Ja miałem oklejone wszystkie szyby oprócz przedniej wiadomo, bardzo delikatną folią, w sumie jak pierwszy raz po oklejeniu zobaczyłem auto to się zastanawiałem czy w ogóle są oklejone. Jeździłem tak z pół roku i parę kontroli bez problemu, aż spotkałem jakiegoś upartego policjanta który mi zatrzymał dowód. Pojechałem na diagnostykę i wyszło że jest 30,5% przepuszczalności a wiadomo powinno być 70%. Folię musiałem zdrapać, jakoś źle to wyglądało i przyciemniłem przednie boczne szyby piecowo, przepuszczalność 60%. Miałem parę kontroli co mieli pewne obiekcje ale zawsze szukają foli na szybach a w tym przypadku jej nie ma i odpuszczają!!
mahony2008
Ja kupilem juz z przyciemnionymi. jezdze tak od listopada i narazie nikt sie nie czepił.
Ostatnio edytowane przez i am ; 14-03-2011 o 14:07
Jestem nietolerancyjny, prosze więc o wyrozumiałość
Na zdjęciu prezentuje się super. Tyle, że będzie kiepsko jak się któregoś razu policjant przyczepi...
DRIFT-R's ALFA 147[CENTER]
Panowie a jak to jest z piecowym przyciemnianiem wkoncu?? Przednie boczne mozna legalnie czy nie??
z tego co pamiętam to :
- przedniej szyby nie wolno ruszać
- bok 75% przepuszczalności
- bok tył ile chcecie
- tył ile chcecie
Zmieniło się coś w tym temacie ?
Problem z piecowym przyciemnianiem jest wykonanie, jeśli nie zrobią tego dobrze to szyba nie jest jednolicie przyciemniona, a po drugie piecówka może się przytrzeć gdzieś (piasek na uszczelkach itp). Folię zrywamy i naklejamy na nowo... nie wiem jak jest z piecem.
Wracając do przepisów, jak trafimy na służbistę to :
A) musimy okazać zaświadczenie od producenta/wykonawcy - czyli innymi słowy atest na naszą folię
B) jeśli trafimy na prawdziwego sku****, wtedy nawet na przyciemniony tył może nam zrobić problemy bo powała się na art. 66 ustawy : Prawo o Ruchu Drogowym pojazd powinien być tak skonstruowany, aby zostało zapewnione dostateczne pole widzenia kierowcy. Wiadomo, że to są mankamenty prawa - wg jednego policjanta "dostateczne pole widzenia" to będzie 40% przepuszczalności, inny przyczepi się ...
Ja robiłem to w "Technicolor Studio" Kiełpin,koło Zielonej Góry.Koszt nie mały 600zł za dwie boczne szyby. Atest niby na to dali ale i tak nie zgodny z prawem bo przejrzystość mniejsza od dopuszczalnej! Nie wiem czy firma jeszcze istnieje bo był kiedyś reportaż w TVN Turbo że jakieś auto totalnie z paprali !!!
mahony2008