Mieszka w
    Stalowa Wola/Kraków
    Auto
    Alfa Romeo Giulietta 1.6 JTDm 105KM Bianco Ghiaccio

Domyślnie

Jeśli chodzi o dziurę w materiale wygłuszającym to możliwe ze pod twoja maska lubi przesiadywać szczur. Posprawdzaj czy nie ma ponadgryzanych rurek. Podobna sytuacje miał mój ojciec tylko jemu szczur wyżarł prawie cały ten materiał i poprzegryzał parę rurek.

Użytkownik Fachowiec Avatar Rzmudzior
    Mieszka w
    wschód
    Auto
    145 1.4 TS '00, Fiat Croma 1.8 '07

Domyślnie

Cytat Napisał pafcioooo Zobacz post
    Witam. Dzisiaj zauważyłem w mojej belli taki kaprys. Mianowicie jak auto stoi i pracuje na wolnych obrotach i dodam troszeczkę gazu to słychać tak jakby bulgotanie pod deską rozdzielczą od strony kierowcy. Dodam również, że dzisiaj musiałem dolać pół litra płynu chłodniczego bo nie wiem gdzie mi to nagle ubyło
    Prawdopodobnie masz walniętą nagrzewnicę lub okolice (ew. uszczelkę pod głowicą), płyn Ci przez to ucieka, a bulgot to zapowietrzony układ. Prawdopodobnie też, to nie jedna usterka, tylko więcej - pisk paska klinowego to częsty objaw... pisku paska klinowego (bo jest za luźno) Głośne nieregularne stuki - nie przychodzi mi do łba nic poza spalaniem stukowym, ale to się może stać w każdym z 4 cylindrów ( i mogło spowodować przedmuch w uszczelce, albo padniętą świecą.
    Z Alfą jak z kobietą... Żyć trudno, a zabić szkoda

Alfa Romeo 145, Toyota Yaris, Fiat Croma
    https://makramomaniak.pl/

baniek
    Gość

Domyślnie

U mnie jest to samo ( bulgotanie pod deską ) ale pod fotelem kierowcy widać że płyn wypływa z kanału powietrznego i znika pod dywanikiem, dlatego stawiam na nagrzewnicę , jutro będę rozbierał kokpit to ewentualnie potwierdzę.

Użytkownik Pirat drogowy Avatar Darek-1989
    Mieszka w
    Ligota Polska, Poland
    Auto
    Opel Signum; 145 1.4 Boxer (była)

Domyślnie

ja miałem identyczną sytuacje jak uszczelka pod głowicą poszła. Wymieniłem uszczelkę i problem zniknął

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    wrocław/radomsko
    Auto
    alfa romeo 145 1.4 i.e. boxer 1995 / alfa romeo 166 2.0 V6 TB Super 1999

Domyślnie

Też tak miałem i to była uszczelka pod głowicą. POZD

Użytkownik Dwusuwowiec
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Auto
    brak alfy

Domyślnie

No i rzeczywiście była to uszczelka pod głowicą. Wielkie dzięki za podpowiedzi Bella zrobiona i dalej można nią spokojnie śmigać

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    wrocław/radomsko
    Auto
    alfa romeo 145 1.4 i.e. boxer 1995 / alfa romeo 166 2.0 V6 TB Super 1999

Domyślnie

taka w sumie pierdola ale irytuje, prawda? Swoją drogą Alfa jest doskonała na 1 autko, bo się można nauczyć sporo z zakresu mechanikiPOZD

hobbit_666`
    Gość

Domyślnie

podepne sie szybko pod temat. Jak najszybciej dostac sie do nagrzewnicy poniewaz mam taki problem, ze zima na ogrzewaniu ubywalo mi plynu, teraz kiedy mam ustawione na LO plyn nie ubywa. CZy aby dostac sie do nagrzewnicy cala deske musze rozebrac czy jast jakis patent? Po ktorej stronie jest nagrzewnica? Prawej?

Super Moderator Quadrifoglio Verde Avatar marek230482
    Mieszka w
    Strzelin
    Auto
    166 3.0V6, gtv 2,0TS, brera V6

Domyślnie

Wydaje mi się że przeciek to może być wina zaworu odcinającego dopływ cieczy do nagrzewnicy. Jak jest otwarty to wtedy przecieka. Wnioskuję po tym, że aby odciąć dopływ cieczy do nagrzewnicy to odcina się tylko dolot. Odpływ jest ciągle połączony z obiegiem, tak więc w nagrzewnicy czy płynie ciepłe czy nie to i tak jest ciśnienie całego układu. Odcięcie tylko dolotu w zupełności wystarczy aby nagrzewnica była zimna. Tak więc gdyby to była tylko nagrzewnicy to by ciekło cały rok. Miałem tak kiedyś w innym aucie.
    Pozdrawiam!