Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 19

Temat: 145 - centralny zamek otwiera po czym zamyka drzwi

Użytkownik Alfista
    Mieszka w
    Gorzyczki okolice Wodzisławia Śląskiego
    Auto
    Same ALFICE

Domyślnie 145 - centralny zamek otwiera po czym zamyka drzwi

Hej,

dziwny problem zauważyłem ostatnio u siebie. Mianowicie siedze sobie w aucie, zamykam drzwi z przycisku obok klamki, po czym oboje drzwi samoczynnie się otwierają i zamykają w szybkim tempie.
    Chciałem zamontowac sobie sterowanie centralnym zamkiem na pilota, ale nie wiem, czy w tej perspektywie jest to w ogóle mozliwe.
    Dziwne jest to, że jak odłącze elektrycznie drzwi kierowcy i zamykam ręcznie to jest ok. Tak samo jak odłącze elektrycznie drzwi pasażera, to normalnie mogę zamknąć drzwi pasażera ręcznie, bez ciągłego otwierania-zamykania elektrycznego.
    wkładki w drzwiach uszkodzone. Nie ma możliwości zamkniecia kluczykiem drzwi. Poza tym to odłączyłem cięgna z bębenków zamków, bo i tak miały pourywane bolce we wkładkach.
    Teraz nie wiem co jeszcze rozebrać, bo praktycznie utkwiłem na montazu sterownika centralnego zamka i mam przez to niezły sajgon w aucie (rozebrane boczki + troche plastików). Nie ukrywam, że chciałbym ten temat szybko zamknąć.

Użytkownik Rowerzysta
    Auto
    146 Boxer 1.6 95 r.

Domyślnie

Tez Miałem taki problem ostatnio. Są dwie możliwości tego problemu , pierwszy to któryś siłownik zamka nie domaga i nie daje rady np otworzyć to automatycznie się zamykają wszystkie czyli trzeba namierzyć który to i albo wymienić cały zamek albo domontować uniwersalny siłownik koszt około 20 zł. Ale najpierw proponuje przeczyścić wszystkie. Druga możliwość taka jaka była u Mnie to zużyty przekaźnik centralnego taki największy żółty w szkrzynce składa się z dwóch małych przekaźników i jeden jest powypalany, można go rozebrać przelutować i popsikać kontaktem w te przekaźniki małe w środku jak pomoże choć na chwile to jest jego wina u mnie pomagalo na dwa tygodnie ale wkońcu kupiłem inny bo nie dało się otwierać auta z pilota. Zerknij też na kable w gumowej osłonie co jest miedzy dzwiami a karoserią czy nie przerwany.

Użytkownik Alfista
    Mieszka w
    Auto
    Same ALFICE

Domyślnie

U mnie ten przekaźnik jest szary - największy, po jego wyjęciu centralny przestaje w ogóle działac. Wyjąłem, rozebrałem go i obejrzałem dokładnie. Nie widać w nim nic co by mogło sugerować na jego uszkodzenie.
    Zamówiłem też już wczoraj zamek drzwi kierowcy, bo niedomagał przy otwieraniu klamką.

Użytkownik Alfista
    Mieszka w
    Auto
    Same ALFICE

Domyślnie

Więc przyszedł zamek kierowcy. Wymieniłem go i jedyna poprawa to lekkie zamykanie drzwi oraz możliwość otwierania z zewnątrz klamką, bo w starym miałem połamane jedno zabezpieczenie i otwieranie z klamki nie działało.
    Natomiast jak dalej pozamykam wszystkie drzwi (czujnik otwarcia drzwi się nie świecą), to po zamknięciu ręcznym drzwi od środka zamek zamyka je lecz jak próbuje z tego przycisku otworzyć to otwiera, po czym szybko zamyka i tak w kółko podczas próby ręcznego zamkniecia.
    Mało tego podłączyłem centralny i przy otwieraniu z pilota jest ten sam efekt. Otwiera zamki po czym szybko zamyka.

Teraz przyszło mi do głowy, że jak miałem fabryczny alarm, to zamykał z pilota jedynie drzwi kierowcy, a pasażera były otwarte. Przy próbie ich otwarcia wyła syrena alarmowa.
    Więc może tutaj jest pies pogrzebany? Może trzeba jeszcze wymienić zamek drzwi pasażera? Koszt w sumie nie duży, ale już zaczyna mnie to stare "padło" lekko mówiąc wku****ć....

Użytkownik Rowerzysta
    Auto
    146 Boxer 1.6 95 r.

Domyślnie

Przelutuj przekaźnik od zamka centralnego mogą być tzw. zimne luty albo go wymień u Mnie to było przyczyną a z wyglądu to on nie będzie wyglądał na zużyty niestety.

Użytkownik Alfista
    Mieszka w
    Auto
    Same ALFICE

Domyślnie

Spróbuje dorwać jeszcze ten przekaźnik, może z jakiegoś fiata podpasuje.
    Swoją drogą jak to działa u ciebie?
    Zamykasz zamki od środka i jak zamykasz to automatycznie zamyka obie strony, następnie otwierasz i również otwiera drzwi kierowcy + pasażera, bez tego otwierania i ponownego zamykania jakie jest teraz u mnie? Przynajmniej w normalnym aucie tak powinno być.

Użytkownik Rowerzysta
    Auto
    146 Boxer 1.6 95 r.

Domyślnie

W obu drzwiach przednich są zamki master i jak zamykam i otwieram to wszystkie się zachowują tak samo. A jak był ten przekaźnik stary to własnie czasami się nie dało auta otworzyć wogóle i musiałem kluczykiem otworzyć recznie i szybko klamkę pociągnąć zanim zamknęło wszystko spowrotem.

Użytkownik Alfista
    Mieszka w
    Auto
    Same ALFICE

Domyślnie

Więc u mnie przekaźnik centralnego zamka wygląda tak:

Dziwi mnie fakt, że w jednym miejscu brakuje cyny na jednej nóżce. Nie wiem, czy tak miało być fabrycznie, czy to ten feler?
    Nie wiem czy pchać się w używkę, czy nówka, lecz pewnie nówka to będzie koszt 1/4 wartości auta...
    Załączone obrazy Załączone obrazy Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	DSCN4062.JPG
Wyświetleń:	917
Rozmiar:	352.0 KB
ID:	141281   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	DSCN4063.JPG
Wyświetleń:	835
Rozmiar:	351.1 KB
ID:	141282   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	DSCN4064.JPG
Wyświetleń:	816
Rozmiar:	360.3 KB
ID:	141283   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	DSCN4065.JPG
Wyświetleń:	793
Rozmiar:	362.6 KB
ID:	141284   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	DSCN4067.JPG
Wyświetleń:	785
Rozmiar:	364.5 KB
ID:	141285  

Użytkownik Rowerzysta
    Auto
    146 Boxer 1.6 95 r.

Domyślnie

Z tego co widac to nie ma tam być cyny bo tam nie ma ścieżki ale weź lutownice i przelutuj wszystkie nóżki i pryśnij kontaktem albo wd 40 w te przekaźniki dwa co tam taka blaszka styka się raz w jedną a raz w drugą stronę. Jeżeli pomoże ten zabieg choć na chwile to masz winnego. Ja kupiłem na allegro nówkę ostatnią chyba za około 30 zl.

Użytkownik Alfista
    Mieszka w
    Auto
    Same ALFICE

Domyślnie

Czyściłem przekaźnik preparatem do czyszczenia elektroniki, ale bez efektów.
    Z nudów, czekając na nowy (używany) zamek pasażera odpiąłem wtyczkę z tego centralnego zamka i podpiąłem do niego ten co siedział w drzwiach kierowcy. Otóż efekt jest ten sam, i teraz już zdębiałem, bo jeżeli dwa zamki są jako "master" to po krótkiej podmiance powinien otworzyć zamki, a nie jak robi to cały czas otwiera i zamyka po sekundzie.
    Gdzie w 145 jest jeszcze sterownik centralnego zamka? Może to on już nawala? Wiązkę oglądałem z każdej strony i nie widać nigdzie uszkodzeń przewodów.