Witam, zostałem poproszony o zaprezentowanie swojego auta więc nie można odmówić
Przedstawiam moją Bellę
Historia:
Zakupiona dokładnie 10 września 2013r z przebiegiem ok. 88 000km
i wtedy wyglądała tak:
Już wtedy była ładna i zadbana bo kupiona została od człowieka, dla którego Alfa to nie tylko auto do przemieszczania się z punktu A do punktu B.
Sprowadzona została rok wcześniej, lecz potrzebny rodzinne zmusiły poprzedniego właściciela i zamiany 7mki na 159
Model : 147
Wersja : limitowana Shape ( szyberdach, boczki welurowe, pakiet zima - spryskiwacze reflektorów, podgrzewane fotele i spryskiwacze szyby )
Kolor : grigio luce d'amalfi - złota perła
Zakupiona została na 17" TI + zimowe opony na stalówkach. Felgi były odmalowane ale średnio więc przemalowałem je proszkowo, stalówki również zostały odnowione.
Aktualne stalówki zamienione na alu 15" a 17" TI na 18" Novitec.
Silnik :
1,6 twin spark 105km
valvoline maxlife 10w40
Układ dolotowy :
Póki co seria.. kusi stożek i dolot ale nie jest to nic o czym myślę każdego dnia..
Układ wydechowy :
Początek seria ( w planach wywalenie katów )
Końcowy to customowy Ulter, przerobiony i założony przez Railing Design
Przeniesienie napędu :
Seria.. jeździ więc nawet nie mam w planach żadnych zmian
Elektronika :
jw
Zawieszenie :
Na samym początku jako, że 7mki stoją strasznie wysoko wsadziłem eibach pro kit -30 na seryjnych amortyzatorach
Po prawie roku czasu stwierdziłem jednak, że to za mało i zakupiłem zawieszenie gwintowane firmy FK Automotive model highsport
Auto obecnie jakieś 8cm niżej jak seria ( a może i nawet więcej )
Była rozpórka kielichów ale się sprzedała
PU na stabilizatorze, który prawdopodobnie jest z wersji 2.0
Hamulce :
Tarcze zdrowe to zmieniłem tylko klocki na ferodo i hamuje jak trzeba na glebie się szybko nie jeździ bo same dziury to nie ma z czego zwalniać.. a aktualne przepisy to już w ogóle nie zachęcają do szybkiej jazdy
Aczkolwiek brembo ładnie by wyglądało
Tuning zewnętrzny :
lampy zmienione na TYC z czarnymi odbłyśnikami
w drodze nowa krótsza antenka do radia
brzydkie koniczynki na błotnikach ( trzeba w końcu zmienić )
wydech końcowy ulter
odnowione słupki proszkowo
felgi novitec 18"
włoski akcent w postaci flagi nad rejestracją
Felgi :
Lato:
18" 7,5 et35 Novitec N8, 225/35 hankook ventus v12 - póki co
Zima:
15" Oryginał AR 185/65 bieżniki ( możliwe, że na zimę wpadnie coś innego )
Tuning wewnętrzny :
radio kenwood + wzmacniacz w bagażniku razem z tubą i pełnym okablowaniem ( gro i buczy i jest ok )
poduszki na fotelach do spania podczas stania w korku trochę inspiracja stylem vip np. w lexusach
towarzysz podróży misiek z angry birds xD
dystanse 15mm na przodzie
Plany :
nowe koniczyny
nowe znaczki przód tył
obszycie lewarka i może kiedyś kierownicy
obszycie uchwytów bo pomimo, że są w miarę ok nie są idealne
odmalowanie przełącznika od szyb
renowacja aktualnych felg 18" bo zakupione zostały dzień przed rekordem Guinnessa i czasu starczyło tylko na umycie..
tablet w miejsce radia + sterowanie z kierownicy + zabudowa tabletu ramką z pcv wyciętą na wymiar co wiąże się z montażem radia seryjnego gdzieś w aucie
dokładka zderzaka
i pewnie 100 innych rzeczy o których nie pamiętam. Jak i 100 innych rzeczy, które na przełomie użytkowania zrobiłem w aucie.
Ogólnie w planach jest utrzymywanie auta tak żeby cały czas było ładne.
One i tak zawsze będzie ładniej wyglądać niżeli jeździć, a zmiany silnika nie planuje
Zdjęcia :
powyższe zdjęcia są najbardziej aktualne, więcej fotek można znaleźć w temacie tego auta :
http://www.forum.alfaholicy.org/nasz...tml?highlight=
lub tu :
http://www.forum.alfaholicy.org/album.php?albumid=1773
ogólnie przez ten czas od kiedy mam auto nazbierałem naprawdę sporo fajnych zdjęć i dziękuje tym, którzy je wykonali bo są naprawdę pro !
Auto ma swój fanpage na facebooku :
https://www.facebook.com/pages/Alfa-...8928291?ref=hl
założony kiedyś z nudów, pewnego dnia stwierdziłem, że warto go udostępnić i trochę osób polubiło thanks
Można mnie też znaleźć na driiive:
To chyba tyle z mojej strony!
a poniżej fotki, które udało mi się zebrać ( przełom 2013-15 ) i kolejność przypadkowa