Szukałem troche i jedyny zawór z tymi samymi numerami jest od silo 1.9, niektóre rzekomo od alfy maja inne numery.
Szukałem troche i jedyny zawór z tymi samymi numerami jest od silo 1.9, niektóre rzekomo od alfy maja inne numery.
Turbina nie włącza się. Pracuje cały czas ale z różną wydajnością.
- - - Updated - - -
Jak masz numer części, to wejdź na www.arwit.pl i wpisz w prawym górnym rogu w szukajce. Wyjdzie ci wynik i tam sprawdzisz w jakich samochodach jest stosowany i sam dojdziesz do tego czy jest stosowany zamiennie.
Chip tuning, EGR off , DPF off, SCR off, Lambda off , modyfikacja dawki startowej oraz inne.
Więcej informacji: www.conmir.pl, lub Fanpage na FACEBOOK
Trochę o korektach - > Motoblog - wpływ korekt pod obciążeniem
Trochę o DPF - > Motoblog - co warto wiedzieć o DPF
Powiedzcie mi czy jeśli w tej rurze dolotowej do przepustnicy mam olejowy film/ sadzę na ściankach tych rur to jest źle ? Jak ściągnąłem ten wąż i zaglądnąłem do przepustnicy tak gdzie jest ta klapa gasząca to również na ściankach tych elementów miałem taki film olejowy / sadzę. Wszystko działa w porządku, błędów żadnych nie mam. Chciałem po prostu to profilaktycznie wyczyścić ale jak to rozebrałem to uznałem, że nie ma sensu. Zrobiłem słusznie czy nie ? Czekają mnie jakieś wydatki w najbliższym czasie ?
Tam zawsze jest taki tłusty film z par oleju które dostają się odmą
AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021
Jeep Cherokee 2.0 MJD A9 LIMITED 2014
Giulietta 1,4TB MA Distinctive 2010
AR156 1.9 16v JTD M-jet 2004
AR156 1.6TS 2000
Wcześniej 7 włoskich aut F (126, 127, UNO DS, TIPO, PUNTO, BRAVA, MAREA)
ja juz się powoli poddaje. Wymieniłem overboost na nowy, wyczyscilem ten mały elektrozaworek, sprawdzone przewody, wyczyszczony EGR razem z przepustnicą... już byłem pewny, że wszystko bedzie ok, niestety nie znów ten sam bład...
Co mi pozostało? Wykręcenie turbiny ?
Widzę, że każdy ma inny problem z błędem "Motor control failure system".
U mnie ten błąd pojawia się tylko wtedy kiedy temperatura spada blisko 3-4 stopni na plusie i niżej... I tylko zaraz po odpaleniu kiedy silnik nie odpali normalnie a pokręci chwile dłużej. Przez całe wakacje nie miałem z tym problemu, temperatura spadła i powtórka z rozrywki. Auto jak jest zimno ciężko odpala i co jakiś czas wyskakuje ten błąd. Dodam, że później znika ( po ok 24 h ). Wymienione były świece, zaślepiony EGR, wywalone klapy wirowe. Dziwne to jest bo jak jest ciepło to auto normalnie odpala i nie ma z nim problemu.
Spotkał się ktoś z Was z podobnym problemem?
Ostatnio edytowane przez mike87 ; 05-10-2014 o 13:06
Bo spadła temperatura i konieczne jest grzanie przynajmniej wtórne.
Chip tuning, EGR off , DPF off, SCR off, Lambda off , modyfikacja dawki startowej oraz inne.
niestety czasami grzanie świec dwa razy nic nie daje. Auto dalej ciężko odpala na zimnym... Jest jakieś inne rozwiązanie tej zagadki ?
Nie zrozumiałeś kolegi sdero, masz problem z grzaniem świec.
Świece żarowe w naszych samochodach, są świecami z grzaniem wtórnym. Jeśli temperatura na zewnątrz spadnie poniżej pewnej wartości, to przynajmniej grzanie wtórne jest uruchamiane. Jak jest uruchamianie i jest z tym problem, to pokazuje sie błąd. natomiast gdy jest ciepło, to ECU nie korzysta z tej funkcji i nie potrzebuje włączać centrali świec. Więc w ciepłe dni błędu nie ma.