Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 20

Temat: Stukanie silnika zaraz po odpaleniu

Użytkownik Romeo Avatar gonzo
    Mieszka w
    Siemianowice Śląskie
    Auto
    Fiat Tipo SW 1.4 T-jet

Domyślnie

Olej motul 10w40.
    Wariator wymieniany jakies 15tys km.
    Brak niepokojących objawów.

Zrobiło sie chłodno i odpalając silnik przez ułamek sekundy słychać metaliczny dźwięk (terkotanie o dużej częstotliwości). Na 90% jestem pewien że nie jest to wariator, odgłos jest dużo wyższy niż zacierajacy sie wariat. Występuje to tylko przy odpalaniu na zimnym silniku.
    Ma ktoś jakieś sugestie?

Użytkownik Fachowiec Avatar Rzmudzior
    Mieszka w
    wschód
    Auto
    145 1.4 TS '00, Fiat Croma 1.8 '07

Domyślnie

Cytat Napisał nieztejbajki Zobacz post
    Witam,

przeczytałem chyba wszystkie posty o stukach w silniku, i jestem trochę załamany. U mnie silnik zaraz po odpaleniu głośno pracuje, a po chwili jest ok. Czy to znaczy że coś jest nie tak? Wybaczcie ale nie znam się na tym aż tak bardzo. Auto dopiero kupiłem. Czy silnik twin spark ma hydrauliczne popychacze? Głośna praca jest nie dłużej niz 2 sekundy.
    TS ma popychacze, ale usterka popychaczy brzmi bardziej jak cykanie. Jak piszą wyżej, masz na bank padającego wariata, ale jeszcze nie jest tak źle, może (ale nie musi) pomóc wymiana podkładki i sprężynki, jeżeli tego nie zrobisz, a wariat jest w niezłym stanie, to po jakimś czasie tryby się o siebie zatrą i będzie dieslował cały czas, co się objawi spadkiem mocy na niższych obrotach. Żeby oszczędzać życie wariata, powinieneś mieś najbidniej olej 10W40 obowiązkowo zalany na co najmniej 2/3 bagnetu. A najlepiej pod kreskę. Zresztą, TS ogólnie lubi dużo oleju.
    Dziwi mnie tylko, że było tyle tematów o wariacie, a ciągle ktoś o to pyta
    Z Alfą jak z kobietą... Żyć trudno, a zabić szkoda

Alfa Romeo 145, Toyota Yaris, Fiat Croma
    https://makramomaniak.pl/

Użytkownik Romeo Avatar gonzo
    Mieszka w
    Siemianowice Śląskie
    Auto
    Fiat Tipo SW 1.4 T-jet

Domyślnie

Oczywiste sprawy

Każdy ma prawo pytać, po to jest forum.
    Ostatnio edytowane przez gonzo ; 19-10-2009 o 21:14

Użytkownik Romeo Avatar GrzesiuŻar
    Mieszka w
    Tychy
    Auto
    156 SW 2.5 V6 2002/03 192KM

Domyślnie

Jeżeli stuka Ci dokładnie tak samo jak na filmiku, to wariat zaczyna padać.. A jak słyszysz coś w stylu cykania, niż takiego rzępolenia, to zawory, nie ma się co obawiać, ale lepiej mieć poziom oleju pod kreskę i nie żyłować na zimnym.

Jak będziesz robił rozrząd i wariata, to nie baw się w zestawy naprawcze i prowizorki, bo jak się okaże po kilkuset km, że jednak nie pomogło na dłużej to znów koszta, bo nie da się samego wariatora wymienić... A rozrząd nie tani... A wariata oryginał kupisz za 350 zł, tylko nie na allezło, bo te za 200zł to są regenerowane

Pozdrowionka i mniej stresów z Bellą!
    GrzesiuŻar
    AR 146ti 2.0 16v '96
    AR 155 1.8 16v '97+ podtlenek LPG
    AR 155 2.0 16v '95
    AR 156 SW 2.4 JTD '01 - biała perła
    AR 156 SW 2.5 V6 192KM '02 + podtlenek LPG

Użytkownik Romeo Avatar sn00p
    Mieszka w
    Wrocław.
    Auto
    1999r AR 146 1.4 TS 16v -> 2004r AR 156 SW 1.9 JTDm -> 2002r AR 156 2.4 JTD

Domyślnie

Ehhhh i znów wracam do wątku :/
    Wczoraj z nienacka odkryłem dziwny dźwięk wydobywający się z okolic silnika ...
    Najlepsze słowo to "cykanie", cykliczne cyk, cyk, cyk zmieniające częstotliwość zależnie od ilości obrotów.
    Wariat zmieniany jakieś 7kkm temu, wtedy też zalany Valvoline Maxlife 10w40.
    Wydaje mi się, że kiedy silnik się rozgrzeje to ten dźwięk cichnie, ale jeszcze dziś to sprawdzę.
    Naczytałem się o popychaczach i wtryskach. Dziś zaleję STP do czyszczenia wtrysków, ale może ma ktoś pomysł jak to zdiagnozować domowym sposobem ?

//Edit.
    Bym zapomniał - auto am 140kkm przebiegu.

Użytkownik Romeo Avatar GrzesiuŻar
    Mieszka w
    Tychy
    Auto
    156 SW 2.5 V6 2002/03 192KM

Domyślnie

A oleju masz na max w silniku? Pewnie zawory/popychacze poklepują. Miałem tak przed wymianą oleju, że na zimnym poklepywał. Teraz jest cicho choć czasem zaklepie dłuższą chwilę. Tak więc pewnie wymiana popychaczy/szklanek Cię czeka (mnie też ).

Bo jak wariat wymieniany niedawno to raczej nie on.

Pozdrowionka,
    GrzesiuŻar
    AR 146ti 2.0 16v '96
    AR 155 1.8 16v '97+ podtlenek LPG
    AR 155 2.0 16v '95
    AR 156 SW 2.4 JTD '01 - biała perła
    AR 156 SW 2.5 V6 192KM '02 + podtlenek LPG

Mieszka w
    Wrocław.
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał GrzesiuŻar Zobacz post
    A oleju masz na max w silniku? Pewnie zawory/popychacze poklepują. Miałem tak przed wymianą oleju, że na zimnym poklepywał. Teraz jest cicho choć czasem zaklepie dłuższą chwilę. Tak więc pewnie wymiana popychaczy/szklanek Cię czeka (mnie też ).

Bo jak wariat wymieniany niedawno to raczej nie on.

Pozdrowionka,
    GrzesiuŻar
    Jeśli chodzi o olej to mam zalany na 3/4 między min-max, czyli chyba ok.
    Dziś sprawdziłem - zimny: cyk-cyk-cyk, ciepły - cisza. Zostawiłem auto na 2h, później wsiadam - licznik temperatury na <50 stopni (więc niby zimnawy) - cykania brak
    Gdzieś czytałem, że "ten typ tak ma", nie wiem ... Wiem, że czegoś do czyszczenia wtrysków i tak z następnym tankowaniem zaleję ...
    Ale Grzesiu zakładając, że to popychacze, ale stan jak opisałem powyżej - jest się czym zamartwiać ? Przejadę na tym jeszcze 50kkm do następnego rozrządu ?

Wojce
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał sn00p Zobacz post
    Jeśli chodzi o olej to mam zalany na 3/4 między min-max, czyli chyba ok.
    Dziś sprawdziłem - zimny: cyk-cyk-cyk, ciepły - cisza. Zostawiłem auto na 2h, później wsiadam - licznik temperatury na <50 stopni (więc niby zimnawy) - cykania brak
    Gdzieś czytałem, że "ten typ tak ma", nie wiem ... Wiem, że czegoś do czyszczenia wtrysków i tak z następnym tankowaniem zaleję ...
    Ale Grzesiu zakładając, że to popychacze, ale stan jak opisałem powyżej - jest się czym zamartwiać ? Przejadę na tym jeszcze 50kkm do następnego rozrządu ?
    Jak na ciepłym ,nie cyka to nie jest tak źle jeszcze ,może wymiana oleju pomoże ,a jak zacznie cykać na ciepłym i zimnym to szykuj grubszą gotówkę ,ale jeździć tak można na razie silnik zaraz się nie rozsypie nie jest to jakieś szkodliwe dla silnika tylko dzwięk jest brzydki

Mieszka w
    Wrocław.
    Auto

Domyślnie

Posłuchałem sobie dźwięku zużytych popychaczy na YT i stwierdzam, że moja auto jest przy tym mega cichutkie Generalnie trzeba się dobrze przysłuchać, żeby usłyszeć cichutkie cykanie.
    Wychodzi na to, że panikuje jak stara baba a ten dźwięk to chyba po prostu wtryski

marekf6
    Gość

Domyślnie

dorzuce swoje 3 grosze do tematu i nieco postrasze...

tez mialem takie stuki, tylko ze trwaly 5 - 10 sekund.
    wymienilem wariator, potem wymienilem walek ssacy bo jednego zaworu juz wogole nie otwieralo (jezeli ktos by sie za to bral polecam od razu szukac uzywanej glowicy i brac co potrzebne, sam walek = 900zl w sklepie)
    a na koncu poszedl wał do szlifu bo na 4 cylindrze caly czas mi panewki lapalo.
    jeszcze pozostalo mi wymienic kasatory i dzwiek silnika powinien byc piekny
    pozdrawiam