Temperatura i ciśnienie oleju to bardzo ważne wskazania, w szczególności w mocniej wysilonych jednostkach. W poniższym opisie przedstawie Wam mój pomysł na te pomiary na przykładzie alfy 147 1.9 jtd 16v, jednak opis ten z powodzeniem można stosować do innych silników. Na wstępie przedstawie dwie ważne kwestie które mi przyświecały od początku:
- nie chce robić choinki z auta dokładając kolejne zegary - wole mieć wszystko na jednym wyświetlaczu.
- zależy mi na dokładnych wskazaniach.
Jak wiemy w 1.9 JTD nie ma fabrycznie czujnika temperatury oleju (szkoda). Czujnik taki musiałem zakupić. Kupiłem czujnik do temperatury oleju 0-150C firmy AUTO GAUGE, koszt ok. 20zł, o taki:
Jest to czujnik NTC - taki sam jak czujnik temperatury cieczy silnika tylko o większym zakresie pomiarowym. Jednak zależało mi na DOKŁADNYCH wskazaniach, dlatego środek rozwierciłem i umieściłem cyfrowy czujnik o oznaczeniu DS18B20, ma on zakres pomiarowy -40C...+125C (wystarczy), rozdzielczość 0,1C i dokładność 0,5C. Koszt takiego czujnika to jakieś 5-10 zł.
Tak przygotowany czujnik najlepiej wkręcić w miskę olejową. Ja niestety nie miałem fabrycznego miejsca na czujnik, a nie chciałem go wkręcać zamiast korka do zlewania oleju bo by za bardzo wystawał od dołu i mógłbym zawadzić. W silnikach ze stajni fiat/alfa często w podstawie filtra oleju są wkręcone 2 zaślepki (korki), wygląda to tak:
Mają one gwint M18 x 1.5mm, czujnik ma 1/8" NPT więc potrzebna nam będzie redukcja M18x1.5 => 1/8" NPT, o taka:
Redukcje wkręcamy w miejsce zaślepek. Dobrze jest to na wszelki wypadek dodatkowo uszczelnić (np. klejem do gwintów lub taśmą teflonową) gdyż ciśnienie w tym miejscu jest wysokie.
Zastanawiacie się pewnie po co mi dwie redukcje... Druga jest na czujnik ciśnienia oleju.
Dobry wskaźnik ciśnienia oleju kosztuje nawet kilkaset złotych. Ja kupiłem sam czujnik, który podłącze do uniwersalnego komputera pokładowego (UKP firmy REVELTRONICS). Kupiłem czujnik również od Auto Gauge za około 60zł. Teraz uwaga - najpopularniejsze są czujniki 3-160 Ohm od wskaźników "Indiglo" i "Smoke", jednak dużo dokładniejszy będzie czujnik 240-33 Ohm od serii "Warning" i "Peak" i taki właśnie polecam, jest droższy kilka złotych ale jest sporo lepszy:
Czujnik posiada również gwint 1/8 NPT. Czujnik wkręcamy w adapter (na klej do gwintów lub taśmę teflonową), a adapter w blok (również uszczelniamy). Całość podłączamy do komputera UKP - pełny tutorial opisałem na ich forum.
A całość na wyświetlaczu w AR 147 prezentuje się tak:
Dokładność wskazań czujnika ciśnienia sprawdziłem z manometrem. Wyświetlacz od UKP pokazuje dokładnie to samo co manometr, błąd może być o grubość wskazówki (0,2 bar?). Na rozgrzanym oleju do 90C ciśnienie w JTD 16V (w moim przypadku) wynosi 2 bar. Przy 2000 RPM jest to około 5 bar. Podczas przyspieszania dochodzi do 6,7 bar. Wskazania są STABILNE i nie falują. I teraz najlepsze: w UKP można ustawiać własne alerty, np. za wysoka temperatura silnika, oleju, za wysokie ciśnienie doładowania, za niskie ciśnienie oleju itd - PEŁNA KONFIGURACJA. Alert dźwiękowe i wizualne.
Nagrałem filmik na postoju:
Jak widzicie ja do tego komputera pokładowego mam też podpięte inne wskazania, m.in.:
- ciśnienie doładowania (turbo)
- temperatura silnika (z czujnika na ECU wyskalowane z interfejsem diagnostycznym)
- pomiar zużycia paliwa
- wykresy (np. ciśnienia turbo, ciśnienie na listwie C-R)
- no i oczywiście takie rzeczy jak prędkość, dystanse, przyspieszenia...
Wiele czujników i JEDEN wyświetlacz typu OLED. Bardzo duże możliwości. Fajna sprawa to wykresy:
Mam nadzieję że tutorial będzie pomocny. Postaram się pomóc/podpowiedzieć w razie pytań.
Na koniec przydatne linki:
- dokładny opis podłączenia w/w czujników z UKP na ich forum
- UKP-PRO firmy Reveltronics