Witam cena nowego sprzęgła to około 150zł tylko nie wiem ile kosztuje wymiana bo robiłem sobie to samemu
Witam cena nowego sprzęgła to około 150zł tylko nie wiem ile kosztuje wymiana bo robiłem sobie to samemu
mam u Siebie identyczne objawy, i jestem (prawie) pewien ze to kończy się przegub wewnętrzny. Zamówiłem już nawet nowy przegub, tylko że będzie dopiero za tydzień, i nie wiem czy do tego czasu mogę normalnie korzystać z auta? czy przez taki stukający przegub mogę uszkodzić np. skrzynie biegów? albo coś innego??
U mnie niestety dzisiaj też pojawił się problem. Nie wiem co to jest. Na biegu jałowym i przy wciśniętym sprzegle nic nie słychać. Jak przyspieszam tez nie ma tego dźwięku. Dopiero pojawia się jak np. przy 3tyś obrotów puszczam gaz. Słychać wyraźne regularne pukanie im niższe obroty tym wolniej puka. Sprzęgło czy przegub?
Ja to miałem w mrozy, teraz zniknęło zupełnie. Było tylko w silne mrozy, takie wyżej od minus 10.
---------- Post dodany o godzinie 20:01 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 20:00 ----------
[/COLOR]Ja jeździłem z tym z miesiąc, pod koniec stukanie juz miało miejsce nawet na luzie z górki, wydaje mi sie, że nic sie przez to nie stało ale dłużej nie miałem serca jeździćSłyszałem, że to było skutkiem fatalnego zawieszenia przedniego, głownie wybitych tulei wahaczy. Luźny wahacz ciągnął za sobą przegub i wyginał go jak nie miał. Więc rzuć oko na zawieche, żeby to sie nie powtórzyło. Ja skorzystałem z 'okazji' i zrobiłem w końcu zawieszenie
![]()
w moim przypadku winny okazał się przegub wewnętrzny- po wymianie nastała błoga cisza w aucieale przy okazji mechanik zwrócił mi uwagę na wybite tuleje górnych wahaczy. Zamówiłem poliuretanowe tuleje w ich miejsce, i mam nadzieje ze wytrzymają dłużej niż oryginały... bo rok temu wymieniałem cały zawias
![]()
Dziś, po ostrym wykopywaniu się ze śniegu, chrobot się nasilił (obroty 1500 - 2500, wciskam sprzęgło -cisza), dodatkowo, sprzęgło zaczęło chrzęścić przy wciskaniu i wyciskaniu, z czasem też chodzi coraz ciężej (tzn od kiedy kupiłem auto do teraz), porównałem z kolegi, różnica ogromna. Teraz jestem prawie pewny, że to łożysko, poprawcie mnie, jeśli się mylę
Ile kosztuje robocizna przy wymianie sprzęgła (chcę zrobić całość i mieć spokój)?
Z Alfą jak z kobietą... Żyć trudno, a zabić szkoda