Pokaż wyniki od 1 do 5 z 5

Temat: Falujące obroty na benzynie

Farciaż
    Gość

Domyślnie Falujące obroty na benzynie

Witam, Alfa romeo 155 1.8 16v 140 km .Od jakieś czasu mam problem z falującymi obrotami. Gdy jest zimny i odpalam go na benzynie to obroty skaczą 1300-500 i czasami gaśnie. Przeważnie utrzymują się na 600-500. Gdy przełączy się na gaz te obroty się bardziej stabilizują lecz delikatnie jest słyszalne i odczuwalne falowania obrotów tak jak by dawać lekko gazu i puszczać odrazu . Gdy zakładałem gaz emisja spalin była na poziomie 2,4 a norma 0,2 . Czyściłem przepustnice i silnik krokowy , lecz dalej to samo. Sonda jest padnięta tzn pokazuje błąd podejzewam ze przez to iz uniwersalną mam. Ale od sondy to chyba nie jest ? Myslalem ze to moze czujnik halla ( dlatego ze dodajac gazu gdy jest zimny strasznie go muli i niechce wejsc na wyzsze obroty, co prawda swiec i przewodów nie wymieniałem na nowe , od znajomego dostalem to podmienilem na te lepsze , lecz po zakupie samochodu w swiecach bylo mnostwo wody i 1 przewod byl walniety, ale wymienilem i jezdzil normalnie tylko spalal sporo , 50 zl na 11 km po wymianie na sonde uniwersalna bylo lepiej ze spalaniem , Ale to spalanie i tak duze 15 lpg na 100) , walu korbowego wymieniony bo byl z nim problem komp pokazywal blad i nie chcial odpalic. Prosze o pomoc

alfa145kubarado
    Gość

Domyślnie

odłącz klame akumulatora na ok 1 h. potym zobacz jak odpali. Umnie pomogło. jeżeli to nioe to to kup stp czy spt do czyszczenia wtrysków i zastosuj to. moze da rade u mnie dało. cena 12zł.Powodzenia!!! A jezeli nie to moze ta sonda nieoryginalna a komputer traktuje jak ouszkodzoną i wchodzi w tryb awaryjny.

Użytkownik Pirat drogowy Avatar cerciarz
    Mieszka w
    Elbląg, Londyn
    Auto
    Alfa 155 1.8 TS 8V na zawsze + Lexus IS200 był + Kia Niro Hybrid jest

Domyślnie

a ja znowu słyszałem że sonda nie działa przez jakiś czas po odpaleniu zimnego samochodu np. po nocy ???

Gdyby Alfa Była kobietą, to byłby to związek mojego życia..
    Moja Bella --->>> http://www.forum.alfaholicy.org/nasz...ml#post1234064

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar kasztelan
    Mieszka w
    stolicy
    Auto
    logiczne że alfa

Domyślnie

Cytat Napisał cerciarz Zobacz post
    a ja znowu słyszałem że sonda nie działa przez jakiś czas po odpaleniu zimnego samochodu np. po nocy ???
    Zgadza się, dlatego każde auto ma ssanie bo sonda musi się nagrzać zanim zacznie pracować.

Użytkownik Alfa i Omega Avatar alfapier
    Mieszka w
    Elblag
    Auto
    ALFA ROMEO 155 2.0ts 8v swap na 2.5 V6

Domyślnie

jezeli moge sie podpiac do tematu : mi z rana tez obroty spadaja tak do 500 a potem tak jak ssanie obroty sa wyzsze jakies sugestie