Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 17 z 17

Temat: chrobotanie w okolicach skrzynia / sprzęgło

sebol161
    Gość

Domyślnie

Witam cena nowego sprzęgła to około 150zł tylko nie wiem ile kosztuje wymiana bo robiłem sobie to samemu

czorno_malpa
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał qbiczysko Zobacz post
    nagle zaczęło sie stukanie z lewej strony silnika. Dość regularne, nasilające sie wraz ze wzrostem obrotów i obciążeniem silnika. Fakt że dzieje się to tylko gdy jest wrzucony bieg (...) Żeby lepiej zobrazować ten dźwięk dodam że mama porównała go do "koła fortuny" Dodam, że w zachowaniu samochodu sie nic nie zmieniło.

mam u Siebie identyczne objawy, i jestem (prawie) pewien ze to kończy się przegub wewnętrzny. Zamówiłem już nawet nowy przegub, tylko że będzie dopiero za tydzień, i nie wiem czy do tego czasu mogę normalnie korzystać z auta? czy przez taki stukający przegub mogę uszkodzić np. skrzynie biegów? albo coś innego??

tomkolp
    Gość

Domyślnie

U mnie niestety dzisiaj też pojawił się problem. Nie wiem co to jest. Na biegu jałowym i przy wciśniętym sprzegle nic nie słychać. Jak przyspieszam tez nie ma tego dźwięku. Dopiero pojawia się jak np. przy 3tyś obrotów puszczam gaz. Słychać wyraźne regularne pukanie im niższe obroty tym wolniej puka. Sprzęgło czy przegub?

Pingwin
    Gość

Domyślnie

Ja to miałem w mrozy, teraz zniknęło zupełnie. Było tylko w silne mrozy, takie wyżej od minus 10.

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar qbiczysko
    Mieszka w
    Zabrze
    Auto
    Alfa Romeo 156 2.0 ts 2000r.

Domyślnie

---------- Post dodany o godzinie 20:01 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 20:00 ----------

[/COLOR]
    Cytat Napisał czorno_malpa Zobacz post
    mam u Siebie identyczne objawy, i jestem (prawie) pewien ze to kończy się przegub wewnętrzny. Zamówiłem już nawet nowy przegub, tylko że będzie dopiero za tydzień, i nie wiem czy do tego czasu mogę normalnie korzystać z auta? czy przez taki stukający przegub mogę uszkodzić np. skrzynie biegów? albo coś innego??
    Ja jeździłem z tym z miesiąc, pod koniec stukanie juz miało miejsce nawet na luzie z górki, wydaje mi sie, że nic sie przez to nie stało ale dłużej nie miałem serca jeździć Słyszałem, że to było skutkiem fatalnego zawieszenia przedniego, głownie wybitych tulei wahaczy. Luźny wahacz ciągnął za sobą przegub i wyginał go jak nie miał. Więc rzuć oko na zawieche, żeby to sie nie powtórzyło. Ja skorzystałem z 'okazji' i zrobiłem w końcu zawieszenie

czorno_malpa
    Gość

Talking

Cytat Napisał qbiczysko Zobacz post
    ---------- Post dodany o godzinie 20:01 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 20:00 ----------

[/COLOR]

Ja jeździłem z tym z miesiąc, pod koniec stukanie juz miało miejsce nawet na luzie z górki, wydaje mi sie, że nic sie przez to nie stało ale dłużej nie miałem serca jeździć Słyszałem, że to było skutkiem fatalnego zawieszenia przedniego, głownie wybitych tulei wahaczy. Luźny wahacz ciągnął za sobą przegub i wyginał go jak nie miał. Więc rzuć oko na zawieche, żeby to sie nie powtórzyło. Ja skorzystałem z 'okazji' i zrobiłem w końcu zawieszenie
    w moim przypadku winny okazał się przegub wewnętrzny- po wymianie nastała błoga cisza w aucie ale przy okazji mechanik zwrócił mi uwagę na wybite tuleje górnych wahaczy. Zamówiłem poliuretanowe tuleje w ich miejsce, i mam nadzieje ze wytrzymają dłużej niż oryginały... bo rok temu wymieniałem cały zawias

Użytkownik Fachowiec Avatar Rzmudzior
    Mieszka w
    wschód
    Auto
    145 1.4 TS '00, Fiat Croma 1.8 '07

Domyślnie

Dziś, po ostrym wykopywaniu się ze śniegu, chrobot się nasilił (obroty 1500 - 2500, wciskam sprzęgło -cisza), dodatkowo, sprzęgło zaczęło chrzęścić przy wciskaniu i wyciskaniu, z czasem też chodzi coraz ciężej (tzn od kiedy kupiłem auto do teraz), porównałem z kolegi, różnica ogromna. Teraz jestem prawie pewny, że to łożysko, poprawcie mnie, jeśli się mylę
    Ile kosztuje robocizna przy wymianie sprzęgła (chcę zrobić całość i mieć spokój)?
    Z Alfą jak z kobietą... Żyć trudno, a zabić szkoda

Alfa Romeo 145, Toyota Yaris, Fiat Croma
    https://makramomaniak.pl/